29 septembrie 2011

Hostel vs Aparthotel

Doua solutii pentru “cazare ieftina” intr-un oras strain in care nu ai prieteni pe a caror canapea sa esuezi si nici fonduri europene ca sa te rasfeti intr-un hotel de multe stele. Desi n-am probleme sa dorm in cele mai diverse locuri, de la cort la plaja goala, de la scaunele din aeroporturi la bancile din gara, imi dau seama ca uneori e nevoie si de un pic de confort ca, deh, suntem animale urbane. In ultimii ani am inceput sa calatoresc destul de mult, si nefiind patron ca sa-mi decontez niste nopti si niste diurne, trebuie sa-mi odihnesc trupul plimbaret prin locuri oarecum mai modeste: hosteluri

Din punctul meu de vedere hostelurile sunt excelente pentru city-breaks, evadari de cateva zile in locuri straine de nevoie sau din pur scop hedonistic, fie el cultural fie de alta factura. Am testat astfel de facilitati atat “afara” (Praga, Bratislava) cat si “inauntru” (Sibiu, Brasov, Cluj) si le consider ideale pentru grupuri mari de calatori-vizitatori cat si pentru turisti solitari fara necesitati (prea)intime. In vizita mea la Oradea am avut insa ocazia sa testez pe pielea mea (multam Titza) confortul unui aparthotel (Living In), un tip de cazare care eu apreciez ca e la capatul opus pe plaja turismului cultural, fiind axat mai mult pe ‘angajamente’ pe termen indelungat. Cateva beculete s-au aprins in perceptia mea. Pentru grupuri medii de prieteni (4-6 persoane) si pentru perioade scurte de timp aparthotel-ul poate fi mai avantajos decat hostelul. Cateva motive:

- amplasarea: regula generala in cazul hostelurilor e sa fie cat mai aproape de zona de interes a orasului. daca intrarea se face chiar din p-ta mare, cu atat mai bine. aparthotelurile merg pe confort pe termen lung deci  probabil ca-s in zone mai linistite dar, totusi, nu departe de centru.

- spatiul e mult mai prietenos cu locatarul unui aparthotel caci, practic, vorbim de apartamente. hostelurile sunt ceva mai zgarcite cu spatiul individual, mergand pe principiul cat mai multe paturi intr-o sufragerie.

- toaleta. intr-un apartament cu 2,3 camere ai 1 sau 2 bai. intr-o camera de hostel daca esti norocos ai o buda in camera, in rest esti la comun, studenteste vorbind. nu mai zic de vana cu bulbuci.

- curatenia e si ea un criteriu esential. iar la aparthotel conteaza se pare mai mult.

- zona de zi. hostelurile au cam toate living-uri dedicate unde toti musafirii au ocazia sa socializeze, sa se relaxeze, dea pe net, sa vada tv etc. ei, un astfel de living aveam eu in apartamentul de la Oradea. si-o terasa.

- zona de noapte: un pat suprapus are farmecul sau dar un pat matrimonial e un pat matrimonial indiferent ce tii in brate.

- mancarea. atat hostelurile cat si aparthotelurile pot oferi mic dejun, mai mult fiind peste profilul lor. hostelurile fiind insa mai in zona centrala te pot orienta spre locuri apropiate de potolit foamea. apartamentul in care am stat eu (si Maka) avea chicineta. n-am gatit, cu toate ca ii promisesem colegului, dar aveam tot ce-mi trebuie (cratite, farfurii, tacamuri, mai putin mancarea).

- si-am ajuns la preturi care teoretic ar trebui sa faca diferenta. in tara cat si afara am platit la hosteluri in medie 15-17 euro de pat. uneori chiar 20. aparthotelul din Oradea costa 55 de euro pe noapte (varianta business cu living, dormitor, baie cat un dormitor), dar putea acomoda 4 persoane in cei 110 mp. Cel mai mare avea 130 mp iar cel mai mic vreo 60 mp cu preturi sensibil mai mici sau mai mari.

Concluzia evidenta ar fi ca in ce priveste costurile cele doua modalitati de cazare iti manca cam la fel din portofel. Diferenta vine in conditiile de calitate si confort care sunt destul de bune intr-un aparthotel insa doar acceptabile in cazul hostelurilor. Ramane de dezbatut cat de dornici suntem sa facem o miscare pe jos pana in centru. Mie unul nu-mi displace ideea... ba chiar imi surade. Punctul pe care ma gandeam sa-l sustin e ca nu strica atunci cand mergi undeva sa verifici orice modalitate de cazare, de la pensiuni cu margarete pana la hosteluri cu si fara stele sau aparthoteluri.

Ca fapt divers in Timisoara avem de vreun an si hosteluri dupa ce multa vreme intalneam oameni cu ghidul Lonely Planet in mana cautand cazare ieftina. Acum i-as indruma spre Freeborn Hostel care-i pe langa Muzeul Banatului sau la Hostel Costel ca are nume şugubăţ.. Mai sunt si altele, Cristina a facut un inventar al lor pentru moment. De aparthoteluri n-am auzit decat de unul singur, Iosefin Residence, care insa nu-i prea departe de-un hotel veritabil de 4 stele. Nici ca preturi nici ca dotari.

Un comentariu:

  1. Astia sunt un fel de airbnb.com
    doar ca numai pe oradea.
    Intra pe site-ul ala, e o combinatie intre hotel/hostel/si couchsurfing

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?