12 iulie 2010

Cum convingem soferii sa urce pe bitze?

E un concurs pe interneti cu premii in biciclete, dar nu ti le dau moca ci trebuie sa-ti faci temele pentru ele. Adica sa scrii niste articole pe un anumit subiect. Cum convingi soferii sa pedaleze in loc sa ambreieze? Tema asta am preluat-o de la Cabral si se inscrie asadar in concursul Bikewalk.

Eu cred ca argumentele logice nu mai merita dezbatute intrucat sunt destul de evidente chiar si pentru un sofer de duminica. E stiut ca intr-un oras aglomerat castigul de timp e considerabil sau ca pentru soferii cu masina personala vizitele la benzinarie sunt o corvoada "nepretuita" usor de evitat prin substituirea vehiculului motorizat cu cel pedalat. Nici avantajele de ordin medical nu trebuie ingrosate, miscarea pe doua roti fiind recomandata inclusiv de medicul stomatolog (nu doar de cel cardiolog). Astea toate sunt usor de intuit si deja provoaca nervi: "Bine ma, dar daca eu am de luat doua plase de la Billa!!"

No bun, acum nici eu nu-s absurd. Nu te duci cu bitza sa-ti cumperi frigiderul din Real.. Astea sunt cazuri speciale. Vorbesc de situatia cand pleci de-acasa cu mana-n cur, scuzati-mi franceza, si dai o tura sa platesti facturi, sa-ti bei cafeaua, sa vezi un amic sau sa belesti ochii la niste potentiale viitoare amice, sa asculti un concert, mananci o pizza, cumperi o carte, vezi un film, bei un numar nespecificat de beri sau, de ce nu, sa te prezinti la servici! Cu masina! Pe astia cum ii convingem?
Tot eu va dau idei.
Metoda Anonimu': ii desumfli toate rotile si-i pui langa masina bicicleta ta legata cu o fundita si-un bilet: "Cineva acolo sus te iubeste!"

Metoda Hippie: convingi 9 fete sa pedaleze in costume de baie pe langa masina lui impartind fluturasi: "Noi mergem la servici cu drag!"

Metoda Rabla: statul sa ofere 3 biciclete drept prima de casare pentru fiecare rabla scoasa din trafic. Poate una ajunge sa fie folosita..

Metoda CASCO: instalarea de kilometraje pe biciclete care sa aduca soferilor reduceri de CASCO la masini dupa un anumit prag pedalat.

Metoda CAS: sistem gps-informatic care sa contabilizeze kilometrii bicicliti drept contributie la sanatate..

sau pur si simplu in rogi pe Allen Carr sa scrie o carte "Cum am renuntat la sofat. Metoda usoara!"

7 comentarii:

  1. nice, nice. Eu unul sunt dispus in cazul punerii in aplicare a metodelor Hippie, Casco sau CAS sa renunt la masina in deplasarile prin oras.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu consider ca as actiona ca un bolnav mintal pe canicula asta sa renunt la masina mea cu aer conditionat si sa merg pe bicicleta.
    In plus ma enerveaza insistenta ta si a altora cu convinsul. Parca ati fi martorii lui Iehova si imi spuneti ca n-o sa prind viata de apoi daca nu pedalez. Chill man... imi place masina, pe bicileta doar la sala...

    RăspundețiȘtergere
  3. Pai si mie imi place masina dar bitza nu e doar pentru sala amice. Mie cand merg pe ea nu-mi lipseste aerul conditionat.
    Iar martorii lui Iehova vin si-ti bat la usa parca pe cand eu vorbesc la mine-n camera. In nici un caz nu ma bag in viata ta. Deci nu te da ranit. Keep chillin in masina ta climatizata ca e bine pentru amandoi..

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu nu-s adeptul bicicletelor si nici nu le vad ca inlocuitor pentru masina. Totusi, intr-un oras precum Bucurestiul, masina nu ar putea servi decat intalnirilor urgente, diminetilor norocoase si deselor iesiri din oras. Altfel, prefer jumatatea de cal putere oferita de picioare si in cazuri mai nasoale, RATB-ul. In zilele ''bune'' faceam si 10 statii de RATB pe jos pana la job. Nu vad sensul unei masini pentru deplasare intra-urbana, chit ca nu ma omor cu bicicleta, scula care in Bucuresti poate fi la fel de stresanta ca o masina in termeni de aglomeratie.

    RăspundețiȘtergere
  5. Hmm..eu stiu ca traficul in Bucuresti e o pacoste dar parca totusi m-as aventura pe doua roti.. am vazut ca sunt destul de multe piste.. Totusi mersu pe jos e sanatos si sigur.

    RăspundețiȘtergere
  6. Felicitari pentru articol! Si eu una sunt pro bicilete, insa in Timisoara pistele care timid incep sa-si faca aparitia si care n-au nici o legatura intre ele nu ma prea incurajeaza. Plus, sistemul: pietoni, parcari, piste biciclete, benzi masini nu sunt in avantajul nostru. Am vazut o gramada de masini parcate pe pistele de biciclete. Iar unde nu exista piste de bicilete, parcarile se fac in mod haotic pe amblele parti ale drumului, abia se strecoara doua masini pe acolo, dar mai si un biciclist. Cred ca modul de a convinge oamenii sa se lase de masini si sa se urce pe biciclete, e de a le oferi mai multa siguranta in trafic. Sau sa inauguram o zi de duminica in care bicicletele au prioritate si masinile sa circule cu 30/h. Asta sigur te face sa te dai jos din masina. :)

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?