31 ianuarie 2012

Colectionarul de filme


Profit de zilele astea mai libere sa indexez si biblioteca de film "original" pe care o posed si la care am contribuit mai mult in ultimele doua - trei luni decat oricand. Vinovate pentru redimensionarea ei sunt in principal supermarketurile cu preturile lor joase, librariile Adevarul, Carturesti si Humanitas si, nu in ultimul rand, prietenii.

Filosofia din spatele achizitiei de filme originale e una destul de simpla: filmele straine care mi-or placut merita colectionate pentru ca mai au si cateva bonus-uri pe langa film iar cele romanesti nu prea am unde sa le vad in conditii bune. Ergo, sacrific din banii de bere si cafea cativa zeci de lei lunar pentru a-mi construi propria arhiva. Sunt constient ca in 5-10 ani va avea aceeasi soarta ca arhiva de discuri pirat cumparate in timpul facultatii (vreo 200 de bucati) ce acum zace in cutii de pantofi expulzate in mansarda. Anyway, it's the feeling that counts.

Dintre discurile pe care le-am colectionat ar fi de amintit:

* Machete pentru ca e chintesenta filmelor de actiune pe care le-am urmarit pe video in anii de adolescenta. Danny Trejo a jucat probabil in multe din ele roluri de figurant sau killer mexican. Aici e cam acelasi lucru doar ca joaca rol principal. Am dat pe el 9.99 lei.

* Borat - cel mai recent achizitionat de la Joc Secund. Pentru 15 lei am fost sedus de oferta generoasa "peste 30 de minute de scene incredibile taiate si multe altele". Inca nu le-am vazut, astept ocazia si oameni potriviti.

* Omul elefant - capodopera art-house a lui Lynch am cules-o cu 4.99 din Auchan. Nu stiu cati l-au recunoscut sub figura desfigurata a lui John Merrick pe actorul John Hurt.

* Antichrist e filmul vizionat cel mai mult dintre cele realizate de Lars von Trier. Discul luat din Carturesti are un bagaj de bonusuri neasteptat: comentarii audio, interviuri cu William Dafoe si Charlotte Gainsbourg, special features, concept art, behind the scenes etc..

* Trainspotting l-am primit cadou de la o buna prietena, alaturi de alte titluri pe care urmeaza sa le vad: Jim Singuraticul, El Mar, Respiro.

* Cosmar inainte de Craciun e filmul meu preferat pentru sezonul de iarna. L-am gasit in piata la vreo 8 lei.

* Slumdog Millionaire, unul din filmele de Oscar recente care pot fi revazute linistit, fie pentru muzica, fie pentru perspectiva asupra Indiei moderne.

* Audition, ar fi singurul reprezentant al cinema-ului japonez. In general filmele de gen (Takashi Miike, Kitano, Kurosawa) sunt destul de scumpe. Asta l-am primit.

* Eternal Sunshine of a Spotless Mind, cea mai buna chestie pe care a facut-o Jim Carey. Oferit de Kandia (serios, asa scrie pe coperta)

* Carlito's Way cu Pacino si Sean Penn. Trebuie sa existe ceva cu Pacino in biblioteca. Carlito e celalalt latino-american faimos pentru trafic de droguri. Ca fapt discret, Brian de Palma a regizat si Scarface.

* o colectie de filme Hitchcock (inca incompleta) nu putea lipsi. Sau un film cu Marilyn Monroe (Domnii prefera blondele)

* Revolver si In Bruges, doua filme de gen fundamental diferite. Primul tipic Guy Ritchie, al doilea mai degraba o comedia neagra de atmosfera cu hitmeni in excursie.

* dintre titlurile romanesti detin doar Loverboy, Din dragoste cu cele mai bune intentii si Amintiri din Epoca de Aur 2. Primele doua au fost scoase de Gazeta sporturilor(!).

* in incheiere ma mai laud cu o colectie impresionanta de filme de revista, cumparate impreuna cu defuncta RePublik, probabil cea mai buna revista de film din istoria recenta a presei noastre. Nume grele din cinema-ul indie sau european au fost oferite acum vreo 4-5 ani la preturi de 7-9 lei cu totul: Lars von Trier (Dogville, Dancer in the Dark, Breaking the waves), Gus van Sant (Elephant), Gaspar Noe (Irreversible), Almodovar (La mala educacion),  Alfonso Cuaron (Y tu mama tambien), Cronenberg (Spider), Haneke (Cache), Fatih Akin (Head-on) plus filme mult titrate ca Pianistul, Chicago, Bowling for Columbine, Diarios de motocicletas, Goodbye Lenin etc..




14 comentarii:

  1. si eu am ceva colectie, dar nu se compara cu a ta... am vazut ca-ti lipseste Marti, dupa Craciun. asa ceva e inadmisibil!! (hihi)

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, imi lipseste din pacate. Nu l-am prins la timp. Ti le-ai luat pe astea romanesti ce-s acum pe la chioscuri?

    RăspundețiȘtergere
  3. si de la RePublik Labirintul lui Pan, intr-adevar pacat de revista, parca Gorzo o facea, nu era o revista doar despre cinema ci si despre publicitate, muzica, arta. Riguros facuta, documentata, interviuri, ultima a fost cu Adrian Sitaru care se pare ca este nascut la Deva. Pacat, cred ca a fost greu de tinut si probabil greu de suportat pentru altii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Labirintul nu-l am si regret asta. Ai dreptate RePublik nu era doar despre cinema ci un fel de revista de cultura urbana.

      Ștergere
  4. erau multi la REPUBLIK: chirilov (el mai scrie undeva? cronicile lui erau spot-on), a.l.s. (s-a dus), cretulescu x2, alin ludu dumbrava, cristi marculescu (el mai scrie ca zombie6.ro) . de ei imi amintesc acum.

    Imediat dupa desfiintare se regrupasera sub REKINO(.ro), dar n-a tinut mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, erau multi si diferiti si chiar daca nu eram de acord tot timpul cu ei revista era f tare. Chirilov nu cred ca mai scrie undeva regulat. Pe ALD il mai citesc uneori pe blogul sau (ALDmovieland)
      Am urmarit si REKINO pana a intrat in coma.

      Ștergere
  5. Imi place Guillermo del Toro, am vizionat recent Don't be a friad the dark, tot in stilul Labirintul lui Pan, am remarcat ca reia tema labirintului, are o fixatie. Fetita Sally din film il deseneaza obsesiv. E un horror-fantasy gotic, in care de data asta a ales actori americani Guy Pearce si Katie Holmes, Bailee Madison.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. M-a dezamagit Don't Be afraid of the Dark. I-a lipsit vâna. Trecand peste faptul ca Guilermo a fost doar producator si co-scenarist, motivul pentru care i-am acrdat atentie, cred ca e un film supra-apreciat ca horror pentru tematica - o versiune mai gotica a ideii de mici creaturi care se ascund pe sub podele. In rest n-am avut parte de prea multe sperieturi. Povestea a fost insa destul de interesanta, atmosfera bine redata insa Katie Holmes a fost submediocra. Pustoaica mi-a placut cum o jucat.

      Ștergere
  6. 2 trainspottinguri? sentimental value? sau facem un troc odata?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. le-am primit. am putea numai vezi ca-s fara sub in romana. nu c-ar fi o prob, numa sa stii.

      Ștergere
  7. @ Richie Msc. Mi-a scapat amanuntul acela, doar producator si co-scenarist. In legatuta cu jocul lui Holmes, sunt de acord, nesigura, parca plutea, in dorul lelii, chiar asta mi-am spus.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. yep. anyway, pe acelasi fir de productie vezi Los ojos de Julia (Julia's eyes). E mai ok, mai chiller, mai stylish.

      Ștergere
  8. Almodovar (La mala educacion) de la republik il ai? Daca va ofer mai multe titluri din seria revistei Republik puteti renunta la el? Fireste ar fi de folos o lista cu ce va lipseste...

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?