31 iulie 2008

The Dark Joker


Am fost si eu la film. "De-abia acum?" ati zice. Pai un eveniment ca asta necesita un pic de planuiala, mai ales ca e vorba de filmul care sparge toate recordurile, numarul 1 pe imdb, asteptat cu sufletul la gura de fani si de critici in egala masura. Excitat pana peste poate de campania agresiva a Cavalerului Negru, de hype-ul generat de viralele noului Batman m-am dus la The Dark Knight cu muuuulte asteptari. Pe care mi le-a implinit, desigur, dar nu am cazut din scaun. Si din cauza asta am o oarecare dezamagire (ps.: te invidiez Ovi). Iar motivele sunt simple. Eu stiam ca Heath face cel mai bun rol ever, ca era unul din cei mai talentati actori ai generatiei sale si ca o sa-i regret disparitia prematura. Stiam ca Batman (Christian Bale) e ultra-super-mega cool si are o gramada de gizmouri tehnologice cu care sa ma uimeasca. Stiam ca filmul e un dark movie, cu o atmosfera sumbra si apasatoare asa cum imi place mie. Stiam ca regia lui Chris Nolan va fi fara cusur, doar vazusem tot ce realizase pana acum (Memento, Insomnia, The Prestige). Nu stiam insa ca fratele sau Jonathan Nolan e un scenarist extraordinar, replicile din film fiind de-a dreptul splendide, dialogurile ascutit de inteligente iar personajul Joker-ului o opera de arta egalata doar de talentul actorului care il interpreteaza. De asemenea, nu stiam ca rolul principal feminin, Rachel Dawes, e interpretat de alta actrita decat cea din primul Batman - Maggie Gyllenhaal (sa trag concluzia ca Katie Holmes a fost chiar stearsa). La fel am fost surprins de prestatia lui Gary Oldman in rolul Comisarului Gordon. Personajul ii vine ca o manusa. Si nu ma asteptam la prezenta unui al doilea villain - Two Faces/Harvey Dent - care a fost un bonus pentru mine, chiar daca prestatia lui Aaron Eckart nu o poate surclasa pe cea a "dementului" Tommy Lee Jones.

Pe intreaga durata a filmului m-am dedicat cu o ravna neobosita gasirii Joker-ului in fiecare deghizare transpusa pe ecran, dornic de a nu pierde nici macar o frantura din talentatul Ledger. Si l-am gasit fie sub haina mov de clovn, fie sub uniforma de politist ori cea de asistenta. Jokerul e un cameleon. Figura vopsita si ranjetul lui terifiant apartin mai degraba unui demon razbunator decat unui raufacator. Iubeste haosul si anarhia si nu respecta nici o regula. Nu are identitate si nici o slabiciune. E o forta de neoprit si doar un obiect de neclintit il poate abate din drum. Iar obstacolul este Batman, interpretat de un Christian Bale, care il face mult mai uman decat orice alt actor pana acum. Cavalerul Negru e, cu toti banii sai si cu toata vointa sa neobosita, un om cu slabiciuni. Iubirea pentru femeia pe care nu o poate avea si simtul raspunderii pentru vietile celor pe care a ales sa-i apere, sunt demonii sai. Iar cu astia se joaca Jokerul. Cele doua personaje antagonice se infrunta pe tot parcursul filmului iar din aceasta lupta intre inteligenta diabolica a unuia si ingeniozitatea sclipitoare a celuilalt nu se vede nici un invingator clar, in ciuda concluziei finale. Replica Joker-ului e edificatoare: "You won't kill me out of some misplaced sense of self-righteousness, and I won't kill you, because you're just too much fun. I think you and I are destined to do this forever." Pacat ca "forever" a devenit mai curand "never" pentru ca, sincer, nu vad in urmatorii 10 ani vreun alt actor preluand stafeta Joker-ului de la Heath Ledger :(.

Alte replici memorabile:
Batman: Why do you want to kill me?
The Joker: Kill you? I don't want to kill you! What would I do without you? Go back to ripping off mob dealers? No, no, you... you complete me.


The Joker: See, I'm not a monster...I'm just ahead of the curve.

The Joker: I believe whatever doesn't kill you simply makes you... stranger

Alte pareri mai avizate la Ovi si Luci.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentezi?