17 mai 2008

Cu ochii pe Emo

Toata treaba asta devine de-a dreptul ridicola. Citesc in Ziua de Vest: "Comisarul-şef Săndel Palade, şeful poliţiştilor timişeni, declară război deschis membrilor curentului Emo. Acesta a constituit, ieri, la Timişoara, o echipă specială formată din 12 ofiţeri care vor monitoriza non-stop liceeni emo. Echipa anti-emo este coordonată chiar de către şeful Poliţiei Timiş. Ofiţerii care vor sta pe urmele 'liceenilor neînţeleşi' provin din toate compartimentele Inspectoratului de Poliţie Timiş." ECHIPA ANTI-EMO. Rolul ei este de a depista eventualele fapte anti-sociale ale membrilor curentului emo. Da, daca nu cumva e bretonul prea lung si le intra in ochi, ori daca si-au asortat machiajul cu baschetii? E o gluma cumva? Au si pregatire anti-tero? Au antrenament special pentru a le zadarnici siretilor emo-kids planurile si tentativele de sinucidere? In fine, nu-i apar dar nici nu-i blamez pe zapacitii astia emotivi. Nici nu stiu cum sa reactionez. Pe de o parte mi-e mila de ei, de problemele reale pe care le au, pe de alta imi vine sa le trag cativa pumni in cap pentru calea aleasa ca sa scape de ele. Sa intre intr-un curent tampit de "neadaptati dar cool" sperand ca in compania altora ca ei le va fi mai bine. Si apoi isi taie venele. Puisorul ii "iubeste" tare mult, si chiar ii indeamna sa nu mai astepte. Eu nu sunt asa radical, dar toata mediatizarea asta imi face greata. Din cauza unor cazuri speciale de pusti dezechilibrati care probabil s-ar fi sinucis chiar daca nu auzeau vreodata cuvantul emo, se ajunge la speculatii de genul muzica emo indeamna la sinucidere, sau incepi sa-i arati pe strada pe aia cu paru-n ochi: uite-un emo, uite-un emo. Iar acum avem Echipa Anti-Emo. Ce urmeaza? Scoaterea lamelor de pe piata? Saltele gonflabile in jurul blocurilor? Emo-baby-sitting?
Copii sau tineri cu probleme au existat si vor exista tot timpul. La fel si sinucideri aparent inexplicabile. Dar chiar toti asculta My Chemical Romance si Fall Out Boy(care imi plac de altfel) sau cine stie ce trupe asemanatoare? Sau e doar o facatura mediatica. "A sarit unu in cap. Era emo. Nu s-a putut face nimic." As vrea sa aud si eu la stiri ceva de genu: "S-a aruncat un fraier de pe pod si ultimele sale cuvinte au fost 'Sa moara toti dusmanii mei!"

7 comentarii:

  1. Ma lasa rece acest subiect despre asa zisi "emo". In Romania nu stiu daca exista acest curent"emo"..este doar ceva trendy..inclusiv muzika pe care ei o asculta nu este emo...de ex Fall Out Boys sunt pop-punk. Singura trupa emo pe care eu o mai ascultam era Jimmy Eat World...si rar The Promise Ring.
    Iar referitor la sinuciderea acelei fete...eu cred ca nu are nicio legatura cu acest fenomen.
    Oare cati manelisti s-au sinucis in ultima luna ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Si pe mine ma lasa la fel. De fapt nu am scris postul despre emo ci despre echipa anti-emo, care mi se pare o ciudatenie si mai mare. In ce priveste muzica am preluat din media chestia cu trupele emo. eu nu ascult genuri, ci piese care imi rezoneaza.
    la manelisti am constatat o chestie, cand sunt frustrati incing o bataie cu sabii si topoare si D-zeu cu mila :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Treaba e cam asa: de 18 ani rezonam, adulti sau copii, la toate porcariile si timpeniile altora si cam deloc la ce este bun de la ei.

    Inteleg ca suntem un popor de frustrati care vrea sa se manifeste in fel si chip, dupa ce a scapat de comunism. Dar mie cel putin, mi se pare lipsit de logica ca dupa ce ai scapat de o idiotenie impusa, sa adopti de bunavoie alte citeva zeci.

    Am citit ca acest curent emo ar fi importat din Japonia. De ce nu se importa si disciplina japonezilor? Dar mai usor sa-ti plingi de mila, nu?

    RăspundețiȘtergere
  4. Dap...e hilara aceasta initiativa a politiei...emo in Timisoara cred ca sunt ultima problema.

    RăspundețiȘtergere
  5. @saturnianul: ai pus puntul pe I. importam numai cretinisme de la altii care le inventeaza din plictiseala, si le privim ca absolut necesare. Unde e disciplina japoneza, rigoarea nemteasca, jovialitatea franceza, eleganta britanica sau bunul simt al nordicilor? Asta inseamna sa fii civilizat.

    RăspundețiȘtergere
  6. Sunt puiul nostru, al societatii, ar fi cazul sa ne asumam responsabilitatea daca nu ne convine.

    RăspundețiȘtergere
  7. In primul rand parintii sa-si asume responsabilitatea fata de cresterea copiilor, apoi invatatorii pentru educarea lor si in final legiuitorii pentru crearea unui sistem de ajutare si corectare a "deviatiilor" de comportament. La urma de tot vin organele abilitate sa "protejeze" sociatatea de anti-sociali.

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?