30 septembrie 2011

A fost odata un Hobbit

Si daca n-ar fi fost el Tolkien nu era Tolkien, fantasy-ul era mult mai sarac, Peter Jackson nu venea la Hollywood iar Lord of the Rings pur si simplu n-ar fi existat. Nu mai zic de milioanele de copii vaduviti de una din cele mai frumoase si aventuroase povesti. Hobbitul e un exemplar autentic de literatura pentru copii. Mi-as fi dorit s-o citesc pe la 12 ani. Cred ca as fi fost impresionat destul de grav. E un fel de Alba ca Zapada pentru baieti cu un numar dublu de pitici morocanosi si razboinici. Pare cam nepotrivit s-o citesc acum, insa in anticiparea viitorului film al lui Peter Jackson ce altceva am de facut. Limbajul e destul de copilaros, cu multe diminutive (manute, crengute), cantece, dar naratiunea e destul de complexa. Intr-o coaja de nuca e vorba despre hobbitul Bilbo care cu multa vreme inainte de Frodo a avut partea sa de aventura cand s-a alaturat unei trupe de gnomi pentru a-i ajuta sa-si recupereze mostenirea: comoara de aur si nestemate furata de Smaug (asta e un dragon foarte siret si batran care pe deasupra mai si vorbeste). Smaug zace ca un adevarat balaur ce e sub un munte inalt la capatul pamantului, fosta resedinta a gnomilor, pazind comoara de care-i deposedase si prapadind toata zona.

Pana sa ajunga acolo temerarii eroi condusi de Gandalf, Thorin Scut de Stejar (gnom sef de vitza nobila) si mai apoi de Bilbo, hobbit relaxat si fara ambitii devenit hotoman dibaci si curajos, trebuie sa treaca tot felul de incercari periculoase. Povestea e asadar populata cu toata fauna mitologic fantastica din lumea lui Tolkien: trolli mototoli, goblini sangerosi, elfi cantareti, lupi nemilosi, vulturi si ursi care vorbesc.. in fine, tot ce ar fi capabil sa infierbanteze imaginatia unor copii daca si-ar rupe din timpul acordat jocurilor video pentru a citi povestea. In plus fanii LOTR au ocazia sa afle cum a pus Bilbo mana pe inelul lui Gollum - e o intreaga sarada acolo, o adevarata batalie in cimilituri. Climaxul povestii se intampla nu asa cum ne-am fi asteptat - cu confruntarea dragonului - ci dupa ea, cand are loc Batalia celor 5 ostiri, un fight epic in genul celui din LOTR: The Two Towers, cand oameni, elfi si gnomi se razboiesc cu toti goblinii si lupii de prin zona... Cu alte cuvinte CGI-ul va fi iar folosit cum trebuie la anu. Ca o incheiere consider ca Hobbitul e o poveste numai buna de citit de-un tata copiilor sai. Imediat dupa clasicele cu scufita si alba ca zapada.

6 comentarii:

  1. Am vrut să protestez la faza cu Albă ca Zăpada pentru băieți, dar fiind eu băiețoasă din fire, mai bine nu iau cuvântul pentru domnișoare :))

    Limbajul copilăros cred că ține mult de ediție/traducere. Edițiile scoase strict drept cărți pentru copii au tratat cred și textul ca atare (inclusiv niște traduceri de termeni care nu pușcă taman cu cele din LOTR). Cele pentru fani-Tolkien-care-vor-să-citească-tot cred că au formulări mai digerabile. Am citit Hobbitul acum câțiva ani în engleză și nu țin minte să îmi fi atras cumva atenția la modul extrem limbajul.

    RăspundețiȘtergere
  2. hehe.. am iscat un conflict deci. Ok, fara intentie. M-am referit strict la faptul ca amandoua contin un numar rezonabil de pitici.

    Despre limbajul copilaros s-a pronuntat si wiki, caracterizand Hobbitul drept literatura pentru copii si intr-un stil mai lejer decat Stapanul Inelelor sau povestile ulterioare. Prin copii ma refer la sub 14 ani.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu sunt de acord că și stilul, și subiectul sunt mai facile. Dar o versiune în engleză te-ar scuti de mânuțe și crenguțe :))

    RăspundețiȘtergere
  4. sustin parerea lui Arashi...in engleza e fara manute si crengute, eu dupa LoR in romana, am zis ca nu ma mai risc sa stric farmecul lui Tolkien si sa nu citesc in limba lui. Legat de carte si poveste, doar stii..I am a Tolkien geek, deci e adorabila la orice varsta.

    RăspundețiȘtergere
  5. Gnomii acestia nu prea par razboinici, si in general multi dintre ei nu seamana a gnomi asa cum a fost Ghimli

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum adica nu par? nu vezi ce sabii si topoare au? :) In fine, adunarea e pestrita ca si oamenii. Unii sunt mai viteji altii mai natangi.. ca-n filme. Iar Gimli cred ca era din alta familie de gnomi.

      Ștergere

Comentezi?