12 mai 2009

Despre bere in special


Pentru amatorii de Timisoreana nefiltrata beraria noastra locala a pus la dispozitie o harta cu locatiile de unde sa-si poata procura bautura galbuie si tulbure. A nu se intelege ca bautorul este incurajat sa faca un turneu pe la fiecare terasa marcata intr-o singura seara. Nu, nu e indicat deloc. Normal e sa se aseze binisor la una din ele si sa comande hotarat pana da gata butoiul, ca-n vremurile vechi ale "cetatii" noastre.

O alta chestie ce ma framanta e cum am putea noi impamanteni obiceiul "berii pre-platite". Adica atunci cand esti in bani, adica dupa ce tocmai ai luat salariu si te invarti din pub-n-pub, sa-ti platesti o bere-n plus si sa NU ajunga in buzunarul chelnerului. Pomana pentru zile negre. Si la fel ca tine sa faca si altii. Iar apoi, cand esti pe fonduri insuficiente, sa poti trage la tejghea si sa intrebi barmanul daca are ceva beri de mila Domnului, la fel cum fac vienezii sau milanezii cu cafeaua. Ar fi perfect normal. Nici un om nu ar trebui sa se afle vreodata in situatia de a-si refuza o bere rece din cauza lipsei de credit.

Apoi alta nemultumire de-a mea e legata de confuzia pe care o face lumea intre weissbier si berea nefiltrata romaneasca. Nu e acelasi lucru. Daca-ti vine un strain si-ti cere weissbier e clar ca vrea o bere alba din grau sau orz cu gust usor de fructe, mai acida si cu continut mai ridicat de drojdie! Nu vrea o bere blonda din hamei oprita de pe linia de filtrare-pasteurizare si vanduta imediat. Dom'le, el vrea o bere alba - weiss. :) Deci da-i una daca exista in birtul ala sau explica-i tu ca ai o bere nefiltrata dar nu-i alba :).

7 comentarii:

  1. o, ce veste buna! ca niciodata nu stiu unde se gaseste, si e preferata mea impreuna cu Silva Neagra.

    RăspundețiȘtergere
  2. Dada ca bine zici. Ai uitat sa mentionezi Stejarul (de pe vremuri). Si Richie, cateodata e super misto sa faci turnee din astea, din terasa in terasa. Si acum, datorita tie cu ajutorul hartii, ma pun de pub-ing!

    RăspundețiȘtergere
  3. Am uitat sa mentionez, harta trebuie updata. Am gasit ieri un birtulet prin Traian cu licoarea tulbure. Faza e k locul e cam hardcore..

    RăspundețiȘtergere
  4. @Radu: ma gandeam ca o sa-ti placa :)) Si Luci o sa-mi multumeasca imediat, numa sa citeasca :p.

    @Lau: Eu nu prea eram cu stejarul, dar nefiltrata mai beau uneori. Stiu ca harta e cam veche, nici Porto Arte (Vaporul) nu e trecuta.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sunt mai multe locuri unde găseşti nefiltrată: dar nu Timişoreana. În fostul El Torero, de ex., transformat în ceva Irish ceva, care arată foarte bine, dar trebuie să-şi schimbe playlistul. Şi cred că mai este şi la Dubliners în 700.

    RăspundețiȘtergere
  6. Mie nu imi place nici berea alba, nici cea nefiltrata, dar tare m-as plimba pe la terasele alea. Si prin Timisoara in general...

    RăspundețiȘtergere
  7. @cartitoiu: fostul ala se cheama Beer and Bricks iar in 700 avem Dublin Express. Cred ca servesc Holsten "fara filtru" dar nu bag mana in foc.

    @arana: dra bacanta e binevenita pe la fiecare terasa dintr-alea cand are ea chef de vizita. blogerii bautori de orice fel de bere vor fi incantati sa o salute.

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?