06 iunie 2014

Pedaland cu teama de D-zeu si scuipand in san

Biciclisti preabuni si cu frica de Dumnezeu, cugetati putin la ideea mea. E lucru stiut ca biciclistii nu sunt chiar cei mai disciplinati participanti la trafic. In fapt, multi dintre ei sunt tare indisciplinati, pedaleaza cu castile in urechi, traverseaza furtunosi zebrele, racnesc la oameni sa se miste din calea lor bine marcata cu urme verzi de pista pentru biciclete, calca pisici, catei si alte pet-uri neatente, sperie copii, batrane si alte fiinte usor defavorizate si, nu in ultimul rand, provoaca isterie in randul soferilor mai inceti ca ei. Cel putin asta-i imaginea publica.


Recent am observat o alta ilegalitate in randul vostru, plimbaretilor pe doua roti: facutul crucii la trecerea prin apropierea unui lacas de cult crestin, declarandu-va astfel afinitatea pentru cele sfinte si invocand totodata protectia divina in traficul timisorean.


Tuturor celor care practica acest obicei am o vorba sa va zic: sunteti niste iresponsabili. Legea spune clar: mainile se tin tot timpul pe ghidon. Nu vorbim la telefon (decat prin handsfree), nu calatorim cu berea sau tigara in mana, nu ne hazardam la acte de circ gratuite (mersul fara maini e un gest la limita dintre bravada si dorinta sinucigasa) iar un animal in lesa tras dupa bicicleta e un accident pe cale sa se intampla. Cu atat mai mult, dat fiind nivelul de raspandire al bisericilor in oras, respecarea rituala a semnului crucii de catre un crestin devotat e o ispita a sortii. Nici nu-ti poti imagina cate lucruri pot merge gresit in acele secunde in care-ti desprinzi mana de ghidon si executi geometria unui act de veneratie. Nu e nevoie de multa imaginatie ca sa parasesti lumea celor pacatosi si sa te trezesti ca cineva iti pupa moastele. E cat o bataie din palme. Un sughit temporal. Lumea merge mai departe fara tine.


Asa ca las-o balta. D-zeu va intelege. Mai ales daca in felul asta eviti sa provoci tu vreo nenorocire. Crede-ma, nu vrei sa intri in lumea celor drepti cu rotile strambate de trupul unui copil mai zbantuit, care s-a aflat la locul potriv pentru o coincidenta nefericita.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentezi?