Era o vreme cand stirile cele mai impresionante erau buletinele informative de pe euronews intitulate nocomment. Fara comentarii. Doar filmari naturale, neregizate, obiective si relevante despre un dezastru, o criza la bursa, un razboi, o lansare culturala, spatiala sau un record sportiv. Pentru un om dotat cu o minima ratiune atat era suficient ca sa discearna aspectul pozitiv sau negativ al stirii, latura ei dramatica sau, poate, fericita. Ma uit la urgia comercializat-televizata si ma intreb ce-i cu tambalaul asta? Chiar e nevoie de accentuari atat de grosiere, de teatrale? Deodata, reporterul nu mai e jurnalist, e actor in rol de jurnalist. Operatorul nu mai e un om cu camera de filmat e director de imagine, capabil de unghiuri de filmare inventive care sa fie apoi montate dramatic pe muzica apocaliptica, pe tanguieli storcatoare de lacrimi reptiliane si cu subtitrari de tabloid. SOC SI GROAZA.
Ma intreb acolo la televiziune lucrurile astea se fac dupa vreun manual? Exista cineva care chiar o studiat fenomenul si psihologia masei targetate si-a scris apoi un manual "breaking news for dummies" dupa care sa se faca stirile moderne? As vrea sa stiu cum decid stiristii ca "acolo bagam slo-mo, apoi facem zoom pe ochii inlacrimati ai bunicii iar la secunde 12 intra laialala aia din LOTR." As vrea sa stiu cum o ard ei intelectual in regie. Se felicita dupa un montaj de felul asta? Is cumva propusi pentru proiecte mai ambitioase, gen, o stire lung-metraj? Isi arunca unii altora complimente si bezele laudative ("coae ce m-o atins aia cu mosu ala de iesea pe burta din bordei. e de Oscar scena!!"). Stie cineva?
N-am nimic cu cercetarea individuala, cu cautarea unui simt estetic in lumea inconjuratoare. Ea exista si se cheama fotojurnalism. Sau film documentar, fratele ei (mai) tridimensional. Dar ele reflecta pozitia cuiva anume fata de "stire" iar cand privesti esti constient de asta. O imbratisezi sau o descalifici ca pe ceva de prost gust sau cu care nu esti de acord. Iar asta poti s-o faci identificand obiectul cu autorul sau. O stire la tv are foarte rar un autor in spate. E un construct artificial branduit cu o sigla de productie dar care nu poate fi atribuita nici unei maini creatoare. Nu de consumatorul obisnuit, cel putin. Ca un burger de la Mec. Nu stai deloc sa te gandesti ce bucatar l-o facut. Il inghiti repede pentru ca ti-e foame sau pofta de el si-apoi iti vezi de treaba. Fast-food, fast-news, same shit, different colors.
As vrea sa urmaresc o stire fara eticheta Senzational! capsata de un regizor cu veleitati pseudo-cinematice.
As vrea un jurnal de stiri nu un spectacol de varietati. Lumea e o scena reala nu o realitate scenarizata. N-am nevoie de impresia unui sef de departament despre ce se intampla in ea si cum ar trebui io sa reactionez.
Ps. in sprijinul celor zise sau pentru a le da o culoare de umor negru va las o mostra de spirit investigativ din partea unei reporterite tv. luandu-i un interviu unui sofer de tir presupus beat care a lovit niste militari inr-un Aro, omorand pe unul din ei, cucoana arunca perla: "ne spuneti si noua ce-ati baut?" Acum, as putea sa mai scriu cateva pagini despre irelevanta etichetei de pe sticla cu alcool probabil bauta de autor dar care ar fi rostul? Nu va schimba nimic... la fel cum nici mortul n-ar fi mai putin mort daca in sticla era tuica si nu palinca de maramu'...
Televiziunea a luat-o razna. Aparent, e foarte relevant și fundul lui Boc pentru Antene. :)
RăspundețiȘtergereaia cu Boc si nuditatea lui m-a dat gata. Inca stau si ma gandesc is that even legal to do? Nu ca il sustin pe Boc, dar mi se pare de prost gust sa arati un om dezbracat, filmat fara voia lui, in vestiar si sa vada o tara intreaga(o lume ca e vesel internetul).
RăspundețiȘtergerePana una alta, eu de 2-3-4 ani nu ma mai uit la televizor(din motivele enumerate de tine), decat din cand in cand pe documentare, as si scoate programele romanesti.
Sincer aia cu Buc in fundul gol am pierdut-o si sincer nici nu ma voi deranja s-o caut.
Ștergereai perfecta dreptate, saptamana asta la Pro tv pentru a "demonstra" cat de mare e stratul de zapada s-a urcat reporterul pe un morman unde era depozitata zapada de catre excavatoare, cameramanul filma de jos in sus, deci reporterul parea ca ajunge la stalpii de curent si zicea: priviti cat e de mare zapada!
RăspundețiȘtergereSa fie oare o problema ca mai nou (sau mai vechi avand in vedere ca timpul e relativ) toti se vor artisti? In momentul de fata e pacat social sa nu ai competente in sfera "Belle Arte". Asa ca sculerul matriter trebuie sa fie si poet, publicand in Sculerul Azi.
RăspundețiȘtergereProbabil fisa postului unui reporter e destul de ambigua.
In fond probabil ar trebui sa tac, avand in vedere ca si eu ma dau artist fara sa am de ce.
LA multi ANi, Richie! Asa ca sa pastram tonul postului tau ! :)))
RăspundețiȘtergerethanks :).
Ștergereups .... am uitat, La multi ani si toate cele ce se ureaza intr-o ocazie de genul.
RăspundețiȘtergereLa multi ani, sanatate si noroc (ce pare un fel de bine obstinat daca nu este pomenit mai des).
RăspundețiȘtergereDespre stiri, eu m-am obisnuit.
Discern ce este rau si ce este bine cu tot teatralismul si subiectivismul politic.
Din grotesc, extrag informatia bruta apoi inchid postul de stiri*.
La polul opus, dau de o informatie moderata, modulata si nu imi place.
Nota:
*Unele posturi nu sunt posturi stiri ci par partide... extremiste.