08 mai 2011

Targul Gaudeamus la a 7-a editie

Azi se incheie Targul Gaudeamus si cu toate ca ma bucur in adancul sufletului ca exista si se desfasoara de la an la an, nu pot nu-mi exprim un mare regret: pe mine ca cititor si cumparator de carte nu ma avantajeaza prea tare targul asta. Probabil singurul merit e acela ca aduna un numar mare de edituri la un loc (vreo 50) iar unele sunt atat de specializate si "micute" ca intr-o librarie moderna iti scapa atentiei. Al doilea merit ar fi lansarile ocazionate si evenimentele cu publicul (gen lecturi deschise). Dar revenind la esential: vizita standurilor si vanzarea de carte, nu ma multumeste prea tare. 

Deci e un targ, se intampla o data pe an, e mama evenimentelor de carte din tara si editurile (alea mari) tot nu se indura sa mai lase din preturi. Nu am gasit nimic diferit de ce gaseam intr-o librarie. Aceleasi carti cu 5, 10 de la Nemira sau 10,15 lei de la Humanitas care sunt prezente si in librarii plus cateva bucati ieftine si ratacite de la Polirom (caci editura in sine absenta, lucru care m-a ofticat nespus). Pai de ce sa vin la targ atunci? RAO avea un 20% doar la unele titluri, Nemira avea 25% in conditiile in care la libraria online gasesti oferte de 45-50 %, Humanitas cred ca avea cam 10% discount (la Coelho!!), pe langa cartile cu pret special, deci nimic prea convingator. In conditiile astea nu mai bine merg la Carturesti intr-o ambianta linistita?

Oferta seducatoare era cea de carte straina: Penguin Books avea clasici ai literaturii in lb engleza la 9 lei. Adica Shakespeare, Dickens, Melville, Jane Austen etc. Evident ca nu lipseau nici cartile si dvd-urile Adevarul si Jurnalul, la preturi mai modeste deci o buna ocazie sa-ti completezi rafturile. Ca fapt divers DEX si DOOM la pachet - 99 de lei. Asta idee de cadou.

Indemnul meu ar fi unul singur: faceti toate cartile mai accesibile oameni buni. Macar o data pe an. Daca tot e targ. 

Ps: nu puteam sa ies cu mana goala dintr-un cort plin de carti asa ca mi-am luat o editie de buzunar a Hamlet-ului (o editie Biblioteca pentru Toti din anii 30 republicata recent, am dat cinci lei pe ea) si un volum de Eliade, Romanul adolescentului miop, ca mi-a starnit curiozitatea. Zece lei. As mai fi luat insa.

4 comentarii:

  1. E o discutie interesanta pe un forum (scuze, am uitat unde am dat de ea) unde un grup extraordinar face traduceri, scanari, editare de text si apoi lansare free pe net.

    Multi ii acuzau zicand ca "fura" dar cand ne gandim ca pe o carte cat de cat buna sau mai noua dam 10% din venitul mediu lunar.....

    Ce nu inteleg eu (pe langa multe altele) e de ce statul reprezentat de securistul chel si bocii sai (slugile adica) pastreaza 24% tva la carte..... cum sa nu te gandesti de multe ori inainte sa cumperi ceva ?

    Lectura placuta tuturor, indiferent cum accesati cartea... pe hartie sau virtual.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Darael: Is foarte curioasa din punctul tau de vedere cum ar trebui sa isi castige scriitorii o paine.
    Hai ca muzicantii au concertele, actorii reclamele, dar o carte daca se 'ciordeste' de pe net e ca si cum i-ai da in cap autorului drept multam ca te-a purtat prin lumea lui.

    RăspundețiȘtergere
  3. Darael, pe carte TVA-ul este 9%. Nu da cu bota inainte sa ai informatia.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Gabi: mersi de informatie.

    @Darael: e drept ca unele carti sunt scumpe dar la fel de adevarat e si ca unele sunt foarte ieftine, chiar mai ieftine decat variantele E-book legitime. Pentru un cititor interesat de un titlu anume exista doua variante: asteapta sa se ieftineasca sau imprumuta. Daca il "arde" la suflet si e musai s-o citeasca urgent o sa caute si varianta mai neortodoxa si gratuita. Ca doar licentele trebe date, referatele trebe facute iar bibliografia trebe citita. Vorbesc de research prin urmare, nu de hobby. In asemenea conditii gasesc justificat orice mijloc care nu il face sa scoata prea mult din buzunar.. Omenesc si de bun simt e insa sa-i platesti munca scriitorului.
    Dar postul meu era oricum legat de un targ, cinci zile pe an si de niste edituri care nu "livreaza" pe masura galagiei facute. Nu ma intereseaza politica de preturi din restul anului. e treaba lor cum le vand, cat incaseaza statul cat platesc traducatorilor etc. Strict pe ideea de targ care trebe sa ne atraga cu ceva.. Eu speram intr-o mai mare tentatie de a cumpara.

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?