09 iulie 2012

"Asta-i tineretea noastra" - teatru ambulant



S-a incheiat experimentul Teatrul Mobil provocat de Grolsch zilele astea pe strazile timisorene. A fost o iesire din cotidian foarte binevenita intrucat teatrele de stat sunt in vacanta de vara iar pentru satisfacerea poftei trebuie sa ne multumim cu comedia de pe scena politica prezentata la tv. Tocmai de aceea am rasuflat usurat cand i-am vazut pe experimentalistii Grolsch venind cu actori si autobuz in oras si chemandu-ne la spectacole. Conceptul inedit a prins destul de bine, la fiecare din cele 4 “bucati” de piesa vazute de mine autobuzul fiind cel putin trei sfert ocupat.

Spre deosebire de tovarasul Luci, care pare ca s-ar fi saturat de “teatrul institutionalizat si anchilozat”, eu n-am nici o problema in a vedea o piesa old-school, in cadru formal, cu audienta si distributia bine delimitate de zidul invizibil impus de scena. Totusi, imi plac si conceptele indraznete care ma scot din zona de confort si ma urca la propriu intr-o cutie pe roti, asa cum a fost autobuzul Grolsch. In reprize de 15-25 de minute actorii Ioana Blaj, Paul Ipate, Conrad Mericoffer plus Radu Iacoban (care asigura si regia) au jucat fragmente dintr-o piesa de Kenneth Lornegan, “Asta-i tineretea noastra”. Piesa putea fi montata foarte bine si in cadrul institutionalizat dar se pare ca organizatorii s-au lovit de probleme neasteptate si astfel s-a nascut teatrul ambulant.

Primele doua excerpt-uri vazute au fost Primul Sarut si Prima Cearta, scene care descriu fara false pudori ‘ritualul de imperechere’ a doi tineri, Jessica (Ioana Blaj) si Warren (Conrad Mericoffer). Aflati la o petrecere si profitand de plecarea celorlalti dupa ‘coca’ Warren si Jessica flirteaza stangaci dupa tiparul varstei. El braveaza sacaitor si-si umfla penele iar dansa-i da cu flit si-l face sa para un natang. Probabil insistentele lui ii atrag nu doar o palma dar si un prim sarut iar dupa o noapte de amor petrecuta - teoretic in “pauza” dintre cele doua piese - ii regasim pe cei doi gata de prima cearta si de despartire. Ale tineretii valuri si problemele pe care le isca.


Celelalte doua fragmente la care am asistat au fost mai din zona de one-man-show, constand in monologuri executate de Radu Iacoban in prezenta unor martori mai mult sau mai putin muti. In Jocuri de calculator, personajul lui Radu incearca sa-l motiveze pe tovarasul lui (Paul Ipate) sa-si ia inima-n dinti si sa recupereze ceva de la fosta iubita. Textul e destul de criptic pentru ca nu aduce in discutie obiectul in cauza decat pe final, lucru care ne incredinteaza inca o data de valorile sucite pe care le au personajele lui Lornegan. Cu toate astea, discursul motivational al lui Radu e suficient de convingator. Practic, la final, as fi mers si eu cu ei la vaca aia sa luam consola Nintendo 64.

In Red, acelasi Radu Iacoban ii descrie unui oarecare jucat de Conrad filozofia lui de viata: sex, droguri si party like there’s no tomorrow. Cu un joint sucit intre buze si ochelari a la John Lennon, Radu intruchipeaza un smecheras de autobuz plin de manierisme caruia ii place sa se auda vorbind. Tipul iubeste spontaneitatea si detesta schimbarea, apreciaza micile placeri ale vietii si nu accepta conventiile si compromisurile care-i fac pe unii sa se transforme in fiinte utile societatii. Intr-o fraza, baiatul asta nu traieste decat pentru el. Iar acum trebuie sa decida daca o promisiune din trecut mai trebuie respectata.

Desi am apreciat conceptul fragmentar al piesei lui Lornegan trebuie sa recunosc ca as vrea s-o vad cap-coada intr-un spatiu intunecat si racoros. Ii felicit pe actori pentru efortul de a juca intr-un spatiu alternativ, in miscare si incins de soare, dar cred ca desi asta ne-a incredintat de masura talentului lor in acelasi timp ne-a vaduvit de o asimilare mai buna a povestii. Cred ca multi dintre noi au vazut doar bucati iar asta poate fi cel mult un teaser pentru o viitoare premiera. Totusi, experimente dinastea mai vreau... trenuri, vapoare, avioane, orice-ar fi, eu sunt gata.

Au mai scris despre piesa din autobuz si Corina, Anca, Dan si Andreea.

*sursa photo: ExperimentalistRO

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentezi?