Maine, 4 studenti timisoreni pleaca la Sidney pentru a reprezenta Romania in finala competitiei Microsoft Imagine Cup, principala competitie tehnica din domeniul IT destinata elevilor si studentilor. Cei patru - cunoscuti drept echipa IQube - au castigat competitia nationala luna trecuta invingand celelalte 13 echipe cu un proiect de interactive learning destul de ingenios. Ieri am fost la conferinta de presa organizata de Universitatea Politehnica pentru a-i vedea pe cei patru finalisti ‘inventatori’ si a afla mai multe despre ideea lor.
Proiectul denumit LiveX Learning Platform se prezinta ca o solutie software de tip cloud capabila sa ofere un cadru de dezvoltat experimente stiintifice la pret redus. Astfel, patforma foloseste ca periferice o colectie de “cuburi” - un hardware specializat creat de ei dupa modelul cuburilor de jucarie din copilarie - care sunt prevazute cu display-uri pe fiecare fata si senzori de proximitate care le permit sa se simta si sa comunice intre ele sau, prin calculator, cu cloud-ul. Cuburile pot fi configurate astfel incat sa faca asocieri de cifre, litere sau imagini ce pot fi afisate pe display-urile lor oferind o metoda jucausa de invatare pentru varstele mici.
Nivelul de complexitate depinde insa de priceperea profesorului in a dezvolta lectii noi in interfata de tip cloud folosita de cuburi. De ex: in loc de 2+3=? poti sa realizezi reactii chimice stabilind compusii si cantitatile in care sunt adaugati si urmarind tipul reactiei. Cuburile comunica intre ele wireless si interactioneaza cu cei care le manuiesc prin semnale luminoase sau audio. Platforma insa poate integra si alte device-uri (smartphoane, tablete) care fiind deja echipate cu senzori (accelerometru, foto) devin un fel de recuzita de laborator pentru experimente de baza: masurat viteza pe un plan inclinat, descompunerea luminii, etc.
Toata inventia e gandita ca o solutie avantajoasa dpdv financiar ce poate oferi acces la educatie practica scolilor din zone defavorizate. Practic, ai nevoie de un singur laptop si de cateva seturi de cuburi, nu de un intreg laborator, pentru a opera cateva experimente de chimie, mecanica sau optica. Din cate am inteles prototipul cuburilor a costat destul de mult dar la o eventuala productie in serie s-ar ajunge la vreo 10 euro bucata. Norocul studentilor de la Fac. de Automatica si Calculatoare din cadrul UPT a fost ca firmele locale s-au implicat in sustinerea lor si i-au sponsorizat. Acum Viktor Ardelean, Lucian Bara, Remus Barbatei si Otilia Stretcu, coordonati de drd. Andrei Stancovici si conf.univ. Marius Marcu vor concura cu alte 70 de echipe din toata lumea in finala Imagine Cup de la Sidney. 50.000 de euro e premiul. Ma bucur pentru ei si sper ca, indiferent daca vor castiga sau nu, talentul lor nu va ramane neexploatat.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Comentezi?