25 aprilie 2011

Universul nostru straniu

Va invit sa urmariti prezentarea asta a lui Richard Dawkins, profesor de bio-chimie evolutionista la Oxford, care explica pe intelesul tuturor "ciudateniile" universului nostru si ne atrage atentia ca datorita cadrului nostru de referinta uman e posibil ca niciodata sa nu fim in stare sa pricepem cat de uimitor e Universul. Noi, ca fiinte umane, locuim si exploram fizic Lumea de Mijloc dar ne folosim creierul pentru a sonda macrocosmosul (guvernat de relativitate) si microcosmosul (guvernat de fizica cuantica). Iar despre fizica cuantica chiar si cei mai reputati fizicieni declara ca e foarte bizara si de neinteles intrucat rezultatele experimentelor violeaza in mod dramatic intuitia clasica iar stiinta violeaza bunul simt. Merita 20 de minute din viata voastra.
[video impaturit]



Iar pentru amatorii de chestii stiintifice de pe-aici as vrea sa semnalez "renasterea" revistei Stiinta si Tehnica sub un nou patronat (Fundatia Dinu Patriciu) si cu o echipa din care fac parte: Marc Ulieriu (editor in chief) si Alexandru Mironov (senior editor). Mi-am cumparat primul numar(8,8 lei) si am fost foarte multumit de calitatea print-ului, de fotografii si, indeosebi, de articole. Am devorat-o intr-o singura zi (120 de pagini).

Ce cuprinde:
  • news and facts: de la descoperirea celei mai indepartate galaxii pana la construirea unui anti-laser si a unei "imprimante" de organe
  • un pictorial cu proiecte noi ale lumii de maine.
  • dosar/portret despre Iuri Gagarin, primul om in spatiu.
  • interviu cu Mithbuster-ii Adam si Jamie. Nebuni de-a dreptul.
  • articol din categoria paleoantropologie, mai exact originea omului.
  • articol superb din lumea fizicii cuantice relevand ultimele directii de cercetare si paradoxurile la care s-a ajuns (teleportarea particulelor, interactia superluminica -cuantum entaglement- cand o particula influenteaza ce se intampla alteia fara a interactiona direct, etc)
  • istoricul comunicatiilor mobile si tehnologia 4G
  • un material foarte misto care propune niste raspunsuri fictive la intrebarea "ce s-ar fi intamplat daca lumea antica ar fi realizat potentialul primei masini cu aburi" inventate de Heron din Alexandria (10-70 d. Hr). Sfera lui Eol transforma forta aburilor in lucru mecanic doar in scop de amuzament. Totusi daca romanii ar fi intuit aplicabilitatile tehnice ale acestei inventii.. cum suna o revolutie industriala mai devreme cu 1500 de ani.
  • istoria matematicii arabe, fascinanta privire aruncata asupra "revolutiei arabe" in domeniul stiintelor din sec VII-XII
  • recomandari S&T, gadgeturi and stuff.
Abia astept numarul secund.

4 comentarii:

  1. inca mai exista Stiinta si tehnica? uau! fain :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Da. Murise acum 2-3 ani.. dar a fost resuscitata. Nu am obisnuit s-o cumpar inainte dar acum imi place formatul. Seamana cu cele de-afara.

    RăspundețiȘtergere
  3. eu o citeam prin liceu :)

    RăspundețiȘtergere
  4. delicioasă prezentarea tipului! musai să revăd Hitchhiker's Guide To The Galaxy acuma :D

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?