La Timisoara avem dupa 12 ani un alt primar. Fost rector al Universitatii Politehnice si senator de Timis, Nicolae Robu a strans aproape 50% din voturile exprimate duminica. Totusi, prezenta la vot a fost extrem de slaba (23%), ceea ce ma pune in fata unei dileme: doar 11,5 % din timisorenii cu drept de vot il cred pe omul asta in stare sa "aduca schimbarea". Celorlalti ori nu le pasa cine e la carma, ori nu au nevoie de schimbare ori nu-l cred in stare. Irelevant. Ceea ce e intr-adevar relevant este ca dl Robu are un program concis si deloc irealizabil cu care sunt sigur ca a convins niste oameni sa-i dea votul. Acum eu sunt foarte hotarat sa-l vad cat de bine se tine de cuvant sau cat de eficient se dovedeste a fi in fotoliul de primar. In urma alegerilor pentru prima oara Timisoara are o "singura" culoare politica la Primarie, CJT si CL. Deci bete-n roate, tehnic, n-ar fi foarte simplu de bagat. Asa ca vreau sa vad dupa 6 luni ca macar jumatate din prioritatile astea s-au realizat. Chit ca o parte din ele nu ma supara asa de mult. E o chestiune de cuvant.
Pentru arhiva le salvez aici:
1. Mutarea/demolarea monstruoasei cladiri din sticla din P-ta Victoriei.
- sa fiu drept, acvariul ala nu-mi aduce nici o ofensa. plus ca de-acolo imi iau covrigi si alte chestii. am o problema doar cu mirosul de smecherie ilegala care pluteste in jurul sau.
2. Repararea trotuarelor din centrul istoric (str. V. Alexandri etc) si a aleilor de pe malul Begai.
- din cate stiu eu ambele treburi sunt incluse in proiecte mai ample de refacere a centrului si a cursului Begai. Deci nu va fi posibil sa le finalizazi in 6 luni daca proiectele au termene pe 3-4 ani.
3. Desfiintarea cvasigenerala a fasiilor de pamant (pretinse "spatii verzi") dintre trotuare si carosabil - principala sursa a prafului si noroiului din Timisoara.
- cu asta sunt de acord. chiar si acoperirea lor cu dale ecologice ar fi o solutie. sper sa nu fie insa doar o "factura electorala" pentru niste baieti destepti de la asfaltari.
4. Transformarea in spatii verzi a tuturor spatiilor virane din oras care se preteaza la asa ceva.
- ok, e de bun simt. dar ultima chestie care ne lipseste sunt parcurile. nu m-ar deranja mai multe dar daca-i vorba de pus tuia si arbori exotici intre doua blocuri mai bine ma lipsesc.
5. Curatarea orasului de caini fara stapan, prin prinderea, sterilizarea si tinerea lor in adaposturi.
- foarte bine, nimic rau in asta, dar cate adaposturi sunt in Timisoara si cat timp vor putea sa-i tina pe cei sanatosi?
6. Eradicarea cersetoriei si vagabondajului in oras.
- hmm asta ar fi posibila in 6 luni doar cu "solutia finala". vise. totusi, reducerea impactului lor ar fi realizabila daca s-ar intensifica eforturile celor de la ordine publica. daca s-ar mai infiinta niste adaposturi, s-ar finanta cele existente, gasi niste solutii pentru acesti pierde-vara ca sa-i integrezi in campul muncii...
7. Simplificarea birocratiei si scurtarea drastica a termenelor de acordare a diverselor avize si, in general, de raspuns la demersurile cetatenilor.
- daca reuseste asta nici nu mai conteaza ca restul si-au depasit termenul.
8. Curatarea orasului de buruieni (multe dintre ele -de ex ambrozia- datatoare de alergii).
- as vrea sa inceapa de ieri.
9. Reducerea timpului pierdut de cetateni in asteptarea mijloacelor de transport in comun, prin imbunatatirea frecventei de circulatie a acestora.
- doar unele linii au asemenea probleme si cred ca se poate lucra la optimizare. deci o chestiune rezolvabila.
10. Plombarea tuturor gropilor din asfalt.
- oricat le-am plomba pana nu stam cu biciul pe constructori sa-si faca bine treaba tot or sa ne tot pice plombele.
11. Infiintarea Directiilor de Educatie si Sanatate la Primarie.
- nu sunt sigur daca asta inseamna mai multa sau mai putina birocratie. oricum pare a fi cea mai usoara prioritate. probabil ca prima ciorna de deja gata.
Mi-as fi dorit sa fie incluse in prioritati urgente si accelerarea/fnalizarea centurii Timisoarei plus inceperea unor lucrari la niste parcari noi sub/supraterane in zona centrala ca asta ne omoara incet si sigur.
In fine, ceasul ticaie. Vedem ce si cum in 6 luni...
Mai bine zis omul nu uita, insa poate fi usor de imbunat/manipulat.
RăspundețiȘtergereNu stiu sa zic decat de punctul 9, pentru ca am auzit un sofer de firobuz spunand ca programul firobuzelor s-a redus pentru ca valoarea biletelor si abonamentelor nu acopera cheltuiala RATT.
RăspundețiȘtergereOricum, nu stiu daca ati observat ca la toate panourile de afisaj din statii scrie ca programul firobuzelor s-a redus inca si mai mult pentru ca s-a trecut la programul de vara...