21 noiembrie 2008

Fringe

Ce inseamna fringe? Ei bine termenul inseamna multe - franj, ciucure, margine, breton - dar sensul care ne intereseaza aici e cel din sintagma "fringe science", adica un anume tip de cercetare stiintifica aflat la granita dintre stiinta experimentala si pseudostiinta (voodoo & mambo jumbo stuff). Cercetatorii care se ocupa cu asta au tot felul de teorii nedemonstrate si speculatii, insa rationamentul lor e corect, doar ca ceea ce sustin ei e foarte improbabil sa se produca.
Cu ideea asta a plecat JJ Abrams (creatorul Lost, Alias si regizorul StarTrek XI) cand a lansat noua productie Fringe, un thriler politist cu subiecte de la granita stiintei si paranormalului. A inceput prin toamna ce-i drept dar am asteptat sa treaca ceva vreme ca sa vad cum e inainte de a vorbi de el.
Ideea centrala a serialului e ca in lume se petrec o serie de evenimente inexplicabile, de "experimente colective" care toate par a avea legatura cu The Pattern, deci urmeaza un anume tipar. Ei bine Tiparul asta nimeni nu zice ce e doar ca de el sunt interesati niste organizatii oculte, o corporatie numita Massive Dynamic - un gigant tehnologic - si FBI-ul care le investigheaza si pare ca stie mai multe decat zice. Cireasa de pe tortul asta complicat e Observatorul, un nene cu chelie, cu gusturi ciudate in ce priveste mancarea si care se pare ca vine din viitor, isi face aparitia la fiecare eveniment ciudat si apoi dispare. Aa .. si are obiceiul de a-ti lua vorba din gura terminandu-ti frazele.


Am zis ca e vorba de un serial FBI-ist deci cu investigatii si urmariri si asa e. De investigatii se ocupa un om de stiinta cam nebun, Walter (John Noble) care dupa ce demult de tot lucrase pt guvern in domeniul stiintei fringe, a fost bagat vreo 20 de ani la sanatoriu, pentru a fi scos acum si incredintat sub tutela "fiului risipitor" Peter (Joshua Jackson). Cei doi lucreaza intr-un laborator la Harvard sub autoritatea Oliviei Dunham (Anna Torv), agenta FBI care se ocupa de urmaririle periculoase. Cel care face toti banii e savantul institutionalizat si eliberat, o combinatie de Frankenstein si Albert Einstein, care gasete cate-o explicatie pt fiecare eveniment inexplicabil (piele translucida, capete explodate, comunicare telepatica) iar contrele cu fiul sau pragmatic, obligat sa-i poarte de grija, sunt amuzante.
Dupa 8 episoade pot zice ca imi place serialul asta si o sa-l urmaresc atent. Imi aminteste de Dosarele X, care a fost un serial de suflet pentru mine. In plus agenta FBI e o bunaciune si e un pic de chimie intre ea si fiul savantului. Trebuie sa-l incercati. O sa va prinda imediat.
Trailer:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentezi?