06 februarie 2010

Cata mizerie in poezie

Sa fie inteles din start, nu sunt un mare consumator de poezie. N-am poeti preferati, nu dorm cu carti de poezii pe noptiera, dar am o slabiciune pentru versuri frumoase. Da, stiu, in 2010 poezia e subevaluata, cine dracu mai are timp sa citeasca niste strofe in pauza de masa, in tramvai sau la culcare. Nu prea multi as zice. Eu nici atat. Dar totusi, uneori mai cad victima unor mici fragmente lirice, umbland aiurea pe net mai dau peste o poezie misto, ceva de Serban Foarta sau vreo pornolirica de-a lu' Emil Brumaru care ma face sa zambesc. Ori imi amintesc de niste versuri de-a lui Minulescu, Nichita Stanescu sau Bacovia vazute status pe mess si caut poezia careia ii apartin.. se intampla. Multe din ele te pun pe ganduri fara sa vrei. Pe mine cel putin, ca poate pe altii ii amuza sau dezgusta, nu conteaza... Imi spun, ba mie imi place poezia, parca as citi-o mai des.. si caut chestii noi, contemporane. Nu-mi prea plac toate. Plec dezamagit de multe ori, ma consolez cu gandul ca poate nu-s facut eu pentru rime albe...imi lipseste ceva ca s-o inteleg...desi poezia nu e facuta ca s-o intelegi, mai degraba s-o simti..si daca n-o simti e degeaba.. in fine.

Acum ceva vreme scriam ce mult mi-a placut romanul Soni al lui Andrei Ruse, o carte fascinanta de-a dreptul. Ce nu am spus insa era ca incepusem sa-i urmaresc blogul tipului, stiam ca scrisese poezii si acum lupta sa scoata un proiect pe 14 februarie, o antologie de poezie cu autori romani - iubirea e pe 14 februarie. Frumos nu? Ok, na tineti minte ce va spun: nu va bagati nasul niciodata in culise!! Eu am facut-o si m-am scarbit. Si nici macar n-a trebuit sa sap prea mult. A scos Andrei totul in fata ochilor mei. A intitulat articolul Sobolanii. Eu l-as fi numit Sobolănii!! Asa imi par discutiile dezgropate de pe Clubul Literar unde cativa din cei care urmeaza sa se prezinte fain-frumos in antologie se musca unii pe altii ca hienele. Deci jur ca e ca-n blogosfera asta pacatoasa!! Mircea Badea il spurca pe Zoso, Zoso il injura pe DeMaio, Mircea Popescu se baga si el, pe Swamp il ironizeaza toti etc..Numai ca nu e chiar la vedere, e sub plapumioara unei ars poetice de tip cenaclu literar in care unul il face pe altul cersetor de atentie, altul lingau pe nustiucare, pupincurismul e practicat si apoi reprosat, deci jale. Nu te astepti sa gasesti sub plapuma gunoi, nu-i asa? Si totusi, unde altundeva mai gasesti asemenea orgolii..daca nu in lumea literara. Iar orgoliile calcate in picioare lasa urme mirositoare, rahatei care te fac sa nu mai fii curios de "poezia" acestor oameni. Cel mai bine e sa fii ignorant: gasesti o carte citesti din ea, o pui la loc sau o cumperi. Nu cauta sa cunosti oamenii ca ti se-apleaca.

Eu insa ... n-am nici un motiv sa caut lucruri noi aici acasa. Mai bine ii citesc pe morti, astia n-au cum sa ma dezamageasca. Si Doamne-ajuta, e plina lumea de ei.

9 comentarii:

  1. Ce te-a făcut să crezi că EI sunt mai speciali ?
    E aceeaşi mâncătorie, parvenitism şi pilărie peste tot, în toate domeniile.
    De ce să fie EI o excepţie ?

    Ai rămas puţin dezamăgit, nu ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Chiar am ramas, sa stii. Nu e vorba ca ma asteptam la ceva, mai degraba nu ma asteptam la asa ceva! A fost o surpriza. Nu ii consideram nicicum, nici macar nu-i cunosteam, ca sa vezi ce orgolii isi permit unii care abia fac ochi pe firmament..insa acum inteleg..fiecare in bula lui se vede zeu pana cand vine unu de afar si sparge bula ca sa-ntrebe ba voi ce jucati aici?

    RăspundețiȘtergere
  3. nu stiu de ce crezi ca era nevoie sa-i faci reclama domnului Ruse punand acel link. dar imi dau seama ca tie iti place exact ce spune domnul Ruse.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mentionarea link-ului e o chestiune de bun simt, arata sursa de unde s-a nascut ideea articolului meu, si, atata timp cat n-am un dinte impotriva lui A. Ruse n-am nici motiv sa-l las anonim.
    Si acum sincer tu chiar consideri asta reclama? Si el e tot atat de implicat in scandal asa ca nu-i iau nicium partea, plus ca am linkuit si Clubul Literar in care parca nu e membru. Mai gandeste-te...

    RăspundețiȘtergere
  5. pe club nu intra oricine, asta se stie.
    si a vorbi de mizeria din poezie, ignarand cartile, dar considerand esentiala o disputa de pe un site mi se pare cam mult

    RăspundețiȘtergere
  6. Scuzaţi-mi intervenţia:
    Domnule/Doamnă Anonim,

    Mi se pare că n-aţi înţeles textul acestui articol. Poate e cazul să-l mai citiţi odată. Cât despre "reclama" de care vorbiţi - cum spune şi Richie - e o treabă de bun simţ. Dar poate că doar eu denot o urmă de invidie la adresa lui Andrei Ruse, caz în care vă rog să mă scuzaţi.

    Cu stimă.

    P.S. Richie, dacă ţi se pare impertinent comentariul meu, te rog să-l ştergi.

    RăspundețiȘtergere
  7. @Cartitoiu: ce impertinenta draga, e doar bun simt.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ei, mai sunt şi oameni sănătoşi pe lume, nu-s toţi ca pe clubliterar!...

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?