07 aprilie 2009

Cate gusturi sunt de fapt?

Mi-am amintit in urma unei discutii despre gusturi ca vazusem o emisiune pe Discovery mai demult, in vremea cand inca ma mai uitam la TV, in care vorbea un bucatar despre un gust nou cu nume ciudat. Desigur ca ajuns acasa la o simpla cautare pe gugal l-am dibuit. Era vorba de umami. Nu m-a oprit insa, ci am continuat sa sap manat de o oarecare confuzie in randul celor care scriu articole despre gusturi si care din dorinta de a se restrange la faimosul dicton "cele 5 gusturi de baza" mai lasa pe dinafara unul sau altul. Deci avem: dulce, sarat, amar, acru si umami (care in mod ironic inseamna chiar gustos in japoneza), gusturi primare cum le numeste wiki, pentru ca le simtim cu papilele gustative de pe limba.

Dulce - prezent peste tot in viata noastra, in lapte, in fructe coapte, miere de albine etc. Excesul te ingrasa. Right!!

Sarat - preferatul meu, mancarea trebuie sa fie sarata. Prezent in sare (dough) in branza sarata, masline, etc.

Acru - absolut necesar dupa o betie ca sa scapi de mahmureala: muraturi, zeama de varza, bors, lamaie and many more.

Amar - sau gustul naspa! Prezent in pastile :D. Dar si in cacao, salata verde, pelin, musetel. Excesul de amar dauneaza calitatii spermei. It's a fact!

Umami (gustul gustos) - ei bine asta e mai nou aparut si se simte bine cand mananci parmezan sau ciuperci, chiar si carnea de vita sau miel, sosul de soia sau de peste. Imi place gustul asta. Are personalitate.

Picant - cica n-ar fi gust adevarat, dar cum sa nu fie cand il simti pe limba. De fapt e cica o senzatie de "ardere" a papilelor gustative. Adica vrei sa spui ca ceapa n-are gust? Usturoiul la fel? Chilli? Cum adica shaorma mea picanta e fara gust!!! E picanta ba!

Gustul astringent (dryness) - ia ganditi-va la gutui! Nu vi se usuca gura? Asta e gustul astringent, care la fel cica nu e gust. Nush ce sa zic dar cand manc nuci nu simt nici dulce nici sarat nici acru nici amar nici umami asa ca tre' sa fie astringent.

Ah, si metalul cica ar avea gust - gustul metalic - dar zic sa ne limitam la chestii comestibile.

Chestie e ca citind eu articole pe net despre gust gaseam tot felul de combinatii din 7 luate cate 5 si m-am enervat! Deci nu sunt 5, sunt 7, si vor mai creste ca bucatarii au imaginatie, ce naiba!

13 comentarii:

  1. Şi eu am veşnic nelămuriri de-astea. Nu m-am pus până acuma să caut despre, că iară pierd o zi şi-o noapte. Dar...mă mâncă clickul de-un search pe Google.

    RăspundețiȘtergere
  2. Dintre toate gusturile, umami e preferatul meu. Nu dulcele, cum ar fi crezut unii. Parmezanul e divin. Si ciupercile sunt divine. Ce nu-mi vine sa cred e ca si oaia are gustul asta. Refuz. Ih...

    RăspundețiȘtergere
  3. E fain gustul metalic, până la un punct. O dată, am îngurgitat o pungă cu pioneze, dar mai lipseau 30 de grame ca să intru în Cartea Recordurilor...

    RăspundețiȘtergere
  4. Am înţeles tot studiu ăsta, dar pentru la mine nu există numa 2 feluri: "îmi place" şi "nu-mi place".
    De exemplu îmi plac ciupercile goale direct din borcan şi îmi place mănânc boabe de cafea...
    Cred că toate gusturile astea pot varia de la om la om... dar nu ştiu... sarea o să fie veşnic sărată, nu?

    RăspundețiȘtergere
  5. Ah da, daca e sa analizam chimic, exista sare amara sau chiar dulce! Haaa! Clorura (sau sarea) de potasiu de exemplu e amara si e comestibila. Plus alte saruri despre care stiu cei ce au studiat putina chimie si care nu "e de mancare".
    Si gust metalic are si sangele, care contine mai multe metale decat orice aliaj facut de om, chimic vorbind. Asa ca daca la domnului Vania ii place acest gust, are o alternativa relativ mai sanatoasa decat pionezele.

    RăspundețiȘtergere
  6. bunul gust am vrut sa zic...:)
    ce sa-i faci...actele astea ratate :)

    RăspundețiȘtergere
  7. deci din pdvd biochimic si al celor care se pregatesc pt medicina exista 5 gusturi de baza: dulce, sarat, acru, amar si umami(descoperit in 1907 de Kikunae Ikeda, confirmat in 2000 si inseamna "savoare delicioasa"..de fapt se afla in condimentele artificiale, carne, acid glutamic)
    restu gusturilor is deviatii de la astea de baza :P

    RăspundețiȘtergere
  8. @druje: l-ai uitat pe bunul samaritean :))
    @penny: vad ca ai citit articolul de pe wiki. acidul glutamic e substanta responsabila in mare parte pt gustul umami si nu e nimic artificial la ea. exista in produse naturale.

    RăspundețiȘtergere
  9. ca nu l-am citit mai, da asa imi scrie in cartea de bio :D

    RăspundețiȘtergere
  10. Defapt ceapa, chilli, ussturoiul etc au gust, dar picantul nu-i gust. Este o senzatie, adica toate legumele sau ingredientele au gustul lor si mai au senzatia asta de ardere.

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?