24 iulie 2010

Locul meu preferat din Romania

Ma trage Nebuloasa de limba sa-i deconspir locul meu preferat din tara asta a noastra iar eu suspectez ca leapsa lor vrea de fapt sa indexeze cele mai misto destinatii de vacanta in scop de castig recreational.. Nu-i rau deloc, fac si nebunii de pe guerilla ceva asemanator, dar cu locuri faine din lumea-ntreaga.. facem si noi pe plan local si dezvaluim micile guri de rai unde ne simtem bine.

N-am apucat sa vad eu foarte multe locuri prin tara dar am fost de doua ori in Delta. La Sfantu Gheorghe. Locul asta e genul de oaza/refugiu si dupa cate stiu nu se populeaza decat de vreo 2 ori pe an cu turisti. O data la Festivalul Anonimu (in august) iar apoi la Delta Music Fest care se intampla zilele astea. In afara timpului e acelasi sat pescaresc aflat la marginea lumii.

Cand am mers prima data acolo ma dusesem pentru festivalul de film si am avut sansa sa vad in premiera filmul lui Mungiu (432) intr-o proiectie in aer liber, in campingul Delfinul, alaturi de alte sute de oameni. A doua oara mi-am dus niste prieteni ca sa le arat magia locului si am nimerit cu cateva zile inainte de festival, cand locul era inca scutit de agitatia celor 1000 de oameni care urmau sa soseasca.. In felul asta am putut sa ma bucur si eu de spatiul in sine fara stresul cauzat de programul de vizionare din timpul Anonimu-lui.

Cea mai de pret calitate a locului e pozitia retrasa si inaccesibilitatea lui pentru flux continuu. Exista o cursa pe zi care face Tulcea - Sf Gheorghe pe bratul Dunarii in vreo 4 ore si apoi retur. In rest pauza. Acces cu masina e posibil dar habar n-am cat de complicat e sa traversezi Delta pe 4 roti. Dar odata ce pui piciorul de pe nava pe mal si simti nisipul ala fin ca praful esti cucerit.. Cazarea se poate face la conditii decente in Campingul Delfinul, in corturi sau casute, cu grupuri sanitare care fac Vama sa para o latrina si cu un restaurant rezonabil ca preturi (asa-mi parea acum 2 ani). Conditii de lux gasiti visavis in Green Village, unde sunt vile de 4 stele.

Din sat pana la plaja e ceva de mers, nu e ca-n alte locuri gen 150 de m. Mergi vreun km, cam 20 de min. Dar cand ajungi la capatul drumului neamenajat si vezi ca se deschide in stanga si in dreapta cat vezi cu ochii o plaja cu nisip fin, cu scoici si ciulini pe alocuri, realmente virgina si goala ca o femeie ce abia asteapta sa te asezi pe ea, ma, zau ca-ti dau lacrimile daca prinzi si rasaritul. Si asta nu-i tot. Apa are o culoare ciudata caci Dunarea se varsa la 500 de metri in partea dreapta iar malul coboara lin in mare de poti merge si 100 de metri iar apa sa nu-ti treaca de brau. 

Localnicii din sat au devenit mici intreprinzatori si vand pe plaja bere racita in vane cu sloiuri de gheata. Ca pe vremea lu Ceasca.. Iar daca te invarti poti ajunge sa mananci la casa omului niste pestioci proapeti cu mujdei de-ti ustura limba. Sau o ciorba adevarata ca la mama ei. Daca n-ai chef de plaja cauti un barcagiu sa te duca in rezervatie sa vezi pelicanii, egretele si nuferii cat mai exista, sa te plimbe pe canale si sa te duca in locuri rare. E cu adevart un loc cum putine gasesti..

mai incolo bag si ceva poze..

Un comentariu:

Comentezi?