Fratilor, pirateria intre pe un teren nou. Si nu ma refer la chestii internetice de tip filesharing si torrenti ci la piraterie in sensul ei clasic de tilharie pe mare cu tot bagajul tipic cu care a intrat in cultura populara din ultimii 200 de ani. Locul nou unde castiga teren e televiziunea si asta ca urmare a momentului bun prin care trece aceasta si a unei nevoi disperate de a gasi noi subiecte si povesti proaspete. Acum faceti un exercitiu de imaginatie: numiti un singur serial TV care sa fi avut protagonisti pirati. Nu veti gasi nimic altceva afara de Sinbad marinarul. Practic singura chestie mentionabila e un serial de animatie, Piratii Apei Negre, care a rulat si la noi prin anii ‘90. Acestuia i se mai pot adauga cateva “obscure” serii anime, in rest pauza. Ah, era sa uit: Toate panzele sus, serialul TVR adaptat dupa romanul omonim al lui Radu Tudoran. In 70 de ani de istorie a televiziunii si in ideea ca exista o International Talk Like A Pirate Day!
Sigur, avem multe filme cu pirati, de la cele cu Eroll Flynn din anii la 30, la ecranizarile definitorii ale cartii lui Robert Louis Stevenson, Treasure Island, si pana la fenomenul de data recenta Piratii din Caraibe, care a atins un scor asemanator LOTR (3,7 miliarde $ incasari din 4 filme). Dar in acelasi timp avem si cate-o duzina de seriale despre avocati, doctori, detectvi, mafioti sau pur si simplu oameni obisnuiti care nu fac nimic propriu-zis decat sa stea la taclale (Cheers, Seinfeld, Friends etc). care pune un mare semn de intrebare oarecum greu de inteles de ce pana la aceasta data nimeni n-a gasit un mod de a dezvolta o serie pe acest subiect.
In ciuda faptului ca provin dintr-o zona urata a istoriei, piratii, ca subiect artistic, sunt una din chestiile cele mai ofertante. Exista o cantitate imensa de documente istorice plus o serie intreaga de personaje cu aura de legenda care pot fi explorate si reinventate. E insa usor de inteles cum s-a nascut atractia mea pentru ei. Am crescut cu cartile lui Daniel Defoe (Robinson Crusoe si Capitanul Singleton), una din trei povesti de-a lu’ Jules Verne continea un episod cu pirati, filmele Hook (1991, r. S. Spielberg) si The Goonies (1985, r. Richard Donner) erau la vremea pubertatii filmele perfecte de aventura. Normal c-am fost influentat de ele. Cand eram liceean chiar eram convins ca pot scrie o nuvela cu pirati (am ajuns la vreo 10 pagini). Interesul meu e, asadar, mai mult decat evident.
Vestea buna e ca in sfirsit se intampla ceva. Jucatorii importanti de pe piata americana se pare ca au decis sa investeasca in noi seriale care sa exploreze aceasta zona ignorata si numai in 2014 se pregatesc sa iasa la rampa 3 serii cu pirati.
Prima dintre ele, Black Sails, s-a lansat deja si arata foarte foarte bine. Creata pentru televiziunea Starz (cei cu Spartacus) de unul din co-producatorii Jericho, Jon Steinberg, Black Sails e suficient de ambitios si de minutios tratat ca sa aibe succes. Bugetul e consistent, distributia e ampla, cel putin 20 de personaje cu rol clar definit, decoruri masive, locatii de filmare exotice, corabii reconstruite fidel etc. Producator executiv e Michael Bay iar pilotul a fost regizat de Neil Marshall, un foarte competent regizor britanic care a facut printre altele The Descent, Centurion si a regizat episoade din GoT.
In 3 episoade cate au rulat deja, s-au asezat fundatiile pentru o aventura foarte interesanta, cu multa atentie catre personaje si stabilirea relatiilor dintre ele. Regula jocului e conflictul, intriga, echilibrul de putere, masinatiunile din interiorul unui tip de comunitati foarte democratice si orientata spre castig. Plus rivalitatea dintre diversii capitani de nave pentru cea mai apetisanta prada. Atipic pentru o televiziune ca Starz, serialul contine foarte putin singe si doar cateva scene de nuditate, din fericire feminina. In mod clar Black Sails ataca alt public decat Spartacus. Subiectul se invarte intr-o perioada anterioara cartii Treasure Island.
Celelalte doua serii pirateresti sunt in stadiul de productie (Crossbones) si pre-productie (Red Flag). Crossbones e produs pentru NBC si se va centra pe Blackbeard, faimosul pirat interpretat acum de John Malkovich. Chestia buna e ca in spatele proiectului se afla Neil Cross, creatorul seriei britanice Luther, unul din cele mai bune seriale avand in prim plan un anti-erou. Nu se stie insa cand se va lansa. Iar Red Flag e si mai sarac in detalii. Tot ce se stie deocamdata e ca a distribuit-o pe Maggie Q in rolul principal al celei mai de succes femei pirat din istorie, chinezoaica Ching Shih, care la inceputul secolului XIX controla Marea Chinei de Sud cu 100.000 de pirati si 1500 de vase, batandu-si joc de Flota Imperiala, Royal Navy si Marina portugheza. Daca si asta devine realitate, ar fi ca un Craciun si un Black Friday in acelasi zi. Pana atunci raman doar cu Black Sails, care si-a comandat al doilea sezon inca dinainte de lansare. Vint in pupa!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Comentezi?