12 ianuarie 2012

Prima lege a termodinamicii sociale

"Cand temperatura mediului tinde spre zero cantitatea de caldura schimbata cu exteriorul devine ireversibila iar echilibrul social se prabuseste."




de ce unii divorteaza de ceilalti in perioada asta a anului? sa fie doar o coincidenta faptul ca cele mai multe ‘divorturi’ (fara referire la sensul strict juridic al termenului) se intampla prin decembrie sau inceput de ianuarie? sa aibe vreo legatura cu sezonul rece? se intampla o racire si in relatiile umane care produce ruptura? poate ca, intr-adevar, si sufletul e termodinamic si trece prin contractii de sezon care-l fac sa se ascunda mai bine in adancul unui trup ocrotitor si mai putin sensibil. 

ori poate are legatura cu tendinta generala de schimbare, de transformare sau innoire, ca o materializare in propria persona a succesiunii vechi-nou pusa in actiune de o nevoie de sincronicitate cu lumea din jur. cine stie.

de ce divorteaza oamenii de semenii lor cand tocmai specificul festiv al perioadei ar trebui sa-i aduca mai aproape. oare excedentul de timp liber petrecut impreuna ii sperie? se sufoca, se panicheaza si dispar in cautarea unei altfel de libertati, una pentru care sa nu simta ca raman datori? ori ajung la acea claritate care le lipsea in timpul anului si care-i face sa vada gaurile din panza propriilor vieti.

dar nu ne mintim oare cand ne definim drept animale sociale in restul anului pentru ca atunci cand chiar avem timp sa socializam, ne refugiem in microclimate impartite doar cu cativa indivizi pe care, daca nu-s sange din sangele nostru, mai mult ii toleram decat ii vrem cu adevarat langa noi. pesemne ca, in definitiv, suntem doar paianjeni nevoiti sa-si teasa panze nu pentru a captura pe cineva ci pentru a-si face rute de scapare.

divorturi sau rupturi. poduri arse sau simple ziduri translucide. uneori apar chiar fara veste. alteori sunt ultima solutie, un compromis. nu ma cauta dar putem fi prieteni. nu, nu putem. a fost frumos hai sa nu ne uram intre noi. semneaza. trecem pasageri unii prin vietile celorlalti si uneori admiram aceleasi apusuri. nimic nu dureaza la nesfarsit iar pragul dintre ani e acel obstacol peste care vrei sa treci usor, fara prea mult bagaj. chiloti curati si bani de buzunar. de restul de poti lipsi... sau?

am impresia ca intr-un fel sau altul toti ne inchinam la un deadline. te zbati, inghiti, salivezi tot restul anului si apoi iti numeri orele ramase reflectand: oare merita sa-mi car nefericirea, confuzia sau pasivitatea dincolo? nu mai bine las sacul asta aici si iau altul nou? asa sa fie? e totul doar ... fizica elementara? 

15 comentarii:

  1. 'Iarna, femeile pleaca din vietile barbatilor. E a cincea lege universala. Te supui sau mori.'
    ...citisem la Kaos si mi-a ramas in minte... postul tau mi-a amintit...
    Iarna e sezonul despartirilor. Poate de sarbatori suntem mai sinceri, cum ne indeamna toate urarile cliseu, si de aia...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, l-am citit si eu pe Kaos cand spunea asta. Mai sinceri si mai singuri.

      Ștergere
  2. Statistic vorbind, in Romania ultimilor 5 ani, cele mai multe divorturi se pronunta primavara, in mai, iar cele mai putine iarna, in ianuarie. De vreme ce nu exista nici o fluctuatie coerenta intre numarul de divorturi de la o luna la alta, nu-mi prea-mi dau seama cum ai ajuns la teoria cu vremea la care divorteaza oamenii (non-juridic) e iarna...Daca ai fi vorbit de nunti, alta era treaba...
    Frecventa cu care se vor divorta (juridic sau nu)romanii in 2012 va fi de 1 divort la fiecare sfert de ora:
    http://camarasdelumini.wordpress.com/2012/01/12/viata-la-romani-in-2012/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cantemir, statistica se face dupa hotararea de divort semnata, asa-i? stii cand s-au despartit efectiv oamenii aia care semneaza primavara certificatul de divort? iarna, iti zic eu...

      Ștergere
    2. Nu te contrazic legat de statistici. Eu am avut in vedere ceva mai grosso modo, divortul de lume, de sine, rupturi etc.. La nivelul meu asa se vad lucrurile. Iar ca statistici moderne cineva analiza facebook-ul si spune ca in decembrie se constata foarte multe break-ups. Si apoi la primamavara. Deci adevarul e ambivalent.

      Ștergere
    3. Pai daca tot ai luat-o dupa facebook, e normal, si mult mai simplu: iarna si frig fiind, lumea petrece mai mult timp lipita de calculator, lipita de pretiosul facebook = lipsa de comunicare, alienare... de unde se explica restul. Dar in rest, nu cred ca e valabila observatia, pentru oamenii "de afara"...

      Ștergere
  3. Eu m-am intrebat adesea de ce raman impreuna oameni care nu mai au nimic in comun decat o mare plictiseala. Sau, si mai rau, multa durere. Provocata, acceptata, imbratisata... Sa fie resemnare? Masochism? Impresia ca, si prins intr-o legatura toxica, esti "in randul lumii"?

    RăspundețiȘtergere
  4. Trece vara, dă frigu' şi te dezmeticeşti. :))) Aberez, evident, dar cine ştie?

    RăspundețiȘtergere
  5. Primavara se spune ca sansa de a iti gasi perechea creste... Vara se spune ca sansa ca partenerii sa se insele unii pe altii creste... Toamna se spune ca o data cu acele frunze care cad si copacii se golesc, parca si noi oamenii ne pregatim hainele si culcusul nostru pentru vreme rea, si atunci ne apuca inventarul in relatie, facem balanta intre bune si rele, pozitive si negative...Iarna evident, ajungem la concluzie, decizie...si atunci alegem.
    E perfect logic nu?
    Suntem parte din natura...suntem una din celulele vii ale naturii asa ca, inevitabil, tot ce se intampla cu acest organism numit "NATURA", ne afecteaza si pe noi.
    Ma intreb totusi, cum o fi cu despartirile in partea aceea de glob unde sunt doar 2 anotimpuri?!

    RăspundețiȘtergere
  6. & Liz si la straini cum e?

    Hai sa fim mai orgoliosi putin ca popor si sa nu-i mai luam pe altii ca reper. In noi sunt inradacinate, de cand ne stim, prejudecata, morala crestina, exemplul parintilor, care s-au suportat mai mult sau mai putin pe parcursul vietii, vorbesc de casatorie. Sunt si exceptii. Legatura dintre anotimpuri si comportamentul nostru, e unul biologic. La nivel personal,ritmul in care traim, crizele economice ( in bum economic?), lumea din jur si alte lucruri pe care nu vreau sa le mai enumar duc la neincredere. M-am tot gandit, privind din afara, sa zic asa mi-am format o idee, suntem fiinte independente cu personalitati diferite, tocmai asta iubim unii la atii, probabil iubim ceea ce ne lipseste sau poate gasim ceva din noi. Trebuie sa ne acordam libertate unul celuilalt, sa ne lasam sa ,,crestem " in sensul bun si curat.Acel 1+1 =1 (la mine)si formeaza un intreg.

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu stiu ce se intampla dar si eu m-am despartit de prietenul meu inainte de Craciun, ca simteam ca nu duce nicaieri si ca sarbatoriile nu o sa aduca nimic bun pt relatia noastra, doar adanceau golul mai mult.

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?