11 septembrie 2013

World music pe Plaiul timisorean

In cateva zile incepe ceea ce unii dintre timisoreni asteapta un an intreg: editia a VIII-a a unui festival foarte indragit pe plan local, imposibil de ignorat de restul iubitorilor de world music* din tara si pe buna dreptate recompensat international cu prezenta in finala Best Small European Festivals din cadrul European Festival Awards 2012. Urmeaza asadar trei zile de relaxare cu muzica buna si alte preocupari culturale pentru care ni se va cere doar deplasarea intr-un spatiu bucolic si boem de la marginea orasului, la Muzeul Satului Banatean, gazda traditionala a Festivalului Plai.

Ca in fiecare an, organizatorii-voluntari se dau peste cap in a depasi barierele lingvistice si culturale aducand stiluri muzicale diferite si genuri aparent incompatibile. Pentru multi dintre noi Plai e singurul loc in care se poate asculta live o muzica atat de diversa si de diferita (in sensul de autentica, traditionala si inovatoare) de ceea ce ascultam in mod obisnuit. Artisti din diferite colturi ale lumii, imbinand sounduri complexe si neasteptate, scoase uneori din instrumente pe care apoi le vom cauta pe wikipedia, vor urca pe scena mare de la Muzeul Satului in weekendul 13-15 septembrie.

Principalii artisti asteptati, Zaz si Patrice, ar putea lasa impresia ca festivalul o apuca inspre mainstream: Zaz e la ora actuala principalul produs muzical de export al Frantei iar Patrice e aproape o legenda. Nu cred ca Plaiul e in pericol sa devina mai comercial ci poate doar mai vizibil, atat in inboxul managerilor de trupe cat si in cel a cautatorilor de momente unice. In acelasi timp spiritul world music e prezent in continuare. Muzica lui Zaz transmite influenţe de jazz, soul, chanson franchais, ritmuri africane, andaluze şi braziliene. Patrice imbina delicios reggae, funk, soul, rock si folk britanic iar anul trecut cand ne-a vizitat Muzeul si-a depasit capacitatea (aproape 6000 de suflete) si multi doritor au ramas pe-afara. Acum germanul cu sange siera-leonez s-a intors si spectacolul va fi "diferit".

La editia asta insa pe mine ma starneste in mod special prezenta Maiei Vidal, o americanca in ascensiune care va fi "rezidenta" Plai, dand startul fiecare seri de concerte. I-am ascultat cateva piese (folk-pop) si-mi place vocea ei. Creaza conditii pentru stari de visare. De la o vreme fiecare editie Plai a avut artisti din Africa. Anul asta avem un chitarist din Mali, Vieux Farka Toure, pe care unii l-au si supranumit deja Hendrix din Sahara. Nu stiu ce sa zic, de verificat. S-ar putea sa ne surprinda placut. Banuiala mea e insa ca premiul de spectaculozitate le va reveni turcilor psihedelici de la Baba Zula. Muzica traditionala, electronica, reggae, dub, scoase din instrumente diverse ce pornesc de la nai si clarinet pana la lingura de lemn si saz-ul electronic (un fel de cobza) la care s-ar putea adauga costume elaborate, poezie, teatru şi desen live si, de ce nu, niste dansatoare (din buric, sper). Nu trebuie uitati nici timisorenii de la Nuevo Tango Quintet, cinci maestri instrumentisti care vor aduce in ultima noapte sound-ul complex si eclectic al mareului Astor Piazzolla, bineinteles, insotiti de vocea lui Marili Machado, una dintre cele mai recunoscute voci ale tango-ului argentinean, pe care sunt sigur ca nebuloasa o va intervieva asa cum trebe..

Concertele insa nu sunt singurul lucru de care puteti avea parte la Plai. Ele au loc seara asfel ca restul zilei se poate umple aruncand un ochi la numeroasele activitati culturale pe care cele aproape 40 de organizatii si asociatii le vor desfasura acolo sambata si duminica.

In ce ma priveste, eu voi fi in mare ocupat sa administrez Casa Filmelor impreuna cu tovarasii mei de pe Marele Ecran si colegele de la Pelicula Culturala. Ar fi al doilea an cand o facem si cred ca, daca anul trecut am sudat echipa, acum lucrurile vor merge mai usor si, sper, rezultatul va fi pe masura. Programul e deja unul incarcat (5 filme, 2 documentare, 10 scurtmetraje, 2 ateliere si un spatiu sonor si vizual pentru insomniaci asigurat sambata de Makunouchi Bento) iar ceea ce trebuie stiut e ca se va desfasura in afara perioadei de concerte, astfel incat sa puteti vedea un film fara grija ca ratati un artist rar. Programul nostru e deja publicat pe facebook si pe blog asa ca urmariti aceste doua canale de comunicare pentru orice noutati legate de Casa Filmelor.

Ne vedem la Plai. Veniti cu haine groase sau un prieten cald. Noptile sunt acolo racoroase.

*world music = categorie muzicala care cuprinde stiluri muzicale diferite si din locuri diferite, inclusiv muzica traditionala, si care exploreaza felul in care se impletesc diverse traditii culturale in muzica.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentezi?