23 februarie 2008

Descoperire arheologica in Timis


Nu stiu daca ati vazut stirea asta la TV, dar eu de abia acum am aflat de ea. Se pare ca cercetatorii nostri arheologi plimbandu-se pe Google Earth au descoperit o chestie in judetul nostru care i-a lasat cu gura cascata. La 20 de km nord de Timisoara, in apropierea localitatii Cornesti, se pot vedea urmele unei vechi fortificatii militare formata din 3 diguri de aparare ce impresoara o suprafata de 1700 de ha. Asezarea ar avea cam 3200 de ani iar cei care au construit-o s-au pierdut in negura vremii. Parerile sunt impartite, unii dau vina pe huni, altii pe avari. Eu zic ca atunci pe la noi traiau tracii. Totusi daca datele sunt corecte sa gasesti o asezare de asemenea dimensiuni datand cu mult dinaintea infiintarii Romei, pana in timpurile stravechii Troia, cca 1200 iHr e ceva epocal. Se pare ca istoria poporului nostru nu incepe cu dacii si romanii asa cum am invatat la liceu. Mai stiti povestea cu tablitele de la Tartaria inscriptionate cu o scriere asemanatoare cu cea sumeriana dar cu cel putin 1000 de ani mai veche? Contestate de istoricii romani in comunism, dar apreciate de multi arheologi internationali ca o dovada ca in zona carpato-danubiana ar fi existat o civilizatie straveche si foarte avansata.
Reportaj ProTv aici.

6 comentarii:

  1. e mai veche stirea, intr-adevar, dar eu nu gasisem atunci pe harta imaginea. La tine se vede bine. Eu as trage intr-o zi o fuga pana acolo. Discutam chestiunea maine?

    RăspundețiȘtergere
  2. La asta ma gandeam si eu Radule. Asta vara am vrut sa trag o tura cu bicicletele pana la Pischia ca e in apropiere. As fi regretat sa trec pe langa un sit de 3000 de ani

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca mergeti, sa faceti si poze. Dup-aia ma duc si eu, cand mi-oi cumpara bicicleta.

    RăspundețiȘtergere
  4. Dar ce va asteptati sa gasiti?! Intr-adevar e o descoperire importata, eu insa nu am incredere in istoria pe care am ivatat-o noi la scoala.

    Daca ar fi sa vizitez asa ceva, cu siguranta as alege Muntii Bucegi.

    RăspundețiȘtergere
  5. Pai descoperirea asta tocmai istoria invatata de noi o infirma. Cartea de istorie incepe cu Burebista si Deceneu. Ar fi ceva sa aflam ca am avut un rege mult mai puternic cu 1000 de ani inainte.

    RăspundețiȘtergere
  6. Fortificatia este de epoca bronzului. A fost descoperita in sec. XVIII insa prima atribuire a fost facuta avarilor. Artefactele ceramice si probele de C.14 indica a doua jumatate a mileniului II a.Chr. Citeste revistele de arheologie si ai un pic de incredere in noua generatie. Chiar daca gresesc, nu o fac din indoctrinare comunista ci pentru ca acesta este stadiul cercetarilor arheologice. Si fara bani, cercetarea este tributara... Cat despre "plimbatul pe Google", cu tot respectul, nu generaliza experientele tale personale. Primele fotografii de arheologie aeriana au fost facuta inca din anii '80 (vedeti SCIVA, 1989). Google Earth a ajutat cu o fotografie cu rezolutie mai buna. Salutare

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?