03 aprilie 2010

Cum fierbi un ou?

dupa reteta lui Jim Crace:

"Veţi avea nevoie de o carte de liturghii şi de o tigaie mijlocie, un ou de găină, nişte pâine, nişte sare, un cuţit, o lingură, o bucătărie doar pentru voi. Puneţi oul în apă, la foc potrivit. Gasiţi repede imnul 37, felul în care Dumnezeu bate ritmul ouălelor şi, când se porneşte apa să fiarbă, începeţi să cântaţi. Nu prea vioi. Moderato. Cântaţi toate cele trei versuri şi părţile corului. Imnul e socotit în aşa fel încât să se potrivească perfect cu oul.
 
Faceţi oricât zgomot doriţi. Încheiaţi cu cuvintele: "Şi pe această piatră Biserica noastră va sta/ O poartă spre Pământul Făgăduinţei." Ultimul cuvânt e "Amin!" fireşte, două silabe care coboară dincolo de melodie. "Amin" e punctul în care gălbenuşul şi coaja şi albuşul nu se mai văd.
 
Acum scoateţi cu o lingură oul amin din tigaie, decapitaţi-l cu un cuţit. Veţi descoperi că interiorul e gătit chiar pe gustul vostru, albuşul e cât trebuie de tare, gălbenuşul e încă strălucitor şi vâscos, aerul miroase a iad şi a sulf - aşa cum aţi vrea de fiecare dată când cântaţi imnuri."

Jim Crace - Cămara Diavolului

2 comentarii:

Comentezi?