12 iulie 2013

Cultura bundle - divertisment la pachet umanitar

Cu ceva timp in urma am luat contact cu fenomenul humble bundle si constat acum ca mecanismul care sta in spatele acestei noi strategii de vanzari online e uimitor de simplu si de eficient. Pentru cine nu stie exact despre ce vorbesc, bundle-urile sunt pachetele de bunatati online care constau in jocuri (initial), e-books (mai recent) si muzica. Avantajul e faptul ca ele actioneaza ca o promotie de vreo doua saptamani in care cumparatorii stabilesc pretul la care vor sa cumpere pachetul. De regula pretul poate fi chiar si sub 1$ dar exista stimulente pentru a plati peste pretul mediu achitat de restul cumparatorilor (acesta insa se stabilizeaza undeva tot la vreo 10% din valoarea totala pe piata a produselor care-l contin). Stimulentele constau in dorinta de a debloca unul-doua produse mai selecte - care sunt anuntate de la inceput - sau cea de a-ti asigura niste bonusuri acordate ulterior, dupa startul promotiei, si care uneori dubleaza numarul de produse cumparate.

Acum, in mod obisnuit, vanzarea “la pachet” nu difera cu nimic de cumparaturile online de electronice sau alte nebunii in care ti se sugereaza inca doua trei chestii pe langa produsul dorit de tine la un pret mai avantajos. Pana la urma si aici tot de un pachet de lucruri e vorba, fie ele produse de divertisment cultural. Smecheria insa - si probabil sclipirea ingenioasa a intregii miscari care a pornit initial pentru promovarea dezvoltatorilor independenti de jocuri - consta in faptul ca tu, cumparatorul, poti imparti suma platita in trei directii: autori/developeri, un ONG cu scop caritabil (Crucea Rosie, Child’s Play, Electronic Frontier Foundation - o asociatie care-i apara pe cei atacati in instanta pe considerente de incalcarea drepturi intelectuale) sau drept comision celor care compileaza si gestioneaza pachetul (ex. Humble Bundle ca sunt cei mai notorii). Poti cu alte cuvinte sa faci o donatie din intreaga suma platita sau sa decizi ca doar autorii isi merita banul. 

Ce contin aceste pachete? Ei bine, cum e si normal, majoritatea cuprind jocuri - initial titluri indie, ulterior nume mai grase pentru colectionari, nostalgici sau gameri mai zgarciti. La unul din bundle-urile achizitionate de mine cu 5 euro am primit initial 6 jocuri, apoi inca 4, din care n-am jucat decat vreo 2 - 3 din motive de timp insuficient. A fost insa suficient ca unul din jocuri sa mi se para interesant si sa existe componenta aceea caritabila care te seduce ca faci o fapta buna adapandu-ti obsesiile. Mai important insa e faptul ca mecanismul a fost preluat de piata de carte electronica si sub tutela scriitorului de SF Cory Doctorow s-au compilat si vandut pana acum doua bundle-uri de carti SF$F. De ce mi se pare chestia asta importanta? Pentru ca in felul asta se evita tirania amazon si a altor magazine online de carte. Ca sa va faceti idee in doar doua saptamani din octombrie 2012, s-au vandut 80.000 de pachete din prima editie ebook bundle iar banii incasati au mers la autori si la ONG-uri. In total doar cei de la Humble Bundle au strans 13 milioane $ in scop caritabil lansand peste 20 de bundle-uri.

Unde se poate merge de aici incolo? Pai imaginati-va colectii de albume muzicale, de filme sau seriale legate frumos intr-un bundle si promovat ca atare. Practic orice fel de continut digital dorit de un consumator ar putea fi vandut la pachet, la un pret foarte avantajos pentru cumparator, cu maxim de impact pe plan social si in zona de imagine, dar care prin numarul de clienti atrasi ar oferi si un oarecare profit. Si nu vad de ce prin asta nu s-ar mai reduce putin si pirateria.

Ps. azi chiar am achizitionat al doilea ebookbundle.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentezi?