21 noiembrie 2008

Zeitgeist: Addendum

Termenul de origine latina "addendum" era folosit initial in literatura cu sensul de apendix sau adaos, o completare suplimentara la un text anterior publicat, in principal cu scopul de a aduce lamuriri sau explicatii noi ori a corecta eventuale erori. Acelasi sens pare sa-l fi imprumutat si filmografia, cel putin in cazul noului documentar al lui Peter Joseph, si pe buna dreptate, intrucat primul film despre "Spiritul Epocii" a fost destul de brut in conceptie, propunand niste ipoteze disturbante pentru multi si avand iz de teorie a conspiratie. Al doilea Zeitgeist insa e mult mai fluent, mai bine realizat, documentat si explicat. E mai clar si ceva mai convingator. Nu va speriati, nu va spala creierele, ci are acelasi scop ca si primul, sa trezeasca spiritul critic si sa va faca sa va puneti intrebari cu privire la lumea in care traim.

Zeitgeist Addendum a venit exact la momentul oportun, exact cand a explodat balonul financiar umflat de un deceniu de cresteri economice pe plan international si de o destrabalare consumerista fara precedent. Poate chiar de aia documentarul incepe exact cu chestiunea financiara din US. Inca de la inceput avem explicat ca pentru to(n)ti ce inseamna sistemul rezervei fractionale si cum se fac bani din nimic. Odata ce s-a renuntat la etalonul aurului Rezerva Federala (si implicit toate bancile nationale) poate tipari cate bancnote doreste in functie de puterea de cumparare a monedei. Procesul e in felul urmator: guvernul vrea 10 miliarde, cere RF sa tipareasca banii si ii da in schimb aceeasi valoare in obligatiuni guvernamentale, prin care se obliga sa restituie suma. Deci din start banii se creaza prin indatorare. Guvernul ii pune intr-un cont la banca. Banca e obligata sa pastreze doar 10 la suta din suma iar restul ii poate imprumuta. Deci 9 miliarde. Totusi banii astia nu e obligata sa-i ia din suma deja depusa ci poate sa-i creeze automat prin simplul fapt ca e nevoie de ei, deci bani virtuali. Acesti bani nou creati pot fi imprumutati la randul lor in schimbul unui contract. Tu care ii primesti nu faci decat sa te obligi sa restitui niste bani care nu existau niciunde, ci au fost creati pentru a-ti fi dati tie. Iar de la tine ajung intr-un alt cont si tot asa pe principiul rezervei fractionale, de la 10 miliarde se creaza de 9 ori mai multi bani. Iar banii astia virtuali sunt aruncati pe piata unde trag din valoarea banilor deja existenti depreciand moneda si creand inflatie, deci cerere pt alti bani. Plus ca banii trebuie returnati cu dobanda, adica mai mult decat au fost creati din start, rezulta o si mai mare nevoie de moneda noua. Cu cat sunt mai multi bani cu atat sunt mai multe datorii si asta duce la o mai mare nevoie de bani. E un cerc vicios care are ca rezultat o situatie stupefianta: doar 3% din bani exista in forma materiala in US si fiecare dolar aflat in pormoneul meu e datorat de cineva altcuiva. Deci daca toti ar vrea sa-si scoata banii din banci ce naiba s-ar intampla? Si uite asa ajungem sclavii bancilor.

A doua parte a documentarului cuprinde un interviu cu John Perkins, autorul unei carti numite "Confesiunile unui asasin economic" si explica cum organismele finaciare internationale, FMI-ul si Banca Mondiala, conduc o politica de asasinare economica si indatorare a statelor slab dezvoltate in scopul de a le seca de resurse. Asasinul economic are rolul de a convinge oficialitatile unor state emergente sa accepte imprumuturi uriase pe care nu vor putea sa le restituie urmand ca in schimb sa faca tot felul de concesii: privatizari sub valoarea reala, oferirea de contracte avantajoase, etc totul in ideea maximizarii profitului prin orice mijloc posibil in favoarea unei oligarhii corporatiste din varful piramidei. Exemplele pornesc din Iran pana in America Latina.

O a treia parte e tot sub forma unui interviu insa cu un tip pe nume Jacques Fresco, autor al Proiectului Venus, o viziune utopica a unei societati umane eliberata de catusele sistemului monetar si dedicata in totalmente unui sistem bazat pe managementul inteligent al resurselor naturale. Tipul considera ca toate sistemele sociale de pana acum: socialist, comunist, fascist sau capitalist erau corupte in esenta lor urmarind doar pastrarea starii de fapt si supravietuirea cu orice pret. De aceea propune un nou tip de societate bazata pe tehnologie (singura responsabila pentru imbunatatirea vietii umane) in care omul sa fie eliberat de sclavia moderna a muncii si sa se dedice exclusiv evolutiei sale intr-o lume ce se autosustine multumita enerigiilor gratuite si inepuizabile pe care le enumera mai incolo: solara, eoliana, mareica sau geotermala. Un vis frumos ce-i drept dar nu vad cum ar fi realizabil atata vreme cat nu exista consens in chestiuni mai putin dificile.

Documentarul are vreo 2 ore si merita vazut chiar si numai pentru cultura generala. Daca lucrurile spuse sunt fabulatii nu ati pierdut prea mult timp insa daca in realitate lucrurile stau asa cum crede tipul asta si altii ca el, ar trebui sa deschidem ochii mai bine. Daca sunteti curiosi e disponibil pentru descarcare oriunde pe net sau poate fi urmarit aici cu subtitrare in romana.
Aici mai e un text foarte interesant despre problema banilor-datorie.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentezi?