14 septembrie 2009

Plai 2009: ziua doi

A doua zi, sambata, m-am dus si eu la Plai cu bitza. Nu puteam sa nu profit de vremea bunicica, nici calda-nici racoroasa, ca sa nu strabat orasul intr-un sprint pe doua roti. Am sosit pe la jumatatea recitalului celor de Christoph Auer Quartet, pe care i-am lasat sa-mi mangaie auzul in surdina in vreme ce eu ma delectam la Scart cu o bere bruneta. Am avut timp sa trag si o poza cu ei, ca sa nu uit ca am ajuns sa-i vad.

Despre Kaloome numai de bine. Am ascultat vreo juma' de ora rumba gitana catalana care a incins fetele la dans in dreapta scenei si mi-au placut suficient de mult cat sa ma duc in fata sa-i pozez. O trupa de muzicieni foarte talentati, vocea fetei remarcabila, instrumente foarte armonioase si spectacol. I-as mai fi ascultat dar foamea imi dadea ghes si nu puteam ignora gulasul ala traditional de la birtut.

Pe georgienii de la The Shin nu ii cunosteam deloc deci au fost o alta surpriza. Poate nu e chiar genul meu ceea ce canta ei (de fapt, nu-s deloc genul meu) dar nu m-au plictisit deloc, chiar i-am ascultat cu interes, uimit de abilitatile de percutionist ale lui Muki si de sunetele pe care le scotea nenea cu chitara. Parca era un mariachi cand ciupea corzile alea.

Pentru mine seara s-a incheiat cu Dobet Gnahore, cantareata si dansatoare din Coasta de Fildes si una din cele mai in voga voci din Africa. A fost senzationala. Pe langa ca are o voce excelenta si canta cu multa pasiune, pose si un trup de felina, antrenat in tot felul de miscari cu specific tribal, salturi si unduiri, ceva de speriat pentru un ochi neobisnuit ca al meu. Mai ca-mi era teama sa nu-si rupa ceva, desi o voce in cap imi soptea, "e ok, face chestia asta la mic-dejun". Surprinzatoare prin prezenta, cumunicativa cu auditoriul, folosind ba franceza ba engleza pentru a se exprima, plus ca o cantat in mai multe limbi africane (asta am citit in program, ca eu nu disting dialecte de-astea originare) despre probleme sociale, despre tara ei, etc. O fost foarte misto, ce mai, inca o editie reusita de Plai, cred ca peste nivelul celor anterioare.

Un comentariu:

Comentezi?