04 iulie 2011

Sa squashuim putin

Lenea, comoditatea sau sedentarismul or sa ne omoare cu zile dupa ce-si vor fi pus definitiv amprenta asupra stilului nostru de viata. Eu, unul, ma lupt cu propriile arme ca sa nu cad definitv victima unei canapele mult-prea-confortabile. Bicicleta si cafeaua sunt pusca si munitia mea. Tabieturile care ma scot din casa (gen mers la cafea, dat o raita prin librarii si verificat raftul cu reduceri) sunt motive pentru a pedala 30 de minute, traversa jumatate de oras, baut cafa, verificat raftu’ si pedalat inapoi alte 30 de minute. Asta in cazul in care nu mi-e solicitata prezenta in alt colt al orasului, situatie in care plimbarea se prelungeste. Asadar biciclismul combate sedentarismul in cazul meu. Dar mai sunt si alte arme.

Ieri am testat una din cele mai redutabile dintre aceste arme, intrucat, alaturi de alti blogeri locali (Dan, Cristina, Dani Sima, Adi Dragos si unii care-au tras chiulul) am primit o invitatie neasteptata la singurul club de squash din oras, Squash Club, sa vad cu ochii mei si sa testez cu bratele mele un sport despre care, sincer vorbind, nu cunosteam prea multe. Squash-ul e un soi de tenis de sala unde fileul e un perete solid de care lovesti mingea cu cata forta te-a inzestrat Dumnezeu. Nu-i loc de blandete. O lovesti tare iar dansa ricoseaza inapoi iar daca mai joci cu un tovaras il lasi si pe el s-o plezneasca de sa-i zboare fulgii. Ei, jocul in sine are mai multe reguli, se joaca si cu peretii laterali, exista tactici si tertipuri, dar esenta sta in faptul ca trebuie sa te misti mult. Mingea aia cauciucata e al naibii de perversa si sare voioasa asa incat te cam alearga un pic. Zece minute de squash si zici c-ai facut 5 ture de stadion. 

Istoria acestui sport e destul de veche si pe undeva in negura timpului squashul si tenisul aveau acelasi stramos, un joc cu o minge de carpa jucat in strada de tineri. Doar ca odata cu inventia rachetei tenisul s-a impus in aer liber iar “bunicul” squashului a imbatranit prin inchisori sub numele de racquets. La inceputul sec XX are insa loc un squash revival, se stabilesc regulamente si norme, etc devine sport in toata regula iar acum in lume sunt 50.000 de sali iar in Timisoara... una. Dar bine ca e. Pentru ca “fie ploaie, fie vant, squash-ul poti sa-l joci oricand”. Pe canicula sau ger, in orice anotimp, intr-o sala fain amenajata si condusa de niste oameni de treaba. Iar domnu' Sandu, administratorul salii, si cei doi fii ai sai, instructorii de serviciu, si-au propus sa popularizeze sportul asta si in Timisoara. Sala e deschisa de vreun an dar, desi auzisem de ea (ca mi-era oarecum in drumul spre LittlePub, adica pe Pestalozzi colt cu Cuvin), n-am avut imboldul ala decisiv sa intru in ea. Acum au venit ei in intampinarea mea si am ajuns sa fac squash blogaresc.


Evident ca vizita mea la Squash Club a insemnat ceva mai mult decat niste ore de miscare. Stiut fiind faptul ca bloggerilor le place competitia in as da cu parerea se asteapta de la mine si un oaresce feedback in urma experientei. Un raspuns emotional scurt ar fi ca “mi-a placut si mai vreau” ceea ce inseamna ca vad in squash o utilitate directa. E cam la jumatatea distantei intre ping-pong si tenis, adica se desfasoara intr-un spatiu controlat dar te face sa pui si osu la treaba, nu-i doar din incheietura. Cred ca e un sport foarte potrivit pentru cei care au un program incarcat si cu putine ferestre si care nu vor sa depinda de alti parteneri. Am inteles ca squash-ul se poate juca si singur, fiind o buna metoda de a scapa de stres. Cand esti in sala aia, doar tu cu mingea si peretele ala, atunci sa vezi defulari. Administratorii salii insa incurajeaza competitivitatea astfel ca exista turnee sezoniere in sistem piramidal, exista un clasament cu cei mai buni care se modifica pe principiul provocarilor individuale, deci cei care sunt cuceriti de sportul asta pot avea parte de ceva de durata. Si asta e si farmecul jocului, sa castigi, sa te umpli de glorie, sa-ti dai ‘arogante’ in fata invinsului si sa-i acorzi dreptul la revansa...data viitoare. Totul in limitele fair-play, desigur.

Una din intrebarile care mi s-au pus de gazde privea capacitatea acestui sport de a deveni o atractie turistica sau un atu suplimentar pentru oras ca destinatie turistica. In forma actuala e mai putin probabil sa se intample, insa odata cu popularizarea sa e posibila si ipoteza unui turneu international de squash la Timisoara. Mai realista mi se pare insa includerea lui in lista cu “chestii de facut” - deci, activitati urbane - si informarea celor care tranziteaza regulat orasul sau care deja sunt legati cu afaceri de Timisoara. Sunt destul de multi straini (si nu numai) care-si petrec suficient de mult timp in oras ca sa aibe timp de un asemenea sport. Pentru recreere unii fac fitness, altii jogging, squash-ul ar fi o alta alternativa. Insa probabil cea mai buna utilitate ar fi in tagma corporatista. Ia sa-i trimiti pe cei de la resurse umane cu cei de la marketing sa faca niste meciuri de squash. Ori pe programatori si pe testeri sa-si limpezeasca circuitele. Ce partide ar iesi! Pe blogeri nu mai zic: mai putine vorbe si mai multa miscare!

Pentru posteritate notez aici ca vreau revansa de la Dani Sima. Celorlalti le accept provocarea :). Dar dupa ce scapam de febra musculara..
Iar pentru cititorii acestui blog care au curiozitatea sa joace squash am de dat un abonament cu 4 ore incluse. Asadar concurs. Cine-mi spune 3 reguli care se aplica la serviciul de squash castiga abonamentul. Simplu, zic. Gasiti informatii despre sport si club pe situl lor, squashtimisoara.

Ps: o ora de squash arde intre 700-1000 de calorii iar Forbes zice ca-i cel mai sanatos sport. Bate inotul, ciclismul si cataratul pe stanci :)). Numa zic..

4 comentarii:

  1. nici nu o sa spun ca am scris regulile sportului pe blog. nu, nu.

    RăspundețiȘtergere
  2. apreciez ca nu le-ai scris. Like, adica.

    RăspundețiȘtergere
  3. 1. serva se face dintr un spatiu predestinat
    2. mingea trebuie sa loveasca peretele din fata deasupra unei linii
    3. mingea trebuie sa cada in cealalta jumatate de teren

    RăspundețiȘtergere
  4. corect, zic. felicitari, ai un abonament la Squash Club.

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?