25 februarie 2010

Cele mai bune

Cele mai bune idei imi vin cand plec de acasa. As putea petrece o zi intreaga in pat, fotoliu sau la birou fara sa tresar macar o singura odata la un gand razlet, un gand pornit de nicaieri dar care sa-mi invalmaseasca intr-o clipa toate celelalte ganduri, sa le faca sa se opreasca scrasnind in creierul meu nauc cedand prim-planul acelei stralucite idei pe cale de a se contura. Dar, cum ziceam, ar putea dura o zi sau chiar mai multe fara ca sa se petreaca un astfel de moment. Pana ies din casa. Atunci parca sunt altcineva. Parca mintea mea e a altcuiva. E ca si cum ai stat inchis intr-un loc fara semnal la cerebel si apoi, brusc si fara explicatie, ai intrat in retea. Si pe loc esti bombardat de mesaje din realitatea imediat inconjuratoare, franturi de idei sau scenarii intregi ti se perinda prin fata ochilor. Ceva ireal. De la poarta pana la troleibuz minim doua trei idei de pus pe blog iti vin, fie ca afli ca iar s-au scumpit tigarile, fie ca descoperi Cola Cherry la un amarat de butic, fie ca te irita niste masini parcate aiurea, orice ti se pare de importanta vitala pentru a fi transmis in eter. Te sui in troleu si astepti. Studiezi pensionarii si pe loc concepi un articol despre cat de batranesc e mirosul lor. Privesti niste pustani gelati imbracati in trening cu 3 dungi si brusc faci un profil de manelist hauser. Creierul lucreaza din ce in ce mai febril, de parca l-ai scos din bezna si i-ai dat drumul intr-o gradina de senzatii.

Ca sa te calmezi iti scoti o carte si te rupi de realitate. Intri usor in filmele unui Bruckner, Miller, Bukowski sau Nick Cave, zambesti complice ca un bun cunoscator al acelor ganduri si probabil ca le-ai face cu ochiu' la misto daca ti-ar sta in fata si ti-ar recita pasajele spumoase cu betii si amoruri decadente. Din cand in cand mai ridici privirea si surprinzi ochii unei fete, femei, doamne, nu conteaza.. un scurt contact de cateva secunde, in care ea probabil ca-si imagineaza ca o studiezi in vreme ce tie iti ruleaza inca imaginile proaspat lecturate cu dansa in rolul principal. Si te amuzi. Inca o idee ce ar merita dezvoltata in fata unui ecran alb si cu-n pahar de vin la-ndemana. Perversiuni literare. Fictiuni erotice din urbanul colectiv cu influenta marilor maestri de pahar si sex. Gunoaiele din mintea lor iti plac doar cand nu-ti apartin. Daca te-ar impovara pe tine probabil te-ai sinucide. Sau ai scrie o carte proasta. Asta intrucat ideile astea care vin asa de-a valma, tot asa se risipesc. Nu adasta suficient ca sa fie imbracate intr-o haina potrivita. Uneori apuca doar o lenjerie de 140 de caractere si se pierd intr-o mare de ciripeli inutile ca porumbeii goniti de un copil neastamparat care zboara undeva nedeslusit. Pe altele insa le prinzi la timp. Alea sunt cele mai bune idei.

3 comentarii:

  1. Da, asa se intampla...
    Seara ma intind in pat si respir linistea. Pe loc incep sa se formuleze idei, impresii de peste zi, postari intregi cu fond muzical.
    Sau drumul pana la birou, cu muzica in urechi si ploaie marunta pe fata. Gandesc incet ca am sa ajung si ma imaginez cu aburi de cafea si inceputul unui post destul de rezonant deja formulat. Tu spui ca pe cele mai bune le prindem. Eu nu-s convinsa. Mai si scapam/uitam/pierdem din cele bune.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai spus cumva Cola Cherry? :D Credeam ca io-s amarata dupa bautura asta toxica ... :)
    Te sustin complet! Si mie imi vin ideile cand ies din casa, dar nu cand merg la serviciu. Ideile alea-s numai despre ce prostii as mai putea face la job :D

    RăspundețiȘtergere
  3. @Liz: da, le mai si pierdem. in ziua in care am scris articolul am mai avut o idee fabuloasa pe drum si am uitat-o.

    @lilisor: deci cand merg la serviciu sunt inca adormit..si conduc pe pilot automat. la naiba doar e 7 dimineata.

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?