16 noiembrie 2010

Gauri negre si revelatii


Presupun ca pana la ora asta a aflat si ultimu' suflet de romanas cu tv despre descoperirea celor de la NASA - o gaura neagra la "cativa" pasi de noi. Problema cu NASA e ca intr-un fel sunt o gasca de oameni cu niste Iq-uri de un ordin un pic superior celor masurate la profesionistii media de pe la noi. Plus ca la ei termenul de senzational are o cu totul alta factura decat in televiziune. Astfel ca atunci cand ei fac conferinta de presa cu surle si trambite ca sa anunte o descoperire epocala stiristii vibreaza la gandul ca macar de data asta ne vom sfarsi intr-un fel sau altul. Dar nerds-ii de la Nasa sunt doar niste copii mari care jubileaza in fata minunatiilor Ultimei Frontiere: Spatiul.

Universul e un lucru misto. E minunat. E mare si misterios si plin de lucruri interesante si uneori inimaginabile. E atat de cool incat nu poti sa-l compari cu nimic. Si in acest univers baietii de la Nasa au descoperit acum 30 de ani un 'obiect' astronomic interesant aflat la o distanta de 50 de milioane de ani lumina fata de Pamant.
50 000 000 de ani lumina. Adica 50 x 9.46 x 1021 km. Un numar din 24 de cifre.
Iar ei cred acum, dupa 30 de ani de observatii, ca se naste acolo o gaura neagra, mititica de ea. cum era de asteptat oamenii din televiziune au strans din buci si-au cautat repede prin arhive wtf iz a black hole, iar la rubrica cu chestii care ne pot f**e viitorul au gasit-o, saracuta: gaurica ce inghite totul, si lumi si vise si cuvinte. Si fuga cu ea la prompter >zbang< am pus-o fratilor, imediat e 2012, e clar, Nostradamus a avut dreptate, Soarele deja se coace mai intens, uite poze, vin radiatii, cat timp mai avem... HOoo. Chill the fuck out!

Nu e deloc aproape. Nu e deloc impresionant la scara cosmica, nu e fatidic, nu e periculos. Dar e important pentru umanitate. Aia care viseaza dincolo de stele, dincolo de "papusha hai sa-ti arat caru mare.." Nasterea unei gauri negre inseamna ceva pentru oamenii de stiinta intrucat restul celor studiate sunt destul de vechi, au miliarde de ani de functiune. Iar asta mica e si mai atipica ea, pentru ca nu se comporta ca o supermassive black hole care sa improaste convingator suvoaie de raze gama (trademark-ul ce insoteste transformarea unei supernove intr-o gaura neagra). E mai tacuta, radiand doar raze X si stralucind asa misterios de parca i-ar lipsi forta. De aceea observatorii inca nu stiu daca e doar o stea neutronica sau o gaura neagra mai modesta. Chiar merita ascultata explicatia tipilor de la Nasa, arata de fapt cat de putine stim despre ce se intampla acolo. Insa ceva se intampla si e minunat.

Bottom line, descoperirea asta e de mare impact pentru comunitatea stiintifica dar n-are nimic de-a face cu scumpirea painii sau reducerea pensiilor. Pentru omul de rand e doar o stire de ultima pagina a ziarului. Nici macar titlurile bolduite "cea mai apropiata" nu au vreo relevanta fiind complet inselatoare: avem o gaura neagra la nici 6000 de ani lumina de noi, Cygnus X-1 ii zice. Iar "tineretea" celei anuntate ieri e foarte relativa daca ne gandim la scara Universului. Eminescu ne-a invatat bine astronomie: "azi o vedem si nu e". 50 000 000 de ani e un timp lung, zic..

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentezi?