09 mai 2011

Persona



persona:  in the study of communication, persona is a term given to describe the versions of self that all individuals possess. Behaviours are selected according to the desired impression an individual wishes to create when interacting with other people.


Oamenii ne spun dinainte cine si cum sunt dar deseori ignoram asta pentru ca vrem ca ei sa fie cum vrem noi. Am fost de multa vreme constient de efectul de autoiluzionare dar a fost nevoie de cateva experiente ca sa pricep ca intr-adevar avertismentele fusesera mai mult sau mai putin voalat expuse. Iar eu le alungasem mecanic, asa cum alungi o musca ce-ti da tarcoale cand vrei sa depeni o poveste. Eram prea ocupat cu construirea propriei imagini despre om, chiar daca la inceput nu era decat o umbra difuza, o pata neregulata de culoare. Umbra urma sa se disipe, pata sa se contureze. Eram asadar prea ocupat sa identific singur restul de forma al persoanei decat s-o ascult cum se prezinta ea insasi. Egoist si arogant, eram pictorul propriei mele iluzii. Imi cream simulacrul ca un sarcofag de lut in care omul sa-si poate varsa substanta, bagajul de vise, ganduri, impliniri, si sa capete o forma. 

Doar ca de multe ori aceasta substanta eterica ce formeaza persona unui om e mult mai densa, mai fluida si mai perfida decat te asteptai, astfel ca, atunci cand se cristalizeaza, iti crapa sarcofagul si, implicit, si asteptarile. Alteori e atat de diluata si de vaporoasa ca nu ti-l umple nici pe jumatate iar forma rezultata e o hidosenie groteasca. Si toate astea pentru ca n-ai ascultat sfaturile ce ti-au fost comunicate dinainte: “stiai ca sunt ciudat(a), sunt defect(a), sunt independent(a), sunt nonconformist(a), sunt autosuficient(a), un pic sau mai mult egoist(a), emotiv(a) sau insensibil(a), libertin(a) sau puritan(a).” De regula oamenii sunt destul de mandri de trasaturile mai puternice ale propriului caracter si nu ezita, cu unele exceptii, sa si le dezvaluie. Lor ca si celor care aleg sa nu o faca, purtand in schimb una sau mai multe masti, de ce sa le mai oferim inca una, construita din perceptiile noastre eronate?

8 comentarii:

  1. Cand am vazut titlul am crezut ca ai scris de filmul lui Bergman :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Am scris si de film, dar pe Marele Ecran.

    RăspundețiȘtergere
  3. hey... am si eu o intrebare offtopic ... am tot citit lepsele tale, dar nu e nici o intrebare despre ce carte sf ti-ar placea sa o vezi transpusa in benzi desenate? ... ai cateva articole despre benzi desenate, dar nici acolo nu am gasit un raspuns...

    RăspundețiȘtergere
  4. Sincer nici nu m-am gandit la asta, cred ca parerea mea e ca s-ar pierde ceva pe drum. Un raspuns rapid ar fi Neuromancer dar am aflat ca deja s-a facut asa ceva in '89. Apoi m-am gandit la PKD si a sa Do Androids Dream at Electric Sheep. Descopar ca si asta e tratata "graphic". Am impresia ca nimic n-a scapat de fabrica de bani.
    Poate Abatia lui Dan Dobos :)). Jocul lui Ender? Da au facut-o si pe asta. Uite UBIK a scapat. Asta as vrea s-o vad novelizata grafic.

    RăspundețiȘtergere
  5. Carte sf pentru banda desenata ? Inima comentei, clar......

    Amu, cu imaginea.
    Si cea autoconstruita e falsa si cea facuta de altii e tot falsa..... cine poate spune ca se cunoaste (macar) pe sine ?

    RăspundețiȘtergere
  6. hmmm...cuvântul ”persoană” vine de la latinescul ”persona”, care înseamnă ”mască”... nu e ceva ce anticii să nu fi spus deja...:)orișicît, eu cred că vedem în alți oameni mai degrabă calități pe care ni le dorim pentru noi și avem impresia că nu le posedam :)plus că tindem tot timpul să admirăm ceea ce nu cunoaștem.

    RăspundețiȘtergere
  7. @Darael: Cunoaste-te pe tine insuti si vei cunoaste intregul Univers, nu?

    @jeux-d'enfant: food for thought

    RăspundețiȘtergere
  8. Că vrem sau nu, stă în natura noastră să trecem prin filtrul personal oamenii pe care îi întâlnim. Nu putem să spunem că de azi ne uităm la cel din fața noastră așa cum este el, dezbrăcat de măști, pentru că niciodată nu suntem pe deplin obiectivi în aprecieri. Și, până la urmă, e interesant cum ne transpunem imaginea noastră în celălat.

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?