13 aprilie 2010

Jamais vu

Exista un antonim pentru deja vu. Acesta e jamais vu. Ca atunci cand te vezi cu aceiasi oameni sau vizitezi aceleasi locuri, iar si iar, dar de fiecare data e ca si cum ar fi pentru prima oara. Toata lumea ti-e straina. Intotdeauna. Nimic nu ti-e familiar. (Chuck Palahniuk)

Care ar fi sansa ca doua persoane care au avut un istoric impreuna sa sufere simultan un jamais vu... si care ar fi efectul? In ce procent s-ar repeta istoria in loc sa-si vada fiecare de drum?
Presupun ca considerabil mai mic decat ca doi straini sa ramana impreuna in urma unui deja vu..

Altfel spus, abilitatea de a uita la comanda ar fi ceva interesant.

5 comentarii:

  1. Imi amintesti de "Eternal Sunshine Of The Spotless Mind". Mi s-a intamplat recent sa-mi doresc sa uit la comanda, ma simteam straina fata de cineva desi ne vedeam zilnic. Ai dreptate, exista o posibilitate mai mare ca doi oameni sa ramana impreuna in momentul in care au impresia ca s-au mai intalnit decat atunci cand totul pare strain.

    RăspundețiȘtergere
  2. La ESOTSM m-am gandit si eu un pic dupa... dar cred ca tema e prezenta in mai multe filme, cel mai des sub forma uitarilor nedorite (accidentale sau cronice).

    RăspundețiȘtergere
  3. Şi eu m-am gândit exact la acelaşi film. Dar asta nu e de mirare. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. clar la ESOTSM ma gandesc si eu, dar mereu mi-a suras ideea pentru ac sa nu uitam ca acolo, cel putin teoretic, se facea stergerea asta pentru ac oamenii sa poata sa move on, sa-si revina dupa o despartire.
    mi s epare foarte interesant ac mentionezi asta acum, zilele trecute ma gandeam ca eu dupa fiecare ruptura exagerez cu suferitul mult prea mult timp si tare-mi doream eu asa vineri spre sambata o stergere.
    poate ca nu ar mai ramane impreuna, poate ca instinctul de autoconservare le-ar zice la un moment dat sa se abtina, asa ca un beculetz rosu de panica...

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?