24 martie 2009

BSG: The End

Battlestar Galactica s-a terminat. Un serial pe care l-am urmarit cu sufletul la gura patru ani de zile si-a dat sfarsitul vineri (pt mine abia ieri) si parca ma simt un pic mai sarac. Am fost vaduvit de cel mai bun serial (cu tenta) SF realizat vreodata, un adevarat space-opera care in cele 4 sezoane a imbinat politica cu religia si cu scenele de lupta in spatiu realizate perfect. Intr-un episod de 1h30 am avut parte de o incheiere a povestii fara posibilitate de mai fi continuata. Un The End in adevaratul sens.

Pentru cine nu a urmarit deloc aceasta "epopee" a supravietuirii cu atat de multe valente in ce priveste firea umana si ciclul nastere-progres tehnologic-distrugere as putea schita cateva aspecte care mi-au placut mie. In primul rand se petrece "intr-o alta galaxie faar faar away" unde rasa umana isi duce existenta intr-un conglomerat de 12 planete - Cele 12 colonii din Kobol, corespondentul celor 12 constelatii - cu un nivel tehnologic foarte avansat (saltul super-luminic e o formalitate) si, in acelasi timp, cu un sistem religios bine pus la punct sub forma unui pantheon de zeitati grecesti (Zeus, Hera, Athena, Apollo etc). Cu 40 de ani in urma aceasta societate a viitorului purtase un razboi crancen cu proprii sai copii tehnologici - Cylons - o rasa de androizi ce se revoltasera impotriva creatorilor lor. Razboiul se sfarsise brusc si fara invingatori, Cylonii parasind galaxia si mentinand un status quo fragil. Pana in ziua in care totul o ia razna.

In episodul pilot esti martorul planului diabolic de exterminare a rasei umane care in mod brutal are un succes aproape deplin. Intorsi in sanul parintilor, copiii evoluati de la toastere metalice la skin-jobs (adica umani in orice mai putin scop) s-au infiltrat in reteaua de aparare virusand-o si apoi declansand simultan un bombardament nuclear asupra celor 12 colonii. Rezultatul - 20 miliarde de morti si 49,317 supravietuitori impartiti pe cateva nave ratacite si protejati de singura nava de lupta ramasa, Battlestar Galactica, care datorita vechimii scapase de atacul informatic ce paralizase restul flotei. Amiralul Adama devine comandantul militar al flotei de de supravietuitori iar Laura Roslin, ministru al educatiei, presedintele ramasitelor umanitatii. Cei doi isi asuma rolul de a conduce ultimii oameni spre destinul lor, oricare ar fi, viata sau moarte. Profitand de o veche legenda "a celui de-al 13-lea trib din Kobol" care se stabilise pe o planeta indepartata numita Terra(!) si bazandu-se pe o profetie a Pythiei - scrisa intr-o carte - cum ca un lider pe moarte va conduce omenirea spre salvarea ei, liderii militari si politici ai comunitatii de supravietuitori ofera un nou scop celor ramasi fara casa - gasirea Pamantului.

Cylon-ii insa sunt neinduplecati. In vreme ce armatele de soldati metalici ii vaneaza cu gigantice baze-stelare si roiuri de "raiders" cativa dintre ei au evoluat: arata ca oamenii, simt ca oamenii si sunt programati sa creada ca sunt oameni. Sunt infiltrati si dormiteaza in cadrul flotei asteptand sa-si joace rolul in plan. Exista 8 modele de "umani" insa fiecare are mii de copii stocate pe imense nave de resurectie, iar imediat ce unul moare, constiinta sa e transferata in alt trup identic. Scary :). Pe durata celor 4 sezoane ii haituiesc pe supravietuitori cu mai mult sau mai putin succes. Ei sunt insa cele mai interesante fiinte din serial pentru ca evolueza neincetat. Poseda la randul lor un misticism si un sistem religios (monoteist chiar) crezand intr-un D-zeu ascuns si fara forma sau chip, omnipotent si omniprezent :D. Dezvolta sentimente umane ca iubire si ura, sacrificiu de sine etc. Unele exemplare se abat de la programare si actioneaza arbitrar dupa cum le dicteaza constiinta. Un personaj complex este Gaius Baltar, om de stiinta sedus de Number Six si vinovat de a fi facilitat accesul la reteaua de aparare in timpul atacului initial. Din rolul de tradator acest personaj evolueaza in timpul serialului pana la figura iconica de Mesia si propovaduitor, trecand printr-o etapa de presedinte ales democratic. Nici pana la final n-am putut intelege daca el era om ori cylon.
-poza sugestiva accentuand atentia acordata religiei in BSG: "Ultima Cina"-

Ce m-a captivat la acest serial a fost complexitatea lui, aspectele mistico-religioase pe care le aborda, moralitatea unei societati reduse la cativa indivizi, incercarea de a pastra regulile democratice si sistemul politic atunci cand totul sugereaza anarhie. La fel de interesanta mi s-a parut conditia cylon-ului, fiinta "creata" devenita o rasa de sine statoare chiar daca confruntata cu imposibilitatea reproducerii sexuale. Desi au inceput ca organisme mecanice setate intr-o anume directie - eliminarea flagelului uman din univers - interactiunea cu oamenii provoaca o schisma in randul lor trezind mustrari de constiinta si rebeliuni. Evident ca plusul cel mare l-a avut realizarea de exceptie a efectelor speciale, doar e un SF, aproape in fiecare episod avand parte de batalii spatiale cu un nivel de detaliu rar intalnit in alte productii de gen. Cel putin fizica miscarii navetelor era arta pura. La fel si muzica incepand cu mantra hindusa de la inceput pana la Jimi Hendrix - All Along The Watchtower din finalul ultimului episod a fost excelenta.
Sunt atatea lucruri care fac acest serial extraordinar incat mi-ar lua doua zile sa povestesc in linii mari intriga lui. Cert e ca urmatorul lucru pe care trebuie sa-l fac e sa iau cele 4 sezoane plus miniseria Razor dintre sezonul 3 si 4 si sa le vizionez cap-coada ca un faniac. E o experienta ce trebuie repetata neaparat si pe care o recomand oricui. E un SF altfel: in care alien-ii sunt oameni in carne si oase.

4 comentarii:

  1. intradevar, cel mai bun serial de pana acum de departe. iar ultimul episod, hmm,foarte bun. ma asteptam la un sfarsit "american", previzibil si insipid dar m-a surprins foarte placut. au ridicat standardul foarte sus si nu cred ca se va apropia cineva in vreo 3-4 ani. din pacate. scenaristi foarte buni ca si regizorul. mi-as dori o colaborare intre ei si la un serial "dune" in viitor, pt ca ce a aparut...e doar o gluma buna.

    RăspundețiȘtergere
  2. Oh da, Dune. Aştept o ecranizare care să merite să fie privită cam de... când eram copil şi citeam volum după volum din epopeea asta. Serial sau film, orice dar să fie marfă.
    Revenind la BSG, sunt 8 modele de clone cylon? Parcă la sfârşitul episodului pilot amiralul avea în mână un bilet pe care scria că sunt 12. Poate nu mai reţin eu bine.
    Razor e o miniserie? Pierd din farmec dacă o văd după ce termin tot serialul sau îmi recomanzi să o văd între sezonul 3 şi 4?

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu-ti voi strica surpriza legata de modelele cylon, amandoua numerele sunt corecte depinzand de cum privesti lucrurile :). Razor e destul de independent, nu e decat o poveste alaturata unui moment culminant din BSG... raspunde cumva la ideea "da astia de unde au aparut?" nu e insa critica pentru plotul central.. eu am vazut-o asa cum trebuia intre sez 3 si 4, ca era pauza doar si mi-era foameee!!!

    Legat de Dune toti fanii asteapta un film sau serial pe masura. Eu insa am fost multumit de cele 2 miniserii din 2000 si 2003. Chiar uimit de fidelitatea lor...as dori continuarea lor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Până la urmă sunt 12 sau 7 (nu 8) depinzând dacă vrei sau nu să-i pui la socoteală pe "ultimii 5". :) Am terminat şi eu de văzut serialul. E mult mai mult decât cel mai bun serial SF. Pentru mine a fost cel mai bun serial. Punct. Poţi la fel de bine să-l ambientezi şi-n evul mediu şi tot rămâne o capodoperă a intrigii şi a psihologiei. Îmi pare rău că l-au făcut aşa de scurt. Cred că şi dacă avea 10 sezoane nu m-aş fi plictisit. La SG-1 nu m-am plictisit. La ăsta nici atât.

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?