La Bastion s-a deschis de vreo doua zile in cadrul Festivalului Baroc Timisoara o expozitie de arme din secolul XVIII, cu focus in special pe cele de provenienta austriaca si turca, aceste doua natiuni avand o influenta istorica covarsitoare asupra orasului asta. Bun, expozitie e un pic exagerat spus, fiind vorba de o sala cu cateva sabii, pusti si pistoale plus niste vechi instrumente muzicale. Fara a incerca sa minimizez valoarea lor culturala vreau doar sa precizez ca ma enerveaza saracia unei astfel de expozitii. Ma asteptam ca numarul de exponate (aduse de la Muzeul Banatului, care se lauda ca ar avea o colectie impresionanta de arme) sa fie cel putin dublu, daca nu triplu... Un vis..
In sinea mea gasesc expozitiile de arme, tehnica militara, inginerie medievala etc la fel de fascinante ca cele de picturi sau sculpturi. Chiar as fi mult mai dispus sa platesc ca sa vizitez asa ceva in locul unei colectii de mari maestri pentru simplu fapt ca nu cunosc prea multe despre marii maestri... La fel cum nu cunosc prea multe nici cei care viziteaza colectii de arta din snobism, fara a avea o tangenta cu pictura ori sculptura. Intorsi acasa insa pot sa spuna ca au vazut niste lucrari de Van Gogh si sa para chipurile mai cultivati decat unul care s-a zgaiat la o armura de cavaler din sec XIV..
In fine, ce vreau sa spun e ca genul asta de expozitii ar putea primi mai multa atentie. Armele sunt mai accesibile, mai simplu de inteles, apreciat si cred ca prezentate cum trebuie dezvaluie la fel de multe despre epoca din care provin. Prin urmare pot atrage un numar mai mare de vizitatori, inclusiv copii, din medii diferite social si indiferent daca au sau nu preocupari culturale. Ceea ce poate fi un castig pentru ambele parti.
Ce-am gasit in sala ADETIM de la Bastion?
- doua pusti cu cremene, una austriaca "Lorenz" (stanga) si una otomana, destul de afectata de vreme. Ar fi fost utila o placa explicativa referitoare la precizie, forta de penetrare, distanta la care erau eficiente etc.. Si mai utila ar fi fost permisiunea de a le atinge..
- doua sabii de cavalerie austriece (stanga) si doua sabii otomane Kilij. Ca observatie personala, cele turcesti si-au pastrat ascutisul pana azi... puteai taia fara probleme o franzela. Cele austriece fie erau cam tocite fie erau de parada.
- 2 pistoale otomane foarte elegante, ornamentate cu alama pe care erau incrustate modele destul de artistice, si 2 pistoale austriece, masive si fara vreo urma de ornament pe ele. in drepta se aflau doua iatagane cu maner de (os sau fildes?) insa fara vreo alta descriere.
Trebuie mentionat ca expozitia de arme a fost insotita de una de instrumente muzicale (niste ocarine, o vioara de la sf sec XVIII si un patefon de la 1920), o expozitie de heraldica cu steme si simboluri ale localitatilor din Banat realizate de artistul Petru Galis, una de stampe istorice ale Timisoarei si una de uniforme militare (ilustratiile din ultima fotografie). Suna a ceva amplu dar la fata locului si in lipsa unui ghid care sa te tina la povesti, in 10 minute ai terminat turul. Si e pacat pentru ca asemenea obiecte ascund o gramada de povesti.. multe din ele intunecate.
Uite astea-s genul de chestii misto trecute in general cu vederea de "media locale".
RăspundețiȘtergere