11 octombrie 2010

Interzis Accesul Animalelor

In weekend in Sala 2 TNT a fost Interzis Accesul Animalelor. Si, totodata, a fost interzis si accesul tinerilor sub 18 ani, intrucat subiectul piesei lui Rodrigo Garcia este violenta, in toate formele sale, fizica sau verbala, activa sau pasiva, indreptata impotriva animalelor, copiilor ori, pur si simplu, impotriva semenilor. Ce s-a petrecut acolo a fost mai mult decat un spectacol. A fost o luare de pozitie, un manifest in forma artistica.
"Spectacol iconoclast, declarat militant, Interzis accesul animalelor pune in fata  spectatorului, fara menajamente, ba chiar ostentativ, o oglinda brutala: intr-o criza morala abrutizanta ce precede orice alt fel de criza a acestei societati – politica, economica etc. - violenta devine un fapt cotidian, gradul de perceptie al acesteia se estompeaza din ce in ce mai mult, in lipsa unui cod moral personal onest, iar abuzul devine acceptabil." Codruta Popov.
Stiam ca voi fi intrigat de ceea ce se va intampla din cauza titlului si a subiectului dar tot am fost surprins de felul in care s-a desfasurat. Mi s-a sugerat chiar in debutul piesei o chestie care sa ma puna pe ganduri referitor la conditia artistului pentru a deveni vizibil: excesul in orice forma, buna sau rea, e ceea ce-ti trebuie pentru a iesi din multime. Trebuie sa sochezi spiritele amortite. Specialistii spun ca Garcia ignora toate conventiile, sociale sau teatrale, incalca toate regulile. Exagereaza deci. Premiul Noi Realitati Teatrale, acordat de Uniunea Europeana, Parlamentul European si Consiliul Europei in 2009 o confirma.. 

Subiectul spectacolului este dens, poate prea dens pentru o vizionare si cu toate ca actorii au fost minunati in rostirea monologurilor eu tot am fost bulversat. Era mult prea multa substanta in mult prea putin timp si nu aveam vreme sa reflectez. Sper ca asta era si intentia. Lovind in societatea consumerista, in felul in care media ne spala creierele, Garcia ne lovea si pe noi cu aceeasi agresivitate, cu aceeasi violenta sugerata fizic sau verbal explicita, la care singurul mod de a replica era rasul, fortat, inhibat, reactie inconstienta de a scapa de stanjeneala sau de a ascunde nevoia de a rumega ceea ce am receptat.

Mi-au placut actorii pentru ca, desi sunt sigur ca textele apartin autorului (Garcia e dramaturg, regizor, scenograf), pe durata spectacolului cele 5 personaje fara nume care au monologat, au lasat impresia ca-si exprima propriile ganduri, propriile credinte, dar nu pot spune ca 'au intrat in personaj', caci n-am recunoscut decat personaje arhetip, fete ale singurului personaj posibil - autorul - cel care s-a saturat sa taca.

Textul nu contine insa o luare de pozitie clara, nu e vorba de o lamentatie gen "uite ce se-ntampla" ci tocmai invers. Se tinde spre absurd in ideea ca abia cand absurdul devine rizibil alarma se va declansa automat si-ti vei reface pasii inapoi, spre origine. Astfel ca Ion Rizea, pictat ca un spirit razbunator dintr-o piesa kabuki, a explicat in 3 capitole cum sa dai o bataie buna ca modalitate de dialog, iar la sfarsit chiar am crezut ca cel putin un iepure va fi agresat. Alina Reus a imbracat treningul Miresei din Kill Bill si dotata cu o katana si o casca de motociclista a taiat capete imaginare aratand cat de gresit e sa gandesti cu capul altuia. Claudia Ieremia a expus in fata publicului o femeie totally fucked-up de parinti in vreme ce Andrea Tokai a imbracat culorile unui ultras polist dezamagit de tradarile celor din jur, fie ei patroni de club, politicieni sau prieteni sinucigasi. Apogeul l-a reprezentat Romeo Ioan care, in chip de Diavol lansat in showbiz ne-a cantat despre "moartea poneiului", trimiterea copilului (David Popa) la munca inainte de 15 ani sau fotograful belgian. O nebunie de-a dreptul. Reactia unui prieten "cred ca jumate din banii de bilete merge pe recuzita" este un bun exemplu pentru nivelul de implicare, mai ales ca pretul biletelor (10 lei) e din cale-afara de interzis.

foto: caietul-program, Adrian Piclisan

2 comentarii:

  1. deci... iepurasul n-a patit nimic? :-S

    RăspundețiȘtergere
  2. :)) nu, din fericire n-a fost pus decat sa citeasca(!). stiu, dubios, nu-i asa? singura victima a fost un peste mort dinainte de spectacol.

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?