Indiferent daca le-am numi #serbari sau sarbatori, fiesta Timisoreana sau marele festival al berii, ultimele 10 zile au prezentat toate caracteristicile unei adunari campenesti stramutate pe platoul din fata Stadionului Dan Paltinisanu. Un loc, de altfel, mult mai la-ndemana oamenilor decat un picnic verde la marginea orasului unde sa le pui probleme de transport sau orientare. Astfel, in buna traditie a vechilor petreceri, Serbarile au avut un program diversificat cu muzica pop-rock sau etno, mancaruri si bautura, jocuri si concursuri, parade de costume populare, standuri de artizani si un carnaval in toata regula alipit in coasta lui avand in vedere apropiata zi a copilului.
Poate mai des decat in alti ani (mobilizat si de invitatia oficiala a organizatorilor) am vizitat si eu serbarile in cateva zile, profitand astfel de atmosfera relaxa(n)ta de pe-acolo ca sa servesc 2 mici si-o bere bruna (cifre vag informative) asa cum se cade la astfel de evenimente. Am apreciat inca de la inceput abordare mai inteligenta a locatiei si plasarea mai atenta a standurilor de bere si de mancare. N-am stat la cozi nesfarsite iar mesele, desi insuficiente pe timp de seara, au avut norocul de a fi des vizitate si debarasate de niste hangite, chestie cu care nu prea m-am mai intalnit la petreceri de gen. In asemenea situatie a devenit o reala problema sa-ti pastrezi turnuletul de pahare intact si in deplina posesie.
Concertele au fost punctul de atractie al serbarilor. Zdob si Zdub au dat startul in urma cu aproape 10 zile iar etno-rockerii lui Roman Iagupov au strans o gramada de timisoreni cu suflet de moldoveni in fata scenei. S-a jucat ca la o nunta extremala. Apropo, gasca din Chisinau si-au lansat se pare un album nou (Basta Mafia) absolut original, adica necontinand nici o piesa cover dupa ceva muzica populara. Am auzit si-o piesa de pe el, Moldovenii s-au nascut. Deci gata cu hardcoreala folclorica, acum se face rock alternativ.
hardcore moldovenesc cu Zdob si Zdub |
Goran Bregovic a fost numele care a produs cele mai multe ridicari din sprancene la Serbari. Iesirea din tipar a 'programului artistic' a fost salutata cum trebuie de o mare de oameni (nu doar romani ci si multi sirbi erau in fata scenei) care au fost prea putin intimidati de o ploaie torentiala care-si propusese sa intrerupa concertul. N-a reusit, s-a stat in ploaie sau inghesuiti sub corturile prea putin incapatoare pentru miile de oameni, iar cand Goran a intrebat daca mai continuam raspunsul a fost unul singur. Finalul a fost cu rapaieli vocale de Kalashnikov.
Goran Brgovic pe scena timisoreana |
La Colibri n-am ajuns dintr-un concurs de imprejurari in care jobul a cantarit cel mai mult insa recitalul Holograf prestat aseara de Dan Bitman si echipa l-am prins in toata gloria lui. A strans nenea asta cel putin daca nu chiar mai multi oameni decat Bregovic. Inclin sa cred ca mai multi, dat fiind vremea buna. Mi-a fost dat sa vad cum se transforma romanul cand aude acordurile extrem de familiare ale vechilor slagare holografice. Fete dansand pe mese, barbati fredonand afectati cap-coada "Sa nu-mi iei niciodata dragostea", copii pe umerii parintilor zbierand "Banii vorbesc", ce mai, isterie colectiva. E foarte posibil ca un bebelus sa fi facut crowdsurfing (vezi poza), chestie inca neconfirmata. A fost ca o versiune live de Romanii au talent la care au luat parte toate categoriile sociale. Sincer, cred ca a fost cel mai filmat concert al lui Holograf evar, atatea maini ridicate cu telefoane am vazut. Ca gest de curtoazie din partea trupei, Dan Bitman a cantat piesa Nu mai e timp, faimosul featuring inregistrat cu Angela Gheorghiu, cu mezzosoprana timisoreana de la Filarmonica Banatul, Andreea Ilie. Si a fost cel putin la fel de bine.
crowdsurfing la serbarile Timisoreana |
In fine, recitalul artistic continua si azi, in ultima zi de serbari cu concertul Cargo. Si, sa nu uitam, artificii, care presimt ca vor fi spectaculoase.
O alta chestie inedita a serbarilor a fost deschiderea spre tinerii artizani din oras, o parte din ei fiind invitati sa tina standuri cu produse hand-made si sa ofere oamenilor amintiri placute si palpabile. Era un loc in care iti puteai achizitiona si personaliza o halba de bere suvenir, bineinteles, cu ajutorul mainilor dibace ale fetelor Tourmaline care-ti pictau ce vroiau muschii tai pe ea. Pe Tourmaline deja le stie toata lumea din oras la cate tricouri si cercei si alte nebunii au produs in ultimii 3-4 ani. Am inteles ca mai era o tipa, Lorena, care schita portrete doritorilor si inca un magazin boem de artizanat pe care nu i-am prins. Insa ce m-a uimit peste masura a fost un stand cu obiecte din lemn decorate habar n-am cum cu imagini inspirate din filmul Aventurile Printului Achmed. Din pacate n-am reusit sa dau peste autorul/autoarea lor, s-o chestionez asupra ideii si metodei, si sa-mi satisfact curiozitatea nascuta de apropierea mea fata de subiect anul trecut, cand am proiectat filmul de nu mai putin 3 ori la Timisoara. As fi tare recunoscator pentru un indiciu legat de identitatea lor...
Descoperiti autorul acestor obiecte si veti primi recunostinta mea in bere bruna! |
Dupa stil sigur e unguroaica. Mai mult chiar nu stiu sa iti zic.
RăspundețiȘtergereAutorul lucrarilor este Bajko Attila din Timisoara. :)
RăspundețiȘtergereDa, el e. L-am gasit pe fb. Multumiri.
ȘtergereSi este magic
RăspundețiȘtergerepoate cineva să-mi spună în ce ordine au cântat Zdob Și Zdub melodiile??
RăspundețiȘtergere