07 aprilie 2010

Un pic de Respect

Se dau 2 nemti. Din Germanica. Oameni la peste 45 de ani, afaceristi, corporatisti, genul de persoane care dorm prin hoteluri si manca prin restaurante. Politicosi dar fermi, fara aere de superioritate insa siguri pe ei. They mean business... Masina, un Audi, le e carte de vizita si model de sobrietate si calitate nemteasca. Calatoresc impreuna fiinca sunt colegi, parteneri, poate chiar prieteni. Nu dorm impreuna pentru ca au fiecare familiile lor. Dar mananca si beau impreuna. Insa nu fumeaza impreuna. Pentru ca unul din ei e nefumator si tine la aceasta calitate a sa. Dar celalalt e fumator si tine si el la calitatea lui. Si uite asa privim uimiti cum unul se ridica de la masa, iese afara in ploaie, merge la masina, isi aprinde o tigara de la bricheta electrica si pufaie 2 minute la intrare, in aer liber. Fara sa-l intereseze faptul ca pe masa lor exista scrumiera sau ca la cativa metri, la o masa apropiata, un alt grup de oameni scotea nori de fum. Omul si-a format un obicei la el in tara si n-o sa si-l incalce pentru ca aici exista o libertate in acest sens. Colegialitatea si respectul nu se transforma cand treci granita.

6 comentarii:

  1. HeHe, Richie, zici tu asa; si-i frumos ce povestesti aici despre respect. Da' nu ca tare ne vine noua, romanilor, sa facem abstractie de fineturi din astea cind avem de-a face cu functionarii de pe la primarie sau cind iar ne enerveaza sefu' ala imposibil? LOL ;-)

    RăspundețiȘtergere
  2. si vin ei in Romania si au pastrat respectul?...100% sunt nemti puri! ca daca aveau sange roman parca..parca se adaptau tarii...avem de invatat de la ei.

    RăspundețiȘtergere
  3. Da! Avem foarte multe de invatat de la ei, chiar vorbeam de princiipiile lor si de coloana vertebralal de care dau mereu dovada.

    Eu merg de copil acolo in fiecare vara si mi-au deschis mult ochii cu comportamentul lor. Noi insa suntem prea preocupati sa ne dormim masini ca ale lor decat sa invatam ceva din ce fac ei bine...

    RăspundețiȘtergere
  4. Adizzy are dreptate. Nici în Italia nu se mai fumează în localuri. Îmi place asta şi o respect cu toate că sunt fumător. Mi se pare corect să nu deranjez pe alţii cu stilul meu DISTRUCTIV de viaţă. Dar asta nu m-a împiedicat, odată ajuns în România, să îmi pierd obiceiurile pe care nici măcar nu le-am dobândit foarte greu. Dacă în România se permite, de ce să nu profit întru comoditatea mea? Nu zic că e corect ceea ce am făcut eu. Expun doar nişte fapte. Concluziile le trageţi voi.
    Richie, îmi place de tine şi de blogul tău. O să te bag la blogroll. Dar la versiunea nouă. Lucrez la design acum. Nu ştiu cât îi va lua că nu am nici un chef. Dar nu cred că stai tu în loc din cauza asta. :))

    RăspundețiȘtergere
  5. @anonim: nu stiu la ce te referi :)) eu nu fumez.

    @adizzy: nu stiu daca civilizatia e in sange sau se educa.

    @Raluca: te invidiez ca mergi acolo in fiecare vara.. nu-i stimez pe dansii mai mult decat pe altii dar mi-ar placea sa vad cateva lucruri de-acolo :))

    @Victor: pai daca se permite se permite. e normal sa profiti. anormal e sa iti pastrezi verticalitatea.. deocamdata. ca normalitatea e o chestie relativa, depinde de numarul indivizilor din cele doua laturi.
    Ce sa zic, multam de aprecieri si bafta la blogul tau..sunt curios cum va arata noua versiune.

    RăspundețiȘtergere
  6. Bineinteles ca nu (ai sa) intelegi. Si nici n-are rost sa te chinui. :-)

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?