20 decembrie 2008

Filme la vrac

JCVD (2008). Nu radeti. E Jean Claude Van-Damme, si e uman, distructibil, nu o masina de impartit pumni si picioare. Eroul filmelor de actiune de la inceputul anilor '90 isi joaca in filmul asta propriul rol, JCVD devenind un fel de documentar/bio-pic/confesiune. Incepe cu o scena de actiune specifica ultimelor sale filme, categoria C+, care ne aminteste panta abrupta pe care s-a rostogolit Jean Claude si evidentiaza culisele din spatele unui film, unde actorul are f. putin de comentat, deseori ramanand la mila agentilor si producatorilor care-l distribuiau in tot felul de penibilitati. O consecinta imaginii de bataus karatist de care n-a mai reusit sa scape. In JCVD actorul pierde procesul de paternitate si se intoarce in Belgia sa-si vada parintii. Pe drum e anuntat de avocat ca trebuie sa achite niste cheltuieli uriase de judecata si ca e cam falit. Intra la posta din orasul natal exact in timpul unui jaf si ramane ostatic. Fiind persoana celebra, jefuitorii se folosesc de numele lui ca sa apeleze la autoritati, politia il considera capul infractorilor datorita problemelor sale financiare, apar fanii, SWAT-ul, parintii lui. Totul devine o scena de comedie neagra. Mai putin monologul confesional al lui JCVD in care ori e f. sincer si afectat, ori e un actor subestimat de toata lumea. "The movie is a vision of the wages of fame that's part parody, part exposé, part justification." scrie revista Time. Deci un film ce nu trebuie ratat. Aveti un trailer aici.

Blindness (2008). Asta e un film mai special. Are la baza cartea lui Jose Saramago - Eseu despre orbire si a iesit din mana regizorului Fernando Meirelles, autorul lui Ciudad de Dios si The Constant Gardner, filme foarte apreciate la vremea lor. Pe scurt filmul are ca subiect o epidemie de orbiri care cuprinde un oras oarecare (si probabil restul lumii) fara leac si foarte contagioasa. In scurta vreme toata lumea isi pierde vederea, incepand cu un tip stand la semafor, apoi un tip care-l conduce acasa, sotia lui, doctorul oftalmolog care-l consulta etc. Ca intr-o drama cu subiectul arhiexploatat - Sfarsitul Lumii - si in Blindness asistam la dezumanizarea indivizilor care nu mai au nimic de pierdut. Insulele de constiinta si moralitate sunt putine si cea care ne intereseaza e in grupul izolat, condus(protejat) de sotia oftalmologului, pe moment singura imuna la epidemie. Intr-o lume oarba ea (Julianne Moore) ar putea fi rege (regina), dar se rezuma la rolul de asistenta pentru sotul sau si ceilalti "bolnavi". Adevarata fire a omului iese la suprafata in captivitate, atunci cand izolati intr-un sanatoriu, pacientii nu asculta vocea ratiunii intruchipata de doctor ci pe cea autoritara (Gael Garcia Bernal) care, protejat de un pistol, instituie un mic regim dictatorial peste cele 3 saloane. Abuzurile incep de la vanzarea ratiilor de mancare pana la violarea femeilor. Lupa regizorala se ridica pe final dezvaluind un intreg oras devastat si o mare de oameni orbi incapabili de a se orienta si organiza, redusi la stadiul de animal gol care defecheaza unde apuca si mananca ce gaseste. Sfarsitul e surprinzator si optimist, insa pune si un pic pe ganduri. "A fost un test de credinta?" te intrebi. Acum, cei care au citit cartea, or sa fie dezamagiti de film, asta e clar. Dar pentru ceilalti e o alegere foarte buna, eu cel putin m-am hotarat sa caut cartea. Trailer.

Saw V(2008). Peste asta puteti sari cu voiosie :). Un tip se trezeste singur intr-un mecanism capcana care il va taia in doua. Opera lui Jigsaw care, dupa cum imi amintesc eu, a murit in partea a 3-a dar se pare ca are discipoli si copy-cats, care tot intorc povestea in jurul primelor "capcane" aratand diverse dedesupturi sau ochi care pandeau. Mai bine il faceau serial decat o serie de filme bolnave cu oameni bolnavi despre un tip de justitie cu care nu-s de acord: daca pui o persoana intr-o situatie de moarte oferindu-i scaparea printr-o cale extrem de oribila si sangeroasa, un fel de pocainta "a pound of flesh, a pint of blood" daca moare nu se cheama crima iar daca scapa e izbavire!? Ca sa va scutesc de 90 de minute, killerul e agentul FBI, si la sfarsit nu moare, deci asteptam Saw 6. Sic! .... sa nu uit, trailer aici.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentezi?