05 septembrie 2008

Femeia - o carte care merita citita

Stiti cu totii care e asemanarea dintre o femeie si o carte. Cica amandoua se deschid in partea mai uzata. Fara gluma acum, aceasta nu e singura asemanare. Am stat o vreme pe ganduri si am sfarsit cu urmatoarea concluzie: exista la fel de multe femei cate genuri si specii literare sunt pe lume. Avem:

femeia distopie - e o prezenta deosebita, lasa imediat impresia ca stie ce vrea. E foarte atragatoare si nu dureaza mult sa-i intri in gratii. E doar o iluzie pentru ca de fapt tu ii cazi in plasa. Totul la ea are 2 taisuri. La fiecare pas calci in cioburile lumii sale faramate si esti avertizat in permanenta ca o astfel de relatie iti va face mai mult decat rau. Iar tie ti se pare minunat, orbule. E pierdere de timp pana in clipa in care vei inceta s-o mai salvezi.

femeia utopie - nu exista, evident. Probabil in alt plan al existentei spre care urmarim cu totii sa ascendem, insa e posibil ca ea sa fie un fel de Sf Petru acolo...asa ca.

femeia epopee - e cea mai de gasca. Cand sunteti impreuna parca lumea se invarte in jurul vostru si evenimentele se leaga de persoana voastra. Cu ea erai cand te-a prins politia fara permis, cu ea erai cand v-a luat furtuna cortul, impreuna v-ati ratacit in padure, la fel ati rasturnat si tortul de nunta, sau v-ati uitat copilu in supermarket. Viata in doi e aventura, si totul merita povestit apropiatilor care va vor felicita si va vor spune ca va meritati unul pe celalalt.

femeia nuvela - ar putea fi un one night stand la care ii dai o sansa. Nici unu din voi nu vrea ceva serios dar se plictisea asa ca e genul ala de relatie confortabila la care apelezi pentru un singur lucru - sexul. Uneori ajungi prizonier si te vezi incapapil sa scapi de dansa pentru ca ti-e jena. Nu vrei sa mergi mai departe dar te consideri prea baiat bun ca s-o ranesti.

femeia roman + bildungsroman - cu ea viata ti-e deja scrisa. totul e impartit pe capitole de la serbarea de gradinita cand v-ati tinut prima data de mana si pana ultimul parastas. Daca nu v-ati cunoscut la gradi, e numai vina ta. Ea te astepta. Capitolele au o ordine prestabilita si nu se accepta derogari: prima noapte, nunta, deschiderea unui cabinet de practica, conceperea a minim 2 copii, credit pentru casa, credit pentru masina, totul e by the book. Daca dai peste o femeie puternica si incapatanata(leu sau berbec) intri in subspecia bildungsroman iar viata ta e similara cu a naratorului anonim existent doar pentru a consemna realizarile personajului principal - ea.

femeia fantasy - amuzanta si sensibila, mare amatoare de filme si povesti, deschisa si cu destula inteligenta cat sa-ti faca viata picanta, e aproape la fel de rara ca un hobbit. Probabil chiar isi are salasul acolo de unde rasare curcubeul insa viata cu ea e o poveste fara sfarsit.

femeia SF - ne scapa puterii de intelegere; e intr-o permanenta contradictie cu sine, e independenta dar in acelasi timp isi doreste sa fie iubita. Asteapta tot timpul pe cineva care sa o poate intelege. Daca ajungi la timp nu vei regreta pentru ca viata cu ea e o nuvela de Phillip K. Dick. E posibil chiar sa te trezesti intr-un vis...

femeia poezie - e binenteles cea mai sensibila specie. Deseori sede pe cate un noricel si fredoneaza un vers ori scrie niste rime. Viata ei e destul de dificila, intrucat mare parte din barbati sunt niste gorile, iar ea saraca numai peste ei da. Daca dai si tu peste ea, si treci de barierele anti-mitocan vei descoperi o floare rara ce trebuie ingrijita si pretuita. Pentru ca ea traieste cu iubire chiar daca tu stii ca nimeni nu poate trai asa. Ea poate, de aia e rara!

femeia drama/tragedie greaca - cu ea e ca in carusel, totul pare ca se prabuseste in jur dar tu vei fi cel ce isi pastreaza cumpatul. Panica e la ea acasa si ca urmare toate prizele au impamantare, iar frigiderul si cuptorul sunt childproof. Atunci cand totul iti pare minunat - vine criza de apoplexie. Apoi depresia. Recomandata doar celor cu un optimism desavarsit sau masochistilor.

femeia balada - mare amatoare de chefuri si muzica; in special clubberita sau manelista. Oricum ar fi, viata cu ea se desfasoara mai mult noaptea, intre doua cocktailuri si un pepsi, cu semnat condica la evenimentele mondene. Atentie, deseori in preajma ei mai se afla cate un baci ploiestean sau secuian care ti-a pus gand rau si-ti vrea miorita.

Cam atatea am numarat eu. Probabil ca mai sunt dar inca nu le-am citit :D

13 comentarii:

  1. Superb, fantastic de bun postul... Si cronologic sa vedem...
    Nu-s de acord cu prima definitie... ar trebui sa aiba ceva conotati negative si nu are... deci sa-nteleg ca va doriti a fi oarecum manipulati...e prea frumoasa definitia pentru termen in sine...
    Utopie nu sunt si nici nu-mi pot imagina...nuvela sigur am fost dar mi s-au blocat amintirile rele... roman urasc si gandul c-as putea fi sau ca un barbat m-ar dori asa...fantasy cred ca imi place sa ma imaginez asa (cui nu?!)...SF bag mana-n foc ca sunt...si poezie cateodata si chiar des....si urasc femeile tragedie...si sunt destule iar cele balada nici nu-si merita termenul... gata.

    RăspundețiȘtergere
  2. moama cat e de misto postul asta, ma richie, ma :D l-am citit pe nerasuflate. si avand in vedere sensibilitatea si charisma pe care le posed (da,sunt intr-adevar irezistibila), eu sunt o femeie fantasy. sau poezie. hmm. ma mai gandesc :P

    RăspundețiȘtergere
  3. @liz: chiar te-am avut in vedere cand am caracterizat femeia poezie; in lumina ultimelor tale posturi cine ar fi mai potrivita?
    @bloo: categoriile alea nu sunt exclusiviste. o femeie ar putea trece prin toate intr-o viata de om :)). am sesizat si modestia :p ta

    RăspundețiȘtergere
  4. o floare rara... pe-un norisor... hai ,ma, ce compliment... face bine... si-mi place... ca pot da impresii de-astea... eu (mai modesta) am vrut sa ma vad in majoritatea cartilor descrise de tine...:)

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu inca de la prima m-am intrebat unde ma incadrez eu... hi five, low ten pentru compozitie ;)

    RăspundețiȘtergere
  6. Cand am spus ca mai am niste carti de citit credeai ca glumesc? ;))
    Multam de nota, desi nush exact care din ele, speram la un calificativ, o nota de trecere ceva!

    RăspundețiȘtergere
  7. Si eu, ca si Cami... imediat ma intrebam: "da' io de care mi-s". ;))
    Dupa parerea pe care o am despre mine, as zice ca ma incadrez la categoriile roman, fantasy si SF. nu pot sa ma decid. am cate putin din fiecare.

    RăspundețiȘtergere
  8. Superb post! Suav si funny in acelasi timp! Mie una mi-a adus un mare zambet pe buze!

    RăspundețiȘtergere
  9. @tomata: asa sunteti toate, cate un pic din fiecare carte. ce mai fiinte complexe :)).
    @nopol: sper ca zambetul sa-ti ramana multa vreme pe buze.

    RăspundețiȘtergere
  10. Richie... din ce-ai descris tu, e clar ca eu am o relatie speciala cu postmodernismul.

    Nu de alta dar, dupa cum ai descris tu situatiunile, eu gasesc acum ca femeile de care ma indragostesc eu sunt ca un roman postmodern: cate putin din toate celelalte si inca putin pe langa...

    RăspundețiȘtergere
  11. te piezi in context atat de mult incat nici nu realizezi peste cate chestii ai trecut cu vederea, lasa-te citit ca pe o carte si poate dupa, ai sa intelegi mai bine lipsa dintre randuri.

    RăspundețiȘtergere
  12. eu mi-am dat seama ca sunt SF :D ... genial post !

    RăspundețiȘtergere
  13. Multumim pentru sinceritate sf girl. Are you awake?

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?