Cred ca nu gresesc daca spun ca cea mai mare realizare a celei de-a doua conferinte PRbeta e ca s-a intamplat efectiv. Dupa cum se poate intui evenimentul de anul trecut - editia "beta" - a fost un pariu facut de Cristina si Titza cu lumea pr-ului si a social mediei ca se poate tine o conferinta de acest gen, la Timisoara, cu invitati platiti si bilete vandute. Ei, uite ca se poate, dar numai ele va pot spune cu cate eforturi, sacrificii sau dureri de cap s-a pus pe roti inca o runda de PRbeta. In mod evident, sunt sigur ca exista si satisfactii, doar ca ele vin abia dupa, atunci cand faci platile, incasezi banii de la sponsori, tragi linie si termini de contabilizat impresiile participantilor.
Ca nota generala pot spune ca editia a doua a avut ceva mai multa "practica" decat cea de anul trecut, ajungand la un echilibru intre lectiile de teorie, tendinte sau Do/Don't si studiile efective de caz cu grafice si multe cifre. Participarea o apreciez undeva la 150 de persoane in prima parte a zilei, dupa pranz manifestandu-se o scadere pe care o pun pe seama faptului ca era totusi o zi de munca iar 8 ore de inactivitate nu face bine.
Ce s-a vorbit e sintetizat excelent de Corina, livebloggerul oficial al conferintei. Ce m-a atins insa in mod special pe mine sunt urmatoarele:
- prezentarea lui Dragos Alexa in care au fost explicate brandul si brandingul intr-o maniera usor metaforica prin analogie cu focul si capacitatile sale deopotriva utile si distructive. "Brandul este focul din produs". Dintr-o scanteie se naste o mica flacara care trebuie intretinuta si controlata pana ajunge un foc la care sa se adune consumatori si fani deopotriva.
- carisma lui Sorin Psatta, director de comunicare la Graffiti BBDO. Dl Psatta e un om pe care ti-ar placea sa-l ai ca profesor, plin de vorbe de duh si trimiteri surprinzatoare. A vorbit despre publicitate, mai precis despre ce comunici si cum comunici, sustinandu-se prin exemple graitoare.
- studiile de caz prezentate de Alex Negrea (BCR), Alina Crancau (Farmec), Cristina Popescu si Irina Ilie (Romtelecom) si Dan Santimbreanu (Siemens). Toate companiile astea au o prezenta destul de puternica in social media si au trecut in revista experienta pe online din ultimii ani.
- informatiile cele mai interesante le-am auzit de la Clarence Ceniza, un filipinez european care a calatorit destul de mult si a putut astfel sa ne vorbeasca despre Cultura Colaborarii. Din cele spuse de el, toate initiativele de tip couchsurfing, carpooling, coworking, crowdfunding etc sunt parte dintr-o miscare destul de raspandita care reflecta tendinta oamenilor de a fi mai putin individualisti si mai deschisi la colaborare. Internetul ne da astfel o rezolvare mai eficienta consumului excesiv.
- follow-up-ul lui Flavius Bunoiu (Directorul Casei de Cultura din Oradea) a fost plin de informatii legate de activitatea Casei si, mai ales, despre Toamna Oradeana la care am ajuns si eu anul trecut. Din punctul sau de vedere cresterea de 300 % a biletelor vandute se datoreaza exclusiv adaptarii comunicarii acestei institutii de stat la social media.
- avertismentele lui Victor Kapra si ale Bogdanei Butnar legate de lumea in care traim, ceea ce ne asteapta in tehnologie si comunicare si obligatia pr-istilor si a companiilor de a se adapta. "Traim in vremurile copy/paste deci comunicarea trebuie sa fie news ready" (V. Kapra) "Daca nu investim in online pe termen lung o sa ne coste. Totul se muta pe online pentru ca e mai comod". (B. Butnar). Apropo, Bogdana a vorbit cu noi in sistem video conference folosind google hangout. Pentru ca se poate.
Intr-o forma prescurtata cam astea au fost punctele cele mai atractive ale rundei cu numarul 2 a PRbeta. Indiscutabil va urma inca una. Noi sa fim sanatosi.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Comentezi?