24 septembrie 2011

Eliade si apele diavolului

Un profesor erudit si cerebral chinuit de 'pasiuni stiintifice si patimi omenesti', pe care lasa impresia ca le poate suprima, se refugiaza in India pentru a-si completa sudiile orientale si a dobandi bogatie interioara in acelasi timp. Experimenteaza orice viata ii scoate in cale. Manifesta o permanenta nedumerire in fata ei si-si mascheaza lipsa de empatie fata de semeni, isi descopera dublul intunecat, seduce si pateaza fecioare inocente dintr-un pur elan intelectual, conversează dialectic cu aristocrati si se bucura amabil de mediocritatea burgheza a gazdelor sale iar in cele din urma sfarseste prin a se indragosti de tanara Isabel. O carte framantata si non-lineara, marturisirea unui june framantat de multiple intrebari si care alege calea directa pentru a gasi raspunsuri. Chiar daca calea aceea il duce spre apele adanci ale demonilor personali. Reflexiva si stranie, erotica cu foarte putine detalii insa in acelasi timp stralucita in scriitura.

Cine poate atinge şi cunoaşte viaţa celuilalt?

Unde sunt eu în sufletul Isabelei? Ce aş fi eu în dragostea Isabelei?

Ah! lumea aceasta care refuză să primească tiparele instinctelor mele.

O femeie mă interesează prin virtuţile sau viciile ei. Când le cunosc, mă dezgustă.

Am iubit prea mult metafizica pentru a nu ajunge un apropiat al femeilor.

Sexul pentru mine nu e decât o libertate în plus şi o dogmă pe care o pot verifica sau anula.

E monstruos spasmul sexual al unei păpuşi.

Omul îşi schimbă viaţa ca să n-o piardă. Şi încă nu o schimbă el - ci îngerul sau diavolul lui [...] îngerul păzitor şi diavolul îndemnător.

E inexact să numeşti filosofie ceea ce e numai o înţelepciune.

E peste măsură de greu să înţeleg un om; e aproape cu neputinţă să-l zugrăvesc.

Niciodată n-am roşit mai mult şi n-am simţit mai efectiv ridicolul femeilor de febră interioară cercând să sângereze prin muşcături idioate, socotindu-şi saliva venin şi privirile piezişe căutături de rivală zeflemitoare. E un păcat al tuturor să lupte cu armele adversarului. Dar e spectacol penibil masca improvizată de indiferenţă suptă şi râs rău pe obrazul cel de toate zilele.


Isabel si apele diavolului

Un comentariu:

  1. Salut.Vreau sa te felicit pentru ca incurajezi campaniile ecologice. Am vazut ca ai pe blogul tau bannerul de la Umbrela Verde.
    Intr-o lume din ce in ce mai poluata, fiecare campanie ecologica conteaza. Noi incurajam recilclarea, reducerea poluarii, folosirea responsabila a resurselor, plantarea copacilor, depozitarea in siguranta a substantelor chimice si curatenia spatiilor verzi. Dintre toate acestea, ne axam pe incurajarea plantarii copacilor pentru ca ne dorim ca fiecare persoana sa aiba “copacul sau“. Prima campanie de plantare se numeste “Parcul Izvor prinde radacini“.
    Daca iti doresti ca in Romania sa fie plantati mai multi copaci, dar nu ai timp sa plantezi unul, poti sa ne sustii prin oricare dintre variantele de mai jos:
    1) Redactarea unui articol informativ care are legatura cu copacii sau ecologia.
    2) Publicarea unui articol pe blogul tau in care sa vorbesti despre campania noastra.
    3) Adaugarea unui link/banner pe blogul tau.
    Daca adaugi pe blogul tau unul dintre cele 10 bannere de pe pagina "Schimb de link" vei primi in schimb un link la sectiunea “Sustinatori” si vei aparea aleator pe prima pagina in sectiunea “Bloguri Partenere”.
    Daca doresti sa apari permanent (pe prima pagina) la sectiunea “Ne sustin”, trebuie sa participi la una dintre campanile noastre de voluntariat sau sa donezi bani pentru plantarea unui copac (9 lei).
    Aceasta campanie este apolitica si este realizata de un grup de tineri care isi doresc sa schimbe mentalitatea celor care neglijeaza mediul incojurator. Participa si tu!

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?