De fiecare data cand se deschide acest subiect, si in ultima vreme se intampla cam des, lumea se imparte in 2 tabere: suporterii, care freamata la gandul ca orasul lor ar putea sa fie 'capitala' si contestatarii, care simt ca nu merita nicicare, ca nu se face nimic, ca arata jalnic, nici macar nu poate sa emita pretentii etc... Ei bine, Romania a avut o Capitala Culturala Europeana in 2007, Sibiu, care alaturi de Luxembourg a gazduit o multime de manifestari cu caracter cultural si s-a schimbat la fata prin investitii masive ulterioare nominalizarii! Acum Romania mai are o sansa prin 2020 sa promoveze inca o "capitala culturala europeana" si daca ii inteleg si-i aprob pe cei care-si sustin fiecare orasul in care locuieste nu-i inteleg de nici un fel pe cei care sunt neincrezatori si contesta superficial si absurd. Presupun ca nu e vorba de stupizenie sau rea-vointa ci doar proasta informare. As vrea sa schimb un pic asta.
In primul rand e nevoie sa ne punem de acord cu ce intelegem prin Capitala Europeana a Culturii. Presimt ca unii au impresia ca e un fel de medalie de onoare pe care o capata un oras pentru "activitati culturale deosebite", un fel de bataie prieteneasca pe umeri din partea comunitatii europene, un "Bravo ba! Asa da!" E fals. Titlul asta nu e un premiu care se inmaneaza pentru afisarea unei stari de fapt ci un gir de incredere in potentialul unei comunitati de a se schimba, imbunatati, innoi. E vorba de oferirea unei oportunitati pentru ca acel oras sa produca considerabile beneficii dpdv cultural, turistic, socio-economic, sa se regenereze, sa-si construiasca o imagine. E rebranding in cel mai sincer mod! Nu se reduce totul la o gramada de drumuri asfaltate si monumente tencuite! E vorba de potentialul uman, de comunitate, de ambitiile ei. N-are nici o legatura cu ce vedem acum in jurul nostru pentru ca in 10 ani multe se pot schimba.
Citeam acum cateva luni din pura curiozitate o carte de branding.. Imi ajunsese in mana si am zis ca ar fi timpul sa studiez fenomenul. Si tipul asta, Wally Olins, scria pe la finalul manualului sau "Despre Brand" niste lucruri care se legau tocmai de frustrarea mea vis-a-vis de chestiunea Capitalei:
"tehnicile de branding intra acum in lumea necomerciala si ne puteam astepta ca ele sa se raspandeasca rapid, fiindca brandingul functioneaza. Ganditi-va la orase. Lumea e acum plina de concursuri pentru capitale ale culturii si capitale ale arhitecturii si designului. Din 1985, concursul pentru Capitala Europeana a Culturii s-a perindat dintr-o tara in alta, evitand cu grija sa ofenseze sensibilitatile nationale.[...] Pentru Glasgow, capitala britanica a culturii europene in 1990, din acea vreme dateaza inceputurile transformarii sale dintr-un cimitir al industriei grele decrepite intr-un centru creativ plin de viata, cu o cultura locala impresionanta si o industrie turistica prospera.[...] Inainte sa se deschida Muzeul Guggenheim, in 1997, singurii oameni care vizitau Bilbao erau marinarii de pe vasele care ancorau acolo si nu aveau altundeva sa se duca. Din 1997 (si pana in 2003, anul de publicare al cartii, n.r.) Museul Guggenheim a atras 5 milioane de vizitatori."
Punctul sau de vedere e destul de clar: prosperitatea unui oras depinde de schimbarea unor perceptii, de prefigurarea unor directii de dezvoltare si de o buna "reclama". Ideea de Capitala Europeana a Culturii e pe langa un soi de marketing orasenesc care functioneaza ca un catalizator pentru transformarea orasului prin dezvoltarea culturii si o celebrare a diversitatii si bogatiei culturale europene ori a valorilor istorice comune.
Acum noi avem niste orase care-si depun candidaturile: Cluj, Iasi, Timisoara, probabil Alba Iulia sau Brasov. Pe ce baza sa spui ca unul din ele n-ar merita titlul!?! Cine n-ar merita? O gramada de blocuri si sosele desfundate? Sau o comunitate de sute de mii de oameni cu potential sa se "reinventeze" social daca au sustinerea necesara? Cu ce e mai vrednic Pecs din Ungaria (CCE in 2010) fata de Brasov? Nu uitati ca:
- Un oras este desemnat CCE în baza valorii unui program de evenimente culturale speciale pe care îsi propune să le organizeze în anul respectiv - an de exceptie – program special conceput, încoronând o evolutie de ordin cultural.
- Orasul este chemat să maximizeze valorile sale dar să si demonstreze creativitate.
- Nominalizarea trebuie să ofere oportunităti de cooperare si parteneriat durabil la nivel european. Trebuie să sublinieze atât trăsăturile comune dar si diversitatea culturală europeană. Această diversitate se referă inclusiv la ce au adus atât populatiile indigene cât si imigrantii. Unul dintre obiectivele cheie este acela de a întări constiinta cetătenilor europeni despre ei însisi, vecini si comunitatea europeană ca un întreg. (raport asupra insituirii, pregatirii, finantarii si desfasurarii programului prioritar national Sibiul Capitala Culturala Europeana 2007)
In care univers n-ar trebui sustinuta, spre exemplu, Timisoara... ma intreb..
Teoretic, e asa cum spui.
RăspundețiȘtergereDar practic, uau. Sa vezi cum o sa se umfle pipota in timisoreni ca biscuitele in apa, sa vezi cum fara numar o sa fie cei care o sa isi bage mainile in bugete.
Uiti de factorul uman, uiti ca noi nu lucram ca o societate normala, nu lucram toti pentru un ideal cum fac altii - englezii de exemplu pentru Olimpiada.
Eu spun ca ar fi o nenorocire sufleteasca sa fim alesi, toti se vor lupta cu toti pentru a trage ceva pe turta lor. Si asa ne prabusim pe zi ce trece.
Daca s-a putut la Sibiu, se poate si la noi.
RăspundețiȘtergere@ Darael, mi se pare ca dramatizezi :D.
Sunt de acord cu tine, Richie. Multi vad titulatura de CCE ca pe un premiu, cand e defapt un potential pentru imbunatatirea multor lucruri. Nu doar cultura o va duce mai bine, ci cam toate domeniile. Odata ce atragi noi turisti, atragi si noi bani care pot fi investiti in infrastructura, in dezvoltare etc. Plus ca tot segmentul HORECA nu are decat de castigat din asta, ca oamenii care vin trebuie sa manance si sa bea undeva.
RăspundețiȘtergereEu s-ar putea sa fac parte din categoria contestatarilor, dar nu pentru ca Timișoara nu ar trebui susținută și nici din răutate, invidie sau lipsa de interes, ci pentru ca simt ca, Clujul are cel putin un cap+gat în fata.
RăspundețiȘtergereOricum pana în 2020 se pot face schimbări importante deci inițiative sa fie.
Cred ca și factorul politic local va fi important (vezi Cluj BOC)
@Dani: m-as bucura pentru Cluj daca e chiar asa cum zici.. nu pot aprecia, nu cunosc Clujul pe cat de bine ar merita-o. Tragand linie insa, ministrul culturii a pronuntat trei orase care se lupta: Timisoara, cluj si Iasi iar selectia depinde de proiectele culturale puse la cale de cele trei administratii..
RăspundețiȘtergere