24 mai 2011

"Jos cenzura!"

Saptamana trecuta o doamna "bine" intentionata de la conducerea Salii Dalles a avut un exces (acces?) de pudoare si a interzis o piesa de teatru independent pe motiv de "vulgaritate". Asta era scuza dansei "oficiala" repetata si in direct la Realitatea TV. In ajunul premierei dansa a dat cu ochii prin paginile textului si s-a speriat de "coae" si cine mai stie ce cuvinte deochiate mai pusese Stefanis Lupu, regizorul piesei "pornografice". De aici si pana la un scandal de proportii n-a fost mult intrucat chiar si cel mai apolitic om din tara asta s-ar fi prins ca titlul piesei - Blonda, chiorul si piticul - e cu cantec. Ironia face ca piesa sa nu fie nici macar politica ci o satira sociala cu un titlu mai sucar, o manevra de marketing care sa atraga oamenii la spectacol. Un fel de fabula cu 3 tipologii de personaje care alaturate in felul asta fac cumva trimitere la deloc sfanta treime din fruntea tarii. Partea trista e ca indiferent daca economista teatrului Masca detasata temporar intr-o functie de conducere la Sala Dalles si-a arogat drepturi de editor corector, sau a primit un telefon de undeva, sau s-a sesizat singura ca nu-i a bine sa lasi la lumina ceva soparla dinasta contemporana, cenzura si-a aratat coltii si piesa de teatru nu s-a mai jucat.

Partea amuzanta e ca, in furtuna culturala starnita, autorii spectacolului au avut un capital nesperat de imagine. Normal ca televiziunile s-au sfasiat pe reportaje, ziarele la fel, ne-am revoltat impotriva pumnului pus in gura culturii, a curs cerneala s-au consumat biti iar la final au venit si invitatiile populiste. Maria sa, Traian B., intocmai ca un monarh brusc iluminat, a extins din inaltul capitoliului sau regizorului invitatia de a juca piesa buclucasa la Cotroceni. Udrea a luat o pozitie ferm impotriva cenzurii "chiar si a pieselor indoielnice din punct de vedere axiologic" subliniind lipsa de talent al celui care recurge la scamatorii dinastea pentru promovarea actului artistic. Ba mai mult, distinsa sefa a turismului romanesc nu considera piesa un "act de cultura de inalta tinuta" ceea ce mi se pare de-a dreptul stupefiant tinand cont ce teatru de joasa tinuta practica de vreo 5 ani. Boc tace malc dar Oprescu si el ii cheama la primarie "ca sa ne lamurim despre ce-i vorba." Sub asemenea auspicii sper ca piesa asta sa joace tot anu cu casa inchisa pentru ca, oricat de jos s-ar cobora cenzura, cuvintele politicienilor nu reusesc sa ne trezeasca ura. Cel mult dispretul.

2 comentarii:

  1. Mie mi se pare de prost gust titlul piesei.
    Nu cred ca se poate pune problema cenzurei, cel putin nu in epoca internetului.

    RăspundețiȘtergere
  2. Teatru independent fiind au nevoie de toată publicitatea din lume.

    Abia aștept să fie jucată cu casa închisă. În mod repetat. Și asta indiferent de calitatea ei, reclama e totuși sufletul.

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?