01 februarie 2012

Gandul matinal: barfa e sau nu sanatoasa?

Citeam ieri in ziarul Adevarul (pe care, sa fie clar, nu-l cumpar pentru "adevarul" din paginile sale ci pentru DVD-uri) un articol destul de amplu despre "barfa" si cat de sanatoasa este ea la locul de munca si in anturaj. Adica cum te scapa ea de frustrari atunci cand se intampla vreo promovare nedreapta si-ncepi sa susotesti in pauza de masa, cum socializarea le binedispune pe femei prin cresterea secretiei de progesteron (si scaderea eficientei), tot felul de studii americane care spun ca barfa favorizeaza integrarea sociala si respectul de sine etc. Si-apoi m-a lovit: barfa e supapa de evacuare a potentialului de actiune. Daca ceva ne oftica in loc sa actionam pentru remediere ne descarcam pe gura si gata. Vizibil cel mai bine in socialmedia. Daca e sau nu sanatos, n-am idee. Timpul ne va spune.

Ca fapt divers, cercetatorii britanici (!) au stabilit fara drept de apel: barbatii barfesc mai mult decat femeile. Motivul? Le place mai mult conflictul. Insa statisticile sunt cele care reflecta cel mai bine adevarul: femeile barfesc alte femei, barbatii barfesc alte betii. #truestory

8 comentarii:

  1. Refuz să cred că bârfa-i sănătoasă. Nu mi-a plăcut niciodată, dar adesea s-a întâmplat să fiu inclusă. Ca subiect, nu ca bârfitoare. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Gura lumii sloboda (adica... perversa)

    RăspundețiȘtergere
  3. Îmi pare că e o întreagă discuţie şi pe baza a ce constituie bârfă; pentru că până la un anumit grad _vei_ vorbi despre prieteni, cunoscuţi şi e imposibil a o face obiectiv, drept urmare ceva păreri apar şi acolo - chiar dacă să zicem că încerci să fii imparţial. Ori cred că e chiar sănătos şi frumos să discuţi despre prieteni. Dacă însă în discuţie mai apar critici adeseori o să apară şi o justificare simplistă, adică o reformulare a frazei /e ok, asta nu e bârfă pentru că EEu i-am zis lui X şi în faţă asta/. Meh.

    Keep talking, it's natural - just don't hate. Tis what I tell myself. Dar posibil să nu mă refer prin asta la masa sectorului "bârfă"..

    RăspundețiȘtergere
  4. Btw, întâmplător imaginea contului meu e de pe afişul unui biopic numit... ? What We Do Is Secret

    RăspundețiȘtergere
  5. & Marius Cea mai mare prostie pe care am citit-o, adica, scapi de frustrari daca esti barfit sau ca barbatii barfesc la o bere despre betiile altora. Ce descoperire. Eu credeam ca la o bere discuta despre meserie, femei, fotbal si politica. Ma gandeam ca barbatilor cararora le place sa barfeasca au dezvoltat cromozomul X cu unul in plus fata de restul.
    Domnule Mihai, da, pana la un anumit grad, ce trece dincolo se numeste barfa. Iar chestia asta cu barfa, se pare ca noi romanii, aceasta meteahna, mai nou, o ridicam la rang de virtute. Sau ce face capra vecinului, de ce nu crapa, esti neam cu Dabija..., dar ma opresc aici, lung prilej de barfe (vorbe) si de ipoteze. Si chiar vreau sa ma detasez de subiect. Nu-mi place. Imi exprim o parere, nu barfesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ai inteles: te eliberezi de frustrari barfind nu daca te lasi barfit. Asta zic ei. si e natural: in loc sa tii in tine, sa aduni pana explodezi, le lasi usor in aer si ulti de ele. Iar statisticile cu barbatii si barfa era in felul urmator: betii, meciuri, colege sexi, job etc. Nici un barbat nu barfeste cu gandul ca barfeste. Socializeaza, discuta chestii. Probabil barfa are genul o conotatie negativa ca si "a vorbi de rau" pe cineva. io-l iau in sensul general de "barfa" adica comentariu pe marginea unui subiect.. ca lucrurile derapeaza cel mai adesea, asta tine de firea omului si de decenta individuala.

      Ștergere

Comentezi?