14 septembrie 2008

Plai Fest - ziua doi

A doua zi de Plai 2008 a fost ceva mai linistita comparativ cu energia descatusata cu o seara inainte. Am lasat-o mai moale cu bautura si m-am axat pe mancare de data asta. Am reusit sa gustam niste gulas (un castron plin) foarte bun de altfel, si pe la miez de noapte o pleaska. Nu stiam ca poate fi atat de buna si de simpla - fara sosurile alea gustoase de la fast food-uri. Concertele au fost in numar de patru si toate s-au remarcat prin virtuozitatea muzicienilor.



Hotel Palindrone din Austria - muzica traditionala austriaca, poloneza, lituaniana interpretata cu tot felul de instrumente ciudate. Unul se chema hurdy-gurdy si era un fel de vioara mecanica. Talentati artistii insa nu sunt genul meu :).

PASO din Ungaria - o orchestra de 10 muzicieni cantareti de ska; ritmuri jamaicane, o tona de instrumente ca trompeta, trombon, sax, vioara, pian si versuri unguresti; interesant: o piesa despre gulas si una despre o balena Wally! Misto recitalul, singurii de fapt care au ridicat publicul la dans.

Tarhana din Olanda - unul singur era insa olandez, ceilalti de alta natie: romana, turca, libaneza etc. Un sound electronic cu acorduri orientale si africane. Mai mult de ascultat in surdina.


Mariza din Portugalia - pentru prima data in Romania. Am auzit in premiera un gen muzical despre care nu stiam nimic - fado (inseamna soarta) - cu melodii tanguitoare si melancolice, ea fiind cea mai in voga interpreta a acestui stil. A strans cea mai multa lume si a avut un public foarte cumine. Oamenii erau fascinati de vocea frumoasei portugheze nascuta in Mozambic si era absolut normal sa fie. Domnita are o statura impresionanta, o prezenta scenica deosebita si o voce fantastica. Pe final ne-a oferit o dovada a calitatilor sale vocale, coborand in public si cantand "la rece" intre oameni acompaniata in surdina de chitarile portugheze. Exact ca in taverna familiei in care a inceput sa cante. Comparativ cu concertul din Lisabona in fata a 30000 de oameni, prestatia de la Plai pare o picatura intr-un ocean, dar oamenii au reactionat, au empatizat, si au rasplatit-o cu muulte aplauze si chiote de bucurie. Cred ca s-a simtit bine Mariza, dovada ca ne-a cantat mai bine de o ora.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentezi?