Se dau urmatoarele premize:
- depopularea satelor si migrarea populatiei la oras sau prin tari straine.
- nostalgia romanului dupa o vreme nu prea indepartata cand isi facea zacusca si carnatii in propria batatura din ingredientele crescute sau cultivate cu mana lui.
- neincrederea justificata in etichetele de pe rafturile supermarketurilor care ne vand mancarea moderna cu tot felul de aditivi, coloranti si conservanti.
Rezulta o piata a consumatorului modern care ar vrea sa manance sanatos, ca pe vremea parintilor, cand culoarea mancarii spunea totul despre continutul si prospetimea ei. Pentru asemenea ratiuni ma gandesc ca au aparut si initiativele unor intreprinzatori care-si propun sa acopere falia dintre mancatorul suspicios si producatorul traditional si independent care nu-si desface marfa la supermarket.
Am fost aseara la o degustare de produse traditionale romanesti in Carturesti, o Seara gastronomica romaneasca organizata de foodcrew.ro care au invitat magazinul online produsedelatara.ro sa-si goleasca camara cu bunatati pentru noi. Am mancat din vreo trei feluri de carnati banateni afumati, niste cas cu ridichi, ceva sunculita dementiala, infinit mai gustoasa decat ce-am cumparat din magazine si, ca desert, am atentat la niste dulceturi fantastice (portocale, pere si o combinatie trasnita de pe la Buzau, lapte si cafea).
In ce ma priveste nu aveam nici o indoiala ca produsele vor fi fara cusur. Rezervele mele sunt insa legate de comportamentul de cumparator cam suspicios al romanului. Cat de deschis e el sa cumpere online ceva ce nu a vazut cu ochiul lui, n-a gustat cu gura lui? Bineinteles ca odata incredtintat asupra marfii nu mai e o problema. Dar cum il atragi prima oara? Posibil cu asemenea seri de degustare.. Nu stiu cati din cei prezenti vor deveni si cumparatori insa eu, daca n-as avea o mama casnica aka producator independent de mancaruri traditionale, m-as gandi serios sa umplu cosul lunar cu niste costite de la tara... Numa’ privindu-le iti lasa gura apa. Insa presimt ca in curand cosul de cumparaturi umplut cu carti de ocazie va face loc unuia umplut cu mezeluri, tot de ocazie.
sursa foto
*****
Tot aseara, dupa ora gastronomica, s-a proiectat documentarul clujeanului Dan Curean, Cai salbatici (Gone Wild), in care s-a urmarit de-a lungul a 5 ani viata cailor din Delta Dunarii pana la episodul foarte controversat de acum 2 ani, cand au fost aproape dusi la abator. Un demers cinematic interesant, cu o anume poezie a imaginii destul de sensibila, narat de Florin Piersic Jr, dar care afirma o pozitie partizana mentinerii cailor in zona Letea fara a ataca problema impactului lor asupra rezervatiei. Un deget acuzator si pe alocuri chiar moralizator. Insa, daca as fi pus in fata incompetentei si lipsei de sensibilitate a autoritatilor, probabil ca as lua aceeasi pozitie. Caii nu sunt o specie de daunatori pe care s-o extermini pentru ca ti-a “infestat” padurea, astea-s animale inteligente si nobile, capabile sa se adapteze. Exista solutii pentru ocrotirea lor si sper ca acum sunt organizatii care se ocupa de treaba asta...
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Comentezi?