Am profitat ieri de vremea buna si am baut o cafea pe una din terasele proaspat iesite la soare in Piata Unirii. Intre barfe si povesti mai trageam o privire la oamenii din jur, la cat de bine se simteau acolo, fie pe terase, fie pe bancile din fata Domului ori, pur si simplu, plimbandu-se aiurea. Noi, timisorenii, suntem tare atasati de piata asta. Cred ca e un sentiment oarecum general pentru ca n-am auzit pe nimeni care sa nu adopte trendul asta de zacut in Unirii. Chiar si "vizitatorii" sau "adoptatii" care-au poposit aici au vrut sa cunoasca Piata. Inclusiv eu mi-am dus musafirii la o sezuta pe banca de piatra curba sau la vreo terasa ca sa mi-i incarc cu voie buna. E drept ca uneori mai mormaiam ofticati la aspectul jalnic al unor imobile de-acolo, dar parca de la an la an si astea arata tot mai bine. Mai vreo 2-3 fatade si piata va fi boboc. Ca una europeana.
Un lucru pe care nu cred ca il stie multa lume e ca Piata Unirii din Timisoara e cea mai "verde" din Europa. Nici mie nu mi-a venit sa cred asta, asa ca am intrebat un prieten arhitect, mai bine informat ca mine:
"Fosta piata de parada militara, Piata Unirii, prin configuratie (proportii, trasee de circulatie, prezenta fantanii si a statuii) cat si prin arhitectura cladirilor ce o "imbraca", plastica mobilierului urban (banca curba continua,etc) sunt tipice pentru o piata baroca. Dar barocul in Timisoara a fost "imprumutat" tarziu din tarile vestice.Ceea ce o face unica in Europa este prezenta in proportie coplesitoare a spatiului verde (cca 65%). Toate pietele sau piatetele (rezultate in urma unui urbanism de planseta, organizat sau rezultat al urbanismului organic, medieval, din aproape in aproape) sunt strict minerale sau aproape minerale (uneori au copaci). Ce este curios este ca prezenta spatiului verde nu "incomodeaza" circulatia pietonala fluida sau prezenta teraselor. Piata este unica, cunosc multi italieni sau germani care vin fascinati aici.
(completari) In planurile de sistematizare a pietei Unirii 1733-1739 s-a stabilit sa nu apara nici o constructie cu caracter militar (Libertatii = centrul militar) doar Casa Presedintelui (azi Muzeul de Arta). Caracterul pietii se dorea a fi unul burghez (existau pravalii, ospatarii, case burgheze).Gustul pentru ceremonii militare ample insa au castigat dimensiunea f. mare a pietei (150/110m) fix cat doua careuri de strazi.
Curiozitati:Fata de tipologia clasica de piata baroca unde in axul pietei se afla biserica dominanta, aici Domul a fost construit dezaxat fata de axa lunga a pietii si mai tarziu Biserica Ortodoxa sarbeasca pe diagonala. Tot ca o curiozitate aceasta biserica sta cu spatele in compozitia pietei. Deci axul este diagonal intre catolic-ortodox.Monumentul Sf. Treime initial in centrul diagonalelor (fix in centrul pietei), a fost mutat la cererea lui Ceausescu in anii '80 astfel incat sa nu fie sesizat ca un capat de perspectiva de nicaieri. Asa ca a fost mutat spre est cativa metri astfel incat sa nu mai fie prins in axul Str.Mercy - Str.V.Goldis (str. cu Papillon).Tot in anii '80 arh. Serban Sturdza a reproiectat intreaga piata - la cererea PCR - propunand culori vii pe fatade, atipic ptr. perioada autentica baroca dar s-a filmat un film romanesc pe atunci prin piata si trebuia sa arata f. exotic si colorat. (Eu scolar fiind fugem de la Loga sa vad filmarile pe acolo cu figuranti imbracati de epoca, calesti cu cai ,etc). Mobilierul urban de azi (banca sarpe), corpurile de iluminat sunt proiectate tot atunci ('80).Mostenirea cu spatiu verde in mijloc se pare ca este datorita tot sistemului comunist care era in dezacord cu posibilitatea intrunirii mai multor persoane la un loc. Cum piata era f. mare, a aparut gazonul ala sa o "sparga". Asa o mostenim acum. In Victoriei trecea tramvaiul si auto (prin fata Operei) deci nu exista pericol, iar Libertatii nu este propriu-zis o piata "condensator social" neputand avea terase,etc, doar de trecere asa ca nu era nici ea un pericol.Iar piata a ramas azi ca o curiozitate urbana, evident nemaiantalnita in alte tari. (Romeo Szorad, arhitect)
Daca n-o stiati, ati aflat-o de-aici. Zi faina s-aveti.
photo source
Ce dor mi-e sa pierd si zile si nopti in Unirii! si tare ma bucur ca a venit vremea frumoasa!
RăspundețiȘtergereCe mi-a crescut inima. Mulțumesc!
RăspundețiȘtergereIa, ca vine vara!!! Ce n-o sa mai plec eu din Unirii, decat ca sa merg la work.
RăspundețiȘtergereExplicaţia pentru care Biserica Ortodoxă Sârbească e cu spatele la piaţă ar putea să fie faptul că, precum orice locaş de cult ortodox, se respectă mai mult dogma cum că trebuie să fie construită cu altarul spre răsărit decât să se respecte planul urbanistic al zonei. Exemplul cel mai elocvent este Catedrala din Constanţa (Sfânta Sofia sau Sfânta Treime cred că se va chema, odată terminată) care se construieşte cu spatele la ditamai bulevardul, cu un spaţiu verde vast de toată frumuseşea către acesta, şi cu faţa către un cartier anost la nici 10 metri de blocurile comuniste cu 4 etaje.
RăspundețiȘtergereDOAMNE CE ORAS FRUMOS
RăspundețiȘtergereE IN SUFLETUL MEU IN FIECARE ZI!!!!
Oh, chiar n-am stiut asta despre Piata Unirii. Da' ai dreptate si cred ca in numele tuturor cand spui ca spiritul Timisoarei si inima ei pulseaza in Piata Unirii. :)
RăspundețiȘtergereAmu, sa fim sinceri, e singurul loc unde poti sa iesi in oras si sa fii aproape de o multime de locuri frumoase.... pe vremuri oamenii mergeau asa in complex, dar acolo atmosfera parca a incremenit acum 10-15 ani pe cand in Unirii se simte miscare....
RăspundețiȘtergereEu astept concertele de anul acesta. Sper sa fie si sa avem parte de vreme buna la ele....
multumim de articol,
RăspundețiȘtergereeu am fost o "adoptata" a Timisoarei dat de cate orim ma gandesc la Timisoara, ma gandesc la acasa, si mi-e cel mai dor de soarele de primavara care e cel mai frumos in Piata Unirii.
grija mare de oras! e o bijuterie:)
o domnisoara rafinata:D
RăspundețiȘtergereEste intr-adevar o zona foarte frumoasa, iar cele scrise mai sus sunt binevenite pentru toti cei ce locuiesc in Timisoara
RăspundețiȘtergere