11 septembrie 2013

Jurizez finala Premiului literar 'Augustin Fratila', editia II


Gata, specialistii au deliberat: Romanul Romanesc al anului 2012 va fi unul din urmatoarele 5:

1. “Craii şi morţii”, de Dan Stanca, Editura Cartea Românească, 2012
2. “Cronicile genocidului”, de Radu Aldulescu, Editura Cartea Românească, 2012
3. “Hotel Universal”, de Simona Sora, Editura Polirom, 2012
4. “Omar cel orb”, de Daniela Zeca, Editura Polirom, 2012
5. “Şoseaua Căţelu 42”, de Alina Nedelea, Editura ALLFA, 2012

Acestea au fost selectate de un juriu de specialitate format din criticii literari Alex Ştefănescu, Dan C. Mihăilescu şi Daniel Cristea-Enache din 56 de romane înscrise în competiţia pentru 10.000 de euro, cat valoreaza Marele Premiu oferit de compania Philip Morris Trading. Trebuie sa recunosc ca sunt niste titluri mai mult decat interesante si, din ce-am citit despre ele, sunt fara indoiala demne de atentie. Numai pentru "Soseaua Catelu 42" stiu deja cateva persoane care sunt gata s-o adopte.

Premiul literar 'Augustin Fratila' se afla asadar la cea de-a doua editie iar cei care ati fost pe faza anul trecut poate va amintiti nu doar controversa iscata in blogosfera ci si faptul ca procesul implica doua etape: una care solicita deopotriva simtul critic si priceperea, adica de travaliu intens, pusa in seama unor specialisti care au avut de judecat peste 50 de carti dupa un singur criteriu - valoarea literara -, si o a doua incredintata unui al doilea juriu, de nespecialisti, format din 24 de bloggeri cu, mai mari sau mai mici, afinitati literare dar gata sa-si intinda subiectivismul si peste ceva de interes mai intelectual. Vocea publicului, deci. Din acestia fac parte si eu. De ce am fost invitat? Mister! De ce am acceptat? Pentru ca literatura ma preocupa iar cea romaneasca e intr-un con de umbra la care, probabil, am contribuit toti asa ca macar eu sa-mi spal vinovatia :). In al doilea rand e un minim de efort care ar face sa se vorbeasca mai mult despre cartea romaneasca si autorii romani, ceea ce nu poate strica. Iar in al treilea rand, primesc niste carti moka, iar asta e in orice zi o victorie!

Asadar, din 15 septembrie am la dispozitie o luna si jumatate sa citesc astea 5 finaliste si, bazandu-ma pe gustul personal, indicele de satisfactie si propria constiinta, sa le punctez la 1 noiembrie intr-un mod bine stabilit de organizatori din care sa poata fi depistat un castigator. Cam atat. Voi reveni cu niste cronici dupa ce le citesc.

Premiul literar „Augustin Frăţilă” – romanul anului 2012 este organizat de Asociaţia Casa de cultură, cu sprijinul InterContinental şi Editura ALL. Evenimentul este sprijinit de Philip Morris Trading, EuropaFM şi Digi24.
S-au alăturat în acest demers de promovare a literaturii române librăriile Cărtureşti, CLB, Diverta şi magazinul online Elefant.ro.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentezi?