17 august 2010

Un roman la unguri

E cam trist ca noi romanii tre sa fugim tot pe la altii pentru a ne satisface poftele muzicale asa cum trebuie, in conditiii decente si cu bruma aia de respect pentru tine ca si client platitor de bani grei! Totusi e bine pentru noi timisorenii, aradenii, oradenii si restul tarii de la Sibiu incoace ca-i avem pe unguri in coaste si pret de un giga de mp3 am ajuns la Budapest. Mai greu e cu bucurestenii, ca le ia vreo 13 ore pana acolo, exceptie cazul in care zboara direct, ca altfel, tren sau masina nu conteaza tot o zi pierduta e. Probabil ca sunt nenumarate motive ca sa vezi Budapesta dar unul e specific unei luni, august, pentru ca se intampla SzigetFest-ul.. si nu e in jurul amaratei noastre tari un nume mai rasarit in playlistul festivalurilor internationale decat Sziget. Mai se-ntampla EXIT-ul la Novi Sad - o aruncatura de bat de TM, cca 150 de km - dar ca organziare e net depasit de unguri. Poate s-o confirme oricine..

Io am plecat din Timisoara la 7 si eram in Budapesta la 11, ora lor. Cinci ore cu IC-ul, deloc aglomerat, curatenie, aerul conditionat non-stop fiind singura chestie demna de carcotit.. Daca te simti strain de oras e bine sa apelezi la ajutorul information point-urilor (e unul chiar in gara), au harti si ghiduri si-s dornici sa te ajute si excesiv de politicosi. Eu mergand deja a doua oara eram de-al casei, cum ar veni, si-am fost chiar folosit drept ghid de un nene din TM pe care l-am indrumat si insotit cat mi-a permis drumul spre insula Obudai.. Langa gara e metroul, care te duce vreo 5 statii pana in locul de unde iei trenul urban (HEV) si apoi mai vreo 5 si-ai ajuns la insula. Mai simplu de atat nu exista. Si cel mai important, bilete unice pentru tot sistemul de transport budapestean. Timisoara cand va renunta la biletele de expres?

Despre festival in sine v-a povestit Ovi zilnic, ca el era de la inceput acolo cu frate-su, gagica-sa, cumnata-sa, fratele de sanje - Rob - si ce mai romanasi or adunat ei pe-acolo. Pe dansii i-am gasit eu asteptandu-ma, cu ochii carpiti de somn - pentru ca la Sziget noptile sunt grele, se stie - si cu dansii am trait magia concertului Muse. Bine si Kasabian, dar intrucat astia m-or dezamagit (probleme tehnice la inceput si apoi s-a auzit cam "incet" si "nesatisfacator" pentru mine, care frematam la gandul acestor eclectici englezi ce imbina asa misto indierock-ul cu electronica) o sa pastrez amintirea singurei zile din Sziget 2010 ca ziua cand am fost la Muse!

Ceea ce pe mine ma deprima e faptul ca noi romanii nu prea suntem in stare sa ne organizam o drumetie dinasta in grup.. nu stiu, ori vrem sa scapam unii de altii cand iesim din tara ori e lipsa de comunicare frate. Deci ca sa va zic de francezi: la plecare erau vreo 500 veniti cu 10 autocare!! Un singur grupo, ca presupun ca pe insula erau de 10 ori mai mult de atat. Aia 500 insa - in parcare la Auchan. Italienii? O armata si astia prin statiile de tren si metrou. Noi daca n-aveam steag eram juma de duzina. Noroc cu minunatul nostru drapel. Adus de un baiat din Bucuresti si agatat de noi intr-o creanga de vreo 2 m, minunatul steag a devenit punctul de referinta intr-o mare de zeci de mii de oameni. Asa am gasit si alti timisoreni, niste oradeni, aradeni, bucuresteni... la un moment dat aveam romanian village, o mica comunitate, ce mai. Acum am inteles la ce-s bune steagurile la Sziget. Orientare, prieteni, orientare... si socializare.

Alt regret de-al meu e ca singurii ambasadori al muzicii romanesti la Sziget sunt tiganii. Ei sunt cei care fac oamenii de toate natiile sa danseze in fata scenelor de world music.. Ei fac strainii sa ne ia steagul si sa-l fluture in locul nostru! Mahala Rai Banda au fost super misto si apoi noaptea au rupt podelele Fanfara Vagabontu.

Cum e cu organizarea ati auzit probabil de la Ovi. E tsais.. O armata de oameni responsabili de paza, curatenia si informarea vizitatorilor, nenumarate locuri de mancat si beut, facilitati nesperate pentru toti: telefoane vodafone la 7 euro - credit inclus - prin care sa tii legatura cu oamenii tai sau Szigetcardul cu care sa faci plati mai usor. Bancomate si toalete curate nu vor fi niciodata destule. Dar se straduiesc.. Plus ca au aparut shewee, deci fetelor, v-ati scos. Barbatii aflati la inghesuiala pot folosi cu incredere sticle de Nestea cu conditia sa nu le arunce in public. Berea a ramas la fel ca anul trecut, 500 de forinti paharul (cam 7,5 lei) deci piperata. Mancarea, la fel, si tot atat de diversificata incat ajungeam inevitabil la dictonul when in doubt choose pizza.

Activitati extracuriculare sunt destule.. de la cursuri de dans la bara pana la reciclat pahare de plastic pentru insigne greenpeace. Cursuri de maghiara sau sedinte de masaj tailandez.. Relaxare in satul lui bob marley cu muzica reggae si narghilele. Sarituri cu bungee sau aruncari cu tiroliana.. Cred ca orice i-a trecut cuiva prin cap se regaseste acolo. E o atmosfera de carnaval. La un moment dat a aparut si o mireasa cu tot cu mire sa arunce buchetul acolo.. ceva total inedit.


In alta situatie ne-am trezit cu o corabie trecand pe trotuar:

Mai incolo am dat peste un dude ce canta la o chitara amplificata de privitori pedaland pe bitze!

Cine se plictiseste deseneaza corturi:
 
Sau se ascunde in singurul lor de pe insula care nu face parte din festival :)) o crasma unde berea era doar 400 de forinti.
Si ca sa nu uit, inainte de plecare am facut pasi prin Budapesta si-am gasit o cafenea pe faimoasa Fashion Street, langa gura de Metrou, de-i zice coffeeheaven.. bai, dementiala cafa.. si mare..si scumpa (vreo 10 lei) dar buna frate. Si cu muzica relaxanta, un loc numa bun de citit sau zabovit pana la ora plecarii...

9 comentarii:

  1. ma mut la Budapesta numai ca sa stau toata ziua in coffeeheaven. E predestinat :)) (am dat 10 lei pe o cafea si in Timisoara... dar avea inimioara, a meritat. 10 lei pentru o inima... seems like a fair price)
    Kasabian sucked ? ok, acuma va urasc doar pentru Muse :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Kasabian didn't quite sucked but they were kind of a downer :(. Adica ma asteptam sa sune mai bine live decat pe disc si n-a fost asa.. sunt acolo niste sunete electronice care nu se auzeau deloc.. unele tope sunau mai incet..vocea era parca fara vlaga.. si n-am fost singurul care a observat asta. Totusi altora le-a placut, deci e relativ.

    RăspundețiȘtergere
  3. si eu credeam ca suna mai bine live decat pe disc... Asta cu sunatul depinde mult de cat de "fan" esti. Daca intra in categoria viselor, clar suna bine orice ar fi

    RăspundețiȘtergere
  4. Am auzit si pe la altii ca sonorizarea n-a fost taman ok, inclusiv la Maiden. Eu problema asta am avut-o la 30STM - nu suna totul taman cum ar fi trebuit dar am dat vina pe pozitia mea in spatiu. De pe unde stateam eu, Kasabian s-au auzit ok, dar n-am avut eu starea sa ii "descifrez" prea mult :)

    RăspundețiȘtergere
  5. eu vreau mai multe poze! trimite-mi pe mail te rog daca mai exista ;;)

    RăspundețiȘtergere
  6. Pai draga tura asta nu prea am pozat.. daca vrei scaneaza setul de anul trecut: http://richietm.blogspot.com/2009/08/plimbare-prin-budapesta.html

    RăspundețiȘtergere
  7. eu stiu si iubesc Budapesta, vroiam sa vad atomsofera de la Sziget :D in muuulte poze

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?