07 octombrie 2010

PayPalu si bancherii ardeleni

*articol neplatit cu o introducere mai lunga decat articolul in sine, peste care evident se poate sari

Nu-i un secret pentru nimeni ca lucrurile cele mai faine le gasesti pe interneti fie ca-ti trebuie o tzoala misto, un gadget cool sau vreo carte rara pe care saracele edituri de la noi n-au apucat inca s-o traduca. Si, asa cum te indeamna vorba romanului, gugalesti, gasesti si apoi pui chestia in cos si... platesti, normal. Ca nu-ti trimite nimeni cadouri (cu exceptia cazului in care esti blogar vedeta si influencer) prin urmare tre' sa-ti platesti damblaua. In cazul meu, de cand ma stiu n-am luat decat bani fizici; putini, ce-i drept, dar indeajuns pentru un trai cu griji si hobby-uri rezonabile. N-am nimerit sa lucrez in locuri unde-ti baga-n cont, iti fac card de salarii, iti dau credite sau iau dobanzi pe bani virtuali, etc.. Eu luam pleasca-n mana, toata odata, s-o simt! Dar intr-o zi, invins de generatia "ba n-am la mine, tre sa scot de pe card, unde gasesc un bancomat, de unde dracu sa stiu eu care imi tin bancomatu in buzunar" ma hotarasc si-mi fac card! DeDebit! Ca sa-mi bag leii pe el si sa fac cumparaturi din fata monitorului platind cu-n click securizat. Nici n-am apucat bine sa mangai cardurile ca imediat o inceput alta nebunie: PayPalu' - pretenu care plateste pentru tine... cu banii tai, desigur. Acum, eu ma dau destept in treburi online, dar cand ii vorba de bani parca le chibzuiesc un pic cam mult, incercand sa ma conving daca are sens sa ma complic. Bun si acum ca am terminat cu introducerea sa vedeti ce simplu e sa-ti faci contul de PayPal. Tot ce-ti trebe e un card valid.

Initial eram nitel confuz, ca peste tot pe interneti sunt destepti care scriu ce fel de carduri suporta plati prin Paypal, dar pe masura ce articolele lor se invechesc uita sa le updateze sau stearga. Spre exemplu niciunul nu spunea de bine de cardurile BT, ca eu mi-s client la banca ardeleanca. Mi-am zis insa ca tre sa vad cu ochii mei si mi-am atasat cardul VISA Electron la contul de PayPal. Normal ca Fail. Nici ca se putea altfel. Pentru ca o chestie pe care nu ti-o spune nimeni cand iti faci cardul e urmatoarea: pentru platile care solicita codul ala de securitate CVV2 (ultimele 3 cifre de pe spatele cardului) limita by default e zero! Si ea trebuie mai intai ridicata ca sa-ti poti valida cardul la PayPal (faza cu 1,5 euro luati si dati). Iar ridicarea se face printr-o cerere depusa la banca.

Chestia misto la BT e ca au un call center asa cum si-ar dori orice client nepriceput. Eu am sunat seara si-am dat peste o dom'soara amabila, rabdatoare si mai ales priceputa in treaba cu PayPal. Mi-a explicat imediat faza cu limita ce bloca verificarea si in plus, chestie de bun simt care m-a uns la suflet, m-a scutit de asteptare si a ridicat cu de la sine putere limita pentru valoarea aia de 1,5 euro ghidandu-l apoi pe nepriceput prin pasii necesari pt activarea contului. Asta grija fata de client. Bine, a doua zi tot a trebuit sa merg la banca ca sa stabilesc plafonul maxim de tranzactii dar asta era doar o formalitate. Eram deja gata de shopuiala. A doua chestie pe care o voi lua va fi un leptop.. prima nu v-o pot zice ca veti rade de mine...

10 comentarii:

  1. mo, la ING o mers din prima, o durat numa' până m-am prins io că numărul cardului se scrie fără liniuţe. pe de altă parte mă sperie uşurinţa cu care poţi debita, parcă-i prea uşor.

    lemme guess, prima chestie e ceva pentru gagică.

    RăspundețiȘtergere
  2. u guessed right.

    La Ing e simplu, toti ziceau ca merge. La Raiffeisen la fel. Aveam dubii la BT pt ca nu gaseam info pozitive. Cred insa ca pe masura ce bancile si-au informatizat relatia cu clientii - internet banking - s-au specializat si in instrumntele de plati online externe.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ioaiii! Chiar acum o ora dracuiam paypalu! Si citindu-ti articolul mi-am dat seama care a fost problema. How wierd is this?

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce parere aveti despre relatia politicienilor cu mogulii? Victor Ponta a scris un text interesant aici: http://blogponta.wordpress.com/2010/10/07/despre-moguli-si-alti-demoni/

    RăspundețiȘtergere
  5. @Spotless Mind: weird zici? poate ca-i ceva normal in cazul nostru :)

    @Monica Marinescu: d-ra, acesta e un blog cu bun-simt.. sa nu-l muradrim. Daca chiar va interesa opinia mea ma puteati contacta pe mail..

    RăspundețiȘtergere
  6. MUIE PONTA!!!!1

    A, nu asta e reactia pe care o astepta spamand? :D

    RăspundețiȘtergere
  7. tocmai mi-am amintit ca am mers la tanti de la BRD si am intrebat daca card BRD Isic (ala de studenti) e bun pt PayPal..intrebare ei m-a lasat masca " ce e aia PayPal" mi-am facut alt card intre timp..so, voi enjoy PayPal si eu zilele astea si clar ebay :D

    RăspundețiȘtergere
  8. Eh, ce simplu a fost la ING... acum doi ani. :-)

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?