27 mai 2013

Cum am mancat un caine la TESZT

Inainte sa va revoltati stati linistiti: nu eu am mancat cainele respectiv ci personajul principal din piesa scrisa de Evgheni Griskovet, VodkaPolka sau Cum am mancat un caine. Adusa la Timisoara in cadrul TESZT de compania teatrala Aradi Kamaraszinhaz din Arad, piesa cu titlul scandalos e un act cu 2 personaje: un povestitor (Aradi Tibor) si un acordeonist pe nume Serioja (Borsos Pal) care-i acompaniaza amintirile din cei 3 ani de armata petrecuti in Vladivostok, cartierul general al Flotei Pacifice a marinei sovietice si cel mai mare port rusesc.

Ca sa va faceti o idee despre ce inseamna sa faci armata la Vladivostok e suficient sa stiti un lucru: eroului Griskovet i-au trebuit 9 zile cu trenul ca sa ajunga acolo. 9 zile! Na, stim cu totii ca Rusia e mare dar cred ca nu realizeaza nimeni efectiv cat de mare e. Prieteni stiti cat de mare e Asia? Stiti. Ei, Rusia inseamna aproape jumatate din Asia si, probabil ca, doar o adanca ironie a permis ca Asia sa nu se cheme Rusia la randul ei dupa modelul continentului american. Iar Vladivostok e in coasta rasariteana a Asiei, la vreo 50 de km de China si vreo 150 km de Coreea de Nord.

Povestea lui Griskovet e in mare parte o istorie a deziluziei si a pierderii de sine. Timp de 3 ani omul n-a stiut nimic altceva decat “a manca, a bea, a dormi”, punandu-si intrebari fara raspuns legate de onoare si datorie si abandonandu-se adesea in vodka si muzica acordeonului, tanguitoare si patriotica. Stationat pe o insula in Golful lui Petru cel Mare, Griskovet isi aminteste doar rutina apelului de dimineata in care erau trimisi cu sutele sa se pise-n mare. Omul glumeste ca asta ar fi motivul pentru care nimeni nu i-a atacat niciodata de pe mare. Privelistea cu ei urinand la comanda era intimidanta, probabil.

Nu stiu in ce masura piesa regizata de Tapaszto Erno a surprins textul autorului dar impresia mea la final a fost ca ceva s-a lasat pe dinafara. Ar putea fi de vina bariera de limbaj (piesa e in maghiara, muzica in rusa, traducerea la casca) dar la fel de bine ar putea fi redarea fragmentata si dezlanata a unor amintiri dulci-amare stropite din greu cu vodka. Habar n-am. In orice caz, actorul Aradi Tibor a fost bun iar “betia” sa n-a depasit limitele unei bunei-cuviinte artistice, in ciuda unor momente colorate de jargon militar. Asta e, instructia cere violenta, anestezie mentala si obedienta. Dezumanizare. Viata de caine care la final e mangaiat sau mancat. Apropo, nici un caine n-a suferit in timpul spectacolului.

Griskovet, un marinar intr-o cu totul alta flota

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentezi?